Sa alegi o dieta nu este greu! Nici macar sa o incepi nu necesita foarte mult efort. Dar sa o duci pana la capat s-ar putea sa fie mai dificil decat crezi. Majoritatea femeilor cedeaza la mijlocul dietelor in incercarea de a slabi. Noi te ajutam sa te motivezi pentru a o finaliza si pentru a adopta un stil de viata sanatos.
Stabileste obiective realiste!
Cel mai important este sa ai un tel. Abia ai nascut si deja tintesti 15-20 de kilograme de dat jos in cel mai scurt timp? E prea mult, chiar si pentru cea mai drastica dieta! Ia-o treptat! Mai intai propune-ti sa slabesti 5 kilograme si apoi din ce in ce mai multe pe masura ce avansezi cu dieta. Cu cat numerele de kilograme de dat jos sunt mai mari in mintea ta cu atat te vei demoraliza cand vei constata ca slabitul nu este tocmai atat de simplu pe cat pare.
Stabileste si sfarsitul dietei!
Si acest punct este crucial. Ai nevoie de un sfarsit, altfel vei intra in depresie la gandul ca o vei tine intr-o dieta continua. O vacanta, un eveniment indepartat, dar esential in viata ta, vacanta de vara... toate pot fi obiective si pot reprezenta un punct de final al regimului. Pana atunci este foarte probabil sa iti schimbi complet stilul alimentar si sa mananci echilibrat, fara a mai reveni la obiceiurile culinare nocive.
Pregateste terenul pentru dieta!
Inainte de a apela direct la o dieta care vine cu directii alimentare total opuse stilului tau de a te alimenta, incearca sa tatonezi terenul: renunta incet la sucuri comerciale, la dulciuri, la produse de patiserie si la alte alimente care nu sunt sanatoase si ingrasa si foarte tare. Abia cand ai inceput sa elimini acestea din meniu, te poti apuca de o dieta si poti avea sperante mari ca o vei duce si la capat.
Alege o dieta potrivita pentru tine!
Apeleaza la un nutritionist pentru un program alimentar de slabit (mai ales daca alaptezi) sau apeleaza la o dieta echilibrata, care sa nu te priveze de absolut tot ce iti face placere sa mananci. Alege o dieta care sa se intersecteze in anumite parti si cu preferintele tale culinare.
Asteapta-te la abateri, dar nu ceda!
Multe mamici care tin dieta o abandoneaza la prima abatere de la regulile ei. Doar pentru ca ai poftit la o felie de pizza nu inseamna ca ai stricat toata dieta. Aceasta nu este decat o scuza pentru a renunta! Nu cadea in sindromul "am mancat o felie, deci as putea sa o mananc pe toata, ca tot am dat-o in bara"! Mergi mai departe!
Apeleaza la suportul prietenilor cand simti ca cedezi!
Nimeni nu este perfect si nu exista o persoana care sa tina o dieta cap-coada, fara sa fie tentata sa manance ceva interzis sau fara sa triseze. Totusi, este important ca numai atunci cand iti trece prin minte asta sa apelezi la o persoana de incredere care sa te ajute sa depasesti momentul. Cineva care sa te convinga ca mai bine renunti la prajitura aceea in favoarea rochiei care asteapta sa fie purtata cat mai curand. Tot ei te pot convinge sa faci altceva imediat ce apare tentatia, astfel incat sa uiti de ea!
Vizualizeaza rezultatele!
Atunci cand te apuci de o dieta, prevezi deja rezultatele. Te vezi deja in rochia ta preferata, in care de cand ai devenit mamica nu ai mai putut intra. De fiecare data cand simti ca cedezi, adu-ti aminte care e scopul pentru care te-ai apucat de dieta si cat ai parcurs pana atunci.
Daca poftesti la dulce, alege "fara zahar"!
Ar trebui sa nu fii om ca sa nu poftesti la ceva dulce, un aliment care este contra tuturor principiilor dietelor. Atunci cand poftesti, macar apeleaza la un produs "light". Fie ca e vorba de o guma, de un suc sau de o prajitura, alege varianta cu indulcitori. Nu sunt cei mai sanatosi, dar au foarte putine calorii in comparatie cu cealalta varianta care avea si multe calorii si nici foarte sanatoasa nu era!
Tine tentatiile departe de frigiderul tau!
Nu iti incarca frigiderul cu tentatii! Chiar daca nu esti singura in casa, iar partenerul tau nu este la dieta, ai grija sa ii pastrezi un sertar separat cu astfel de alimente interzise care sa nu iti ia ochii de cand deschizi usa de la frigider. Daca l-ai pune la dieta si pe el ar fi ideal, dar daca nu se poate, macar sa nu le vezi la orice pas!
Fa-ti propriile delicii culinare, dar fara calorii!
Pizza, prajituri, hamburgeri sau cartofi prajiti? Toate acestea pot fi mancate si intr-o dieta de slabit daca substitui ingredientele nocive. Cartofii prajiti pot fi foarte bine copti sau prajiti intr-o tigaie care nu necesita decat un strop de ulei, chifla hamburgerului poate fi inlocuita cu o lipie din cereale integrale sau o chifla integrala si asa mai departe! Nu elimina complet aceste placeri, transforma-le!