De ce este bunica materna un om atat de important in viata copilului tau

/ / Modificat: 2021-08-27
De ce este bunica materna un om atat de important in viata copilului tau

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca intre bunici si nepoti se creeaza o legatura speciala. Unii ar merge chiar mai departe si ar putea spune ca bunicii isi iubesc nepotii mai mult decat pe proprii copii. Cu toate acestea, dintre cei patru bunici pe care ii are un copil in mod normal, bunica materna joaca cel mai important rol, iar motivele pentru care intre ea si nepoti exista o legatura extrem de stransa sunt multiple.

Dincolo de legatura emotionala puternica, sunt frecvente situatiile in care bunica materna face parte din viata nepotilor ei mai mult decat cealalta bunica, inca de la nastere. Multe femei apeleaza la ajutorul si la experienta mamelor lor, atunci cand aduc pe lume un copil. Iar bunicile materne nu ezita sa sara in ajutorul fiicei lor si sa se implice in cresterea nepotilor atat cat le permite timpul.

Mai mult decat atat, exista si o legatura genetica foarte puternica intre bunica si nepoti, daca stam sa ne gandim ca, din punct de vedere biologic, femeia se naste cu toate ovulele formate, asadar cea care acum este bunica si-a purtat in pantece nu numai fiica, atunci cand era insarcinata, ci si viitorii nepoti.

Rolul bunicii materne - argumentul stiintific

Conform teoriei enuntate de eseistul chilian Alejandro Jodorowsky, chiar daca un copil creste alaturi de bunica materna sau nici macar nu ajunge sa o cunoasta, legatura genetica dintre ei doi este foarte puternica. Din punct de vedere genetic, bunica din partea mamei are cea mai mare contributie dintre cei patru bunici la mostenirea genetica a copilului. Din acest motiv, unii copii au tendinta de a semana mai mult cu bunica sau chiar cu strabunica decat cu proprii parinti.

Poate ca asemanarea nu este intotdeauna fizica, dar fiti siguri ca la nivel genetic, ea este prezenta. Dincolo de trasaturile fizice, care pot fi mostenite sau nu, structura osoasa, musculara sau chiar predispozitia la anumite boli pot fi dobandite ca mostenire genetica pe linie materna.

Bunica materna si mostenirea genetica

Acelasi Jodorowsky arata ca nu numai trasaturile fizice si biologice, mai mult sau mai putin vizibile, pot fi mostenite de la mama mamei, ci si experientele emotionale ale bunicii materne pot fi dobandite. Genetica merge mai departe decat linia parentala, iar cel mic poate mosteni trasaturi de la cateva generatii din urma, insa cea mai mare cantitate de informatie genetica, dupa cea provenita de la parinti, vine din partea bunicii materne.

Explicatia stiintifica ar fi ca ADN-ul mitocondrial provine in cantitate mai mare de la mama decat de la tata in momentul formarii embrionului. Din acest motiv, trasaturile genetice de la bunicii paterni se mostenesc in cantitate mult mai mica decat cele de la bunicii materni atunci cand apare un copil.

In plus, de cele mai multe ori se intampla ca bunica materna sa fie mai implicata in cresterea nepotilor decat bunica paterna, asa cum aratam mai sus. De aceea, in afara de mostenirea genetica inevitabila, aceasta le poate transmite nepotilor si valorile, credintele, ideea ei despre educatie, fiind implicata in viata lor inca din primele zile.

Foto: pixabay.com/Aline Dassel

Taguri Bunica Bunica iubire

Articole recomandate

Citeste si despre