De ce ti se schimba sentimentele fata de partener dupa ce apar copiii?

/ / Modificat: 2018-12-30
De ce ti se schimba sentimentele fata de partener dupa ce apar copiii?

Dupa exaltarea pe care o simti cand vine pe lume mica ta comoara si dupa ce trece perioada in care iti dai seama cum sa ai grija de el, poti incepe sa ai resentimente, sa fi nervoasa si sa nu mai simti aceiasi atractie fata de partener.

De ce oare se intampla asta? Oare pentru ca de cele mai multe ori copiii semnifica terminarea lunii de miere? Sau pentru ca un copil iti dreneaza toata energia si nu iti mai ramane nimic de oferit partenerului? Poate ca se intampla pentru ca in general copiii si munca noastra au prioritate inainte de partenerul nostru de viata?

Sa ai copii este una dintre cele mai frumoase experiente in viata atat pentru tine ca individ, cat si pentru voi ca si cuplu, insa este o schimbare dificila in viata de cuplu.

Conform studiilor, doua treimi din cuplurile intervievate sustin ca in primii cinci ani de la nastere copilului, calitatea relatiei lor s-a deteriorat.

De ce relatia de cuplu este atat de dificila si ce poti face pentru a o usura

1. Maternitatea este solicitanta

Maternitatea necesita ca fiecare celula a creierului si fiecare atom al fiintei tale sa functioneze la nivel optim, nu doar timp de o ora sau o zi, ci permanent si la nesfarsit. Nu numai ca acest lucru este dificil, este aproape inuman.

Adevarul este ca de la a purta pe umeri intreaga incarcatura emotionala a familiei (pentru ca asta fac toate femeile!), la a face fata crizelor de isterie ale celor mici si a fi constant ingrijorata de faptul ca este de datoria ta sa ii cresti astfel incat sa fie persoane bune si demne de a fi angajate, trecand prin toate noptile nedormite...viata cu copii este haotica.

Pentru a face fata fie te lasi coplesita, fie intri in priza.

Si ramai in priza: faci multitasking, ai grija non stop de toate si toti, te gandesti in permanenta la urmatorul pas si esti mereu ocupata.

Pretul platit adesea pentru starea de alerta continua este faptul ca nu poti fi la fel de prezenta si conectata la cei din jurul tau.

Poate ca aceasta stare de alerta te ajuta sa le rezolvi pe toate, insa nu este benefica unei relatii de cuplu fericite si problema este ca de multe ori uiti sa te scoti din priza inainte de a incerca sa relationezi cu partenerul.

Starea de alerta si relatiile nu se amesteca

Daca esti in alerta atunci cand incerci sa creezi o legatura sau sa iti apreciezi partenerul, nu vei avea un rezultat pozitiv, pentru ca in loc sa te simti mai apropiata de el, mai mult ca sigur vei da nastere tensiunilor intre voi.

Asa ca data viitoare cand tu si partenerul tau aveti putin timp pentru voi, incearca sa faci urmatoarele:

  • deconecteaza-te de la orice altceva
  • respira adanc
  • priveste-l in ochi si stabileste o legatura cu el


2. Nu te mai simti sprijinita de partenerul tau

Dupa ce apar copiii in viata de cuplu, echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala pe care il aveai inainte de a fi mama, se schimba. In ciuda schimbarilor insa, nu te opresti sa reevaluezi situatia ci mergi inainte cu aceleasi reguli si principii care functionau inainte de a avea copii, iar asta poate duce la o lupta de putere daunatoare pentru tine si partenerul tau, de cele mai multe ori fara sa iti dai seama.

Motivele obisnuite de cearta intre parteneri dupa ce apar copiii pot include:

  • finantele
  • frecventa intimitatii in cuplu
  • cine are (sau nu ) dreptate
  • treburile casnice si repartizarea acestora

Daca ramaneti blocati in aceasta lupta, vei avea impresia ca sunteti intr-o competitie fara sfarsit, adica opusul sprijinului pe care ti-l doresti de fapt in relatia voastra. In loc sa va simtiti ca faceti parte dintr-o echipa, va veti simti mai mult ca doi adversari, care incearca tot timpul sa castige batalia si acest lucru nu este deloc placut.

Si ironia este ca de fapt, amandoi va doriti acelasi lucru: sa simtiti ca va sprijiniti unul pe celalalt...nu unul dintre voi sa aiba mai multa dreptate si altul mai putina.

Lupta pentru putere in cuplu exista pentru ca partenerii nu sunt suficient de curajosi sa spuna deschis ce simt si ce gandesc, asa ca fa asta, fara teama si fara rusine. Doar asa vei putea fi inteleasa si vei intelege la randul tau pe cel de langa tine.

3. Crezi in mod eronat ca mariajul nu necesita munca

Pentru ca ai crescut cu basme in care printesa intalneste printul si traiesc fericiti pana la adanci batraneti, tinzi sa uiti ca relatiile necesita munca si ca rezultat intri in panica cand lucrurile devin tensionate, inconfortabile sau distante intre voi.

Prima faza, cea romantica, a unei relatii este placuta dar este efemera; pentru ca realitatea oricarei relatii vine in urma provocarilor pe care le infruntati impreuna.

Dragostea adevarata se intemeiaza pe conversatii dificile, compromisuri si dezvaluirea sinelui, nu pe o sclipire in ochii partenerului.

Faptul ca ati devenit parinti nu va face relatia mai usoara, ci mai dificila, dar asta nu inseamna ca nu poti avea un mariaj fericit si dupa ce apare un copil in familie, ci doar ca va trebui sa munciti mai mult, sa fiti deschisi unul cu celalat, sa faceti compromisuri asumate si sa aveti curajul sa va deconectati din cand in cand pentru a va concentra pe VOI, pentru ca voi sunteti nucleul.

Taguri Copii Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre