De ce se despart unele cupluri dupa nasterea copilului

/ / Modificat: 2019-03-12
De ce se despart unele cupluri dupa nasterea copilului

Este clar ca viata de cuplu este complicata si trece constant prin diferite etape si schimbari. In teorie, sensul casatoriei si al vietii in cuplu este de a impartisi dragostea si de a intemeia o familie. Atunci, de ce se despart unele cupluri dupa nasterea copilului?

Desi se pare ca acest fapt contravine naturii, adevarul este ca in spatele deciziei de separare exista argumente destul de solide care au fost analizate de psihanalisti si psihologi.

Probelemele cu care se confrunta un cuplu, atunci cand apare copilul

Exista cel putin 5 cauze destul de comune care afecteaza viata de cuplu dupa nasterea copilului. Acestea sunt depresia postpartum, probleme economice, gelozia din partea tatalui, lipsa vietii sexuale si problemele de comunicare.

1. Depresia postpartum

Depresia postpartum este o afectiune psihologica care afecteaza un numar considerabil de femei dupa nastere. Aceasta poate dura de la trei luni la un an. 

Cele mai importante simptome ale acestei afectiuni sunt  tulburarile de somn si apetitul scazut, pierderea interesului pentru tot - inclusiv pentru partener, si, in cazuri extreme, scaderea stimei de sine si scaderea anumitor functii psihice.

In acest caz, este foarte dificil sa traiesti alaturi de partenera ta, in timpul saptamanilor sau lunilor in care este afectata de aceasta depresie. Daca o persoana se afla intr-o stare de spirit negativa, va fi dificil sa impartasesti momente placute. De aceea este atat de important sa fie identificate devreme aceste simptome si sa se caute ajutorul de specialitate. 

2. Probleme economice

Cand ai un copil viata este mai scumpa. Indiferent cat de mult ai economisit, cheltuielile gospodariei ar trebui sa se adapteze nevoilor noului membru al familiei.Acest lucru se va reflecta imediat in renuntarea cuplului la micile placeri, cum ar fi iesirea la cina in mod regulat sau plecarea in vacanta.

3. Gelozia tatalui

Desi nu pare rational, adevarul este ca multi tati sufera pentru ca toata atentia sotiei se indreapta spre copil; astfel, ei trec in plan secundar si se simt ignorati.

Acest lucru devine atat de delicat incat tatal poate lua o atitudine dezinteresata fata de copil. In acest fel, se creeaza un cerc toxic in care mama nu va vedea cu ochi buni atitudinea tatalui.

separare

4. Lipsa vietii sexuale 

Lipsa dorintei sexuale este unul dintre factorii care, impreuna cu depresia postpartum, afecteaza cuplurile. Paradoxal este ca, in realitate, depresia postpartum afecteaza viata sexuala a femeilor din cauza factorilor psihologici si hormonali.

Acest aspect trebuie tratat cu mare grija de cuplu si sa se ajunga la un punct comun. Dialogul va fi esential pentru intelegerea si rezolvarea problemei.

5. Probleme de comunicare

Problemele de comunicare pot aparea atunci cand unul sau mai multe dintre elementele descrise mai sus incep sa apara. Deci, in loc sa incerce sa vorbeasca despre ce simt si sa gaseasca o solutie, cuplul acumuleaza nemultumire si resentimente.

Cu atentie indreptata asupra copilului, mai ales in primele luni, parintii devin atat de epuizati din punct de vedere fizic si mental, incat nu pot face fata unei conversatii care necesita atentie si energie din partea lor.

Cheia pentru a depasi adversitatile si diferentele dintr-o casatorie se afla in comunicarea constanta. De asemenea, solicitarea ajutorului specialistilor la momentul potrivit poate duce la rezultate pozitive. 

Taguri Copil Cupluri

Articole recomandate

Citeste si despre