O mama se sacrifica mereu pentru copiii ei, insa pana la urma cat de departe trebuie sa mearga acest sacrificiu? Ti-ai da viata pentru copilul tau daca de asta ar depinde viata lui? Cu siguranta! I-ai dona un organ? Fara sa stai pe ganduri, vei spune! Dar a uita mereu de tine si a inmagazina frustrari si pareri de rau este un fel de a-i face bine sau mai mult un fel de a te transforma intr-o versiune a ta care nu o sa-ti mai placa nici tie, nici lui?
Sindromul burn out al mamelor, un pericol pentru fericirea copiilor
Fericirea si bunastarea copiilor este scopul principal al unei mame iubitoare. Chiar daca pentru asta ea trebuie sa ajunga la epuizare. Si totusi, burn out-ul matern este un sindrom care nu face bine nimanui intr-o casa.
Cum definim burn out-ul matern? O stare de epuizare fizica si emotionala in care ajungi din cauza stresului cronic provocat de "meseria" de mama. Indiferent cat dormi, esti mereu obosita; oricat de mult stii ca iti iubesti copiii, simti ca ti-ai pierdut motivatia si pasiunea. Epuizarea nu trebuie confundata cu depresia, pentru ca, spre deosebire de aceasta din urma, ea poate fi combatuta cu putin timp pentru tine sau cu o vacanta departe de copii, la finele careia toata lumea va fi fericita sa se revada si va aprecia mai mult timpul petrecut impreuna.
Esti o mama rea daca pleci in vacanta singura?
In niciun caz! Esti doar o mama care stie ca uneori este mai bine sa iei putina distanta, tocmai pentru a te reincarca si a putea fi cea mai buna versiune a ta la intoarcere. Nu pleci in ciuda copiilor si a sotului care poate nu te ajuta cat ti-ai dori, ci tocmai de dragul lor.
Ai dreptul sa te pui si pe tine pe primul loc
Cand devenim mame, dintr-o data toata lumea noastra se invarte in jurul copiilor. Renuntam la noi, de cele mai multe ori, la lucrurile care inseamna mici placeri sau mici nevoi; preferi sa amani pe termen nedeterminat o programare la cosmetica sau un masaj de care simti ca ai atata nevoie si sa iti duci copiii in parc, la o zi de nastere, la cursurile de dans sau orice altceva urmeaza. Tu ramai mereu in plan secund si este inevitabil sa ajungi sa iti reprosezi ca te negliezi, ca te faci mereu ca uiti de tine si de ceea ce ai vrea tu sa faci pentru tine.
Suntem invatate ca a fi o mama buna inseamna sa te sacrifici pana in panzele albe pentru copii, insa cum ai putea sa ai mereu rabdarea si energia de care ei au nevoie de la tine, daca nu iti faci timp si pentru tine?
De ce o vacanta pentru tine este cea mai buna idee pe care ai putea sa o ai
Timpul pentru tine poate sa imbrace diferite forme: o sesiune de shopping, o zi la spa, cosmetica sau salonul de coafura, cateva ore la o cafea cu prietenele, pentru a recupera timpul pierdut, sau, dimpotriva, cateva ore petrecute doar tu cu tine, pe o banca intr-un parc, cu o cafea si o carte buna si cu telefonul si internetul oprite.
Ce ai zice, insa, de o vacanta? Nu, nu de o vacanta precum cea in care tocmai ati fost vara asta si in care, ca de obicei, ai stat toata ziua dupa fundul copilului sau al copiilor. O vacanta de la "jobul" de mama, in care sa pleci singura sau cu o prietena sau doua, poate chiar mame si ele. Ti se pare de neimaginat? Ei bine, nu ar trebui!
Nu te gandi la povestile din filme, cu cateva mame plecate in cautarea libertatii si a unor experiente care sa le faca sa uite ca nu mai sunt la prima tinerete. Nu despre asta trebuie sa fie vorba, desi, daca iti doresti, o poti face. Gandeste-te la o vacanta in care nu trebuie sa te trezesti dimineata cu grija celor mici, in care nu trebuie sa stai la piscina sau pe malul marii tensionata mereu ca un arc si in care, poate cel mai important lucru, nu trebuie sa te ciondanesti cu tatal copiilor legat de cine si cat ii supravegheaza.
O vacanta departe de familie, de cel putin 3 zile, este o experienta pe care ti-o datorezi pentru toate noptile nedormite de grija, pentru toate diminetile in care ai uitat sa iei micul dejun pentru ca erai prea preocupata ca toti ceilalti sa o faca, pentru toate zilele in care nu ai facut un lucru pentru tine doar pentru ca "ala mic" era mai important. E o vacanta pe care o meriti pentru toate vacantele de care nu te-ai bucurat 100% de cand ai copil sau copii pentru ca, nu-i asa, asta fac mamele, chiar si cand isi doresc sa nu o faca.
Ti se pare un lux moral? Ei bine, il meriti! Unul financiar? Il meriti si pe acesta. Nici macar nu trebuie sa pleci intr-un loc pretentios.
Te intrebi ce o sa faci acolo daca nu vei face pe mama?
Dormi cat vrei, citeste fara sa fii intrerupta, relaxeaza-te la piscina, la plaja sau pe terasa, cu ochii la marea nesfarsita sau la un munte impunator si relaxant prin insasi maretia lui! Creeaza, daca simti ca te loveste inspiratia, fa planuri pentru perioada urmatoare, poate chiar pentru o vacanta cu familia in acelasi loc. Petrece timp cu prietenele tale, viziteaza locuri care te atrag.
Nu in ultimul rand, da-ti voie sa ti se faca dor de copii si de a le fi mama, cu tot ce inseamna asta, bun sau rau, placut sau neplacut.
Beneficiile unei vacante de la jobul de mama
Sigur ca iti vei face griji pentru cum se descurca cei mici si tatal lor fara tine; sigur ca vei simti ca te usuci uneori de dorul lor; probabil iti vei si reprosa decizia de a pleca "de nebuna". Dar bucura-te de fiecare moment si de fiecare senzatie.
Vei observa apoi ca ti-ai recapatat rabdarea si calmul, ti-ai regasit placerea de a petrece timp cu copiii; si ei, la fel. O pauza de cateva zile s-ar putea sa fie benefica si pentru copii, pentru ca vor invata sa te aprecieze mai mult.
Nu astepta vara urmatoare sau vacanta copiilor pentru a-ti lua un concediu de cateva zile, doar pentru tine. Septembrie este inca o luna calda, iar toamna este anotimpul perfect pentru introspectie si pentru a te reconecta cu sinele tau, inconjurata de betia de culori a naturii. Indrazneste sa faci ceva pentru tine si sa te bucuri sa te regasesti. Va merita, cu siguranta!