Un al doilea factor al imbatranirii este in mod clar tutunul. Ceea ce era iarba intelepciunii la indienii din America se dovedeste a fi un serios factor de risc pentru boli cardiovasculare si anumite cancere.
Probabil, ca in multe cazuri, ca anumiti subiecti sunt mai sensibili decat altii. Unele persoane vor fi, daca fumeaza, victime ale tutunului aproape sigur, este o chestiune de timp, de durata de expunere la risc. Dar altii, care nu sunt susceptibili de asa ceva, ar putea fuma fara sa fie in pericol! Este posibil chiar ca tutunul sa-i protejeze pe cei pe care nu-i ucide, intarziind aparitia maladiei Alzheimer si a anumitor boli ale intestinului! Este inutil sa ne sprijinim pe cazuri izolate pentru a extrapola la cazul propriu. Cunoasteti poate un centenar care, la mai bine de 100 de ani, inca fuma. Si noi! Dar nu suntem egali in fata diferitelor riscuri. Si suntem incapabili sa prezicem ceva valabil in ceea ce ne priveste. Fumand, jucam asadar la ruleta ruseasca, numai ca in loc sa avem o singura minge si cinci locuri goale in suport, ar fi mai degraba invers. Studiile epidemiologice incep sa construiasca profile de susceptibilitate pentru diferite riscuri.
Asadar, va veni o zi in care vor exista sfaturi adaptate, personalizate. Unii vor putea fuma, altii nu. Pot fi trase totusi cateva invataminte din povestea propriei familii. Cu doi sau trei ascendenti directi fumatori decedati de cancer pulmonar, riscul de a prezenta aceeasi afectiune este fara indoiala important.
Este posibil ca pe viitor, daca exista o gena de protectie impotriva puterii cancerigene a tutunului sau impotriva cancerului pulmonar, sa poata fi transmisa prin terapie genetica acelora care nu o au. Dar, intre timp, abstinenta tabagica este unica metoda sigura. O parte din populatia franceza a reusit o modificare de comportament, orientandu-se spre tigari asa-zis usoare. Inseamna ca recunosc riscul tabagic ca fiind serios. Si inseamna, de asemenea, a nu merge pana la capat!
Tabagismul feminin are caracteristicile sale. Femeile fumatoare sunt din ce in ce mai numeroase si incep de la o varsta din ce in ce mai mica. Tutunul le va face sa piarda avantajul net pe care il au fata de barbati, acea protectie cardiovasculara pe care o datoreaza, pana la menopauza, hormonilor lor?
Desi riscurile cardiovasculare ale tutunului si anumitor pilule contraceptive nu se adauga, totusi se multiplica! Dar nimic nu dovedeste ca femeile au o susceptibilitate tabagica comparabila cu cea a barbatilor. Este posibil sa fie, ca in multe alte cazuri, mai rezistente prin firea lor. De asemenea, ele au inceput sa fumeze relativ recent, intr-o epoca in care tigarile erau mai slabe in nicotina si gudron. Acest nou tutun nu ar avea aceeasi toxicitate. Desi mai putin iritant, fumul acestora este inhalat mai profund si ajunge si la cele mai mici bronhii, acolo unde un cancer multa vreme asimptomatic risca sa fie depistat tarziu.
In sfarsit, daca riscul cardiovascular feminin este crescut, este si diminuat de tratamentul hormonal de substitutie a menopauzei. Acest tratament tinde, si nu doar din acest motiv, sa se generalizeze printre cele "de 50 de ani".
Epidemiologia bolilor contemporane, dificila cand modul de viata se schimba rapid, ofera cateva concluzii formale. A nu fuma reduce considerabil riscul bolilor cardiovasculare (mai ales infarctul miocardic) si cel al cancerului bronhiilor si plamanilor. Daca diminueaza probabilitatea (intre altele) de a avea cancer, aceasta inseamna si ca fumatul nu face decat sa creasca o probabilitate! Nu reprezinta certitudinea de a fi candva bolnav. Dar este deja suficient! Daca era vorba de certitudini (un fumator = un cancer), probabil ca tutunul ar fi fost total interzis. Tutunul antreneaza pentru o perioada mai scurta sau mai lunga o bronsita si un emfizem cronic. Este o certitudine (un fumator = o bronhopneumopatie). Sub toate formele, aceasta boala va otravi batranetea fumatorilor si regretele vor fi (prea) tarzii.
Va otravi si viata celor din jur, care nu suporta accesele de tuse la inceput matinale, apoi aproape permanente. Plamanul este un organ fragil supus in mod special imbatranirii. Trebuie protejat de toate agresiunile (cele ale varstei sunt sufi-ciente!). Pneumoniile (infectiile bacteriene ale parenchi-mului pulmonar), bronsitele si gripele sunt frecvente la varste inaintate si in acest domeniu fumatorul este oricum net defavorizat. Performantele sale functionale respiratorii (volumul de aer inspirat si expirat) sunt inferioare celor ale nefumatorilor. In sfarsit, fara tutun, vocea si pielea sunt mult mai curate! Iata castigurile imediate sau foarte rapide care pot incuraja schimbarea obisnuintelor. Nu este niciodata prea tarziu pentru a te opri din fumat si oricare ar fi varsta, va aparea un beneficiu. Jeanne Calment s-a oprit la 117 ani! Nu este recomandabil sa asteptam o varsta inaintata pentru a lua o decizie si mai ales, pentru a o respecta. Daca bunicii nostri nu erau informati despre relele tutunului, nu mai este cazul astazi. Este greu sa fii un fumator nevinovat, un fumator nefericit sau unul nepasator.
Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.
Smoking or not smoking?
Articole recomandate
Citeste si despre
Aboneaza-te la newsletter
Top cele mai citite articole
HOROSCOP SAPTAMANAL: 18-24 noiembrie 2024. Pluto, planeta renasterii, se muta...
Avertizare meteo de ninsori abundente si temperaturi scazute! Un vortex polar...
HOROSCOP 19 noiembrie 2024. Pluto, planeta transformarii, intra in Varsator
Bucuresti, orasul cu 5 targuri de Craciun: De la cel mai mare brad hibrid la...
Sarbatoare 21 noiembrie 2024: Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Prima zi...
Mai multe noutati
Horoscop zilnic