Femeile care prefera cerealele pentru micul dejun reusesc sa aiba o greutate normala, arata trei studii ample realizate in Statele Unite.
Majoritatea nutritionistilor considera ca un mic dejun sanatos si echilibrat trebuie sa cuprinda si cereale.
Doctorul Won Song de la Universitatea din Michigan a studiat impactul consumului de cereale la micul dejun asupra controlului greutatii corporale. Potrivit cercetatorului american, femeile sunt cele mai mari amatoare de cereale dimineata. Dar nu orice femei, ci nefumatoarele si cele care practica sistematic un sport. De asemenea, a constatat ca media de varsta a acestor femei este mai mare decat a celor care sar peste micul dejun.
Concluzia studiului doctorului Won Song sugereaza ca femeile care consuma cereale dimineata prezinta un risc cu 30% mai mic de a se ingrasa in raport cu cele care nu mananca nimic.
Explicatia este simpla: persoanele amatoare de cereale consuma mai multe fibre si mai putine grasimi pe tot parcursul zilei.
"Asadar, pentru o silueta de invidiat, cea mai buna solutie sunt cerealele", sustine specialistul. In schimb, la barbati nu s-a observat nici un impact in ceea ce priveste consumul de cereale la micul dejun. Barbatii au aceeasi greutate indiferent daca dimineata mananca sau nu cereale.
Al doilea studiu, efectuat de profesorul Walter Willett de la Universitatea Harvard din Boston, a demonstrat ca femeile care mananca cereale integrale au un risc de doua ori mai mic de a deveni supraponderale decat cele care nu prefera acest fel de mic dejun.
Un alt studiu, publicat luna trecuta, a analizat concluziile unor cercetari cu privire la impactul micului dejun asupra siluetei. Concluzia cercetatorilor americani: "Recomandam un mic dejun sanatos si variat, bogat in fibre si compus din cereale integrale, lapte si fructe proaspete".
De retinut ca cerealele integrale au un indice glicemic mai mic in comparatie cu cerealele obisnuite, obtinute din faina, care isi pierd prin procesul de morarit o buna parte din fibre si minerale.
Indicele glicemic masoara capacitatea unui aliment de a provoca o crestere a glicemiei dupa ingerare. De exemplu, o bagheta din faina alba are indicele glicemic egal cu 95, in timp ce o paine integrala de secara are un indice glicemic de 60.
Fulgii de cereale sunt buni atunci cand se afla in stare naturala, fara aditivi alimentari, fara coloranti, conservanti, ciocolata sau zahar adaugat. "Fulgii de cereale cu lapte consumati la micul dejun sunt sanatosi daca sunt integrali, insa nu trebuie amestecati cu fructe uscate (stafide, banane), pentru ca fructele vin cu zaharuri si chiar cu urme de conservanti.
Cerealele se pot consuma cu iaurt, cu produse probiotice provenite din lapte fermentat. Atentie insa la orice exces, pentru ca, se stie, cerealele au un anumit continut de calorii", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Sursa: Jurnalul National