Dieta 13 minute este un plan alimentar de slabit conceput special pentru pofticiosii si gurmanzii care nu pot sta departe de frigider si mancare. Conform acestei diete, daca mananci din 13 in 13 minute slabesti rapid si usor, ceea ce pare sa contravina tuturor principiilor formulate, de-a lungul timpului, de foarte multi dieteticieni.
Oricat de ridicol ar suna, Norah Lane, autoarea acestei diete iti explica cum poti slabi daca mananci mai des!
Principiile dietei 13 minute
Toata lumea s-a intrebat pe ce anume se bazeaza autoarea dietei 13 minute atunci cand recomanda mancatul din aproape sfert de ora in sfert de ora si cum anume reuseste acest regim sa te slabeasca.
Lane a explicat planul conceput de ea sustinand ca rata metabolismului se mentine la parametri normali doar daca este stimulata constant, adica daca se mananca suficient de des. In momentul in care se accelereaza rata metabolismului, se ard mai usor grasimile. Implicit, rezultatul este scaderea in greutate.
Autoarea subliniaza ca este important nu doar cat de des mananci, ci si ce anume consumi la fiecare masa. Cu alte cuvinte, ea sustine ca dieta se bazeaza, in principal, pe consumul alimentelor care stimuleaza metabolismul.
In mare, se recomanda evitarea alimentelor bogate in carbohidrati si alegerea celor cu continut crescut de nutrienti, dar sarace in calorii si grasimi.
Planul alimentar al dietei 13 minute
Planul alimentar al dietei 13 minute cuprinde 3 mese principale: mic dejun, pranz, cina si mai multe gustari. Doar gustarile se vor servi la intervale de 13 minute. Autoarea sustine ca ar trebui sa ai in jur de 30 de gustari pe zi.
Alimentele care compun gustarile nu raman la latitudinea ta, ci trebuie sa respecte anumite reguli. Se recomanda doar consumul de legume si alimente bogate in proteine. Autoarea pune accentul pe rontairea cat mai multor legume proaspete in cadrul acestor gustari dese: morcovi, telina, conopida, ardei gras, broccoli, castravete.
Acestea se servesc taiate marunt si in portii mici, pe parcursul intregii zile. Proteinele vor fi furnizate din portii mici de carne gatita, peste, branzeturi sau oua. Autoarea s-a gandit ca daca meniul se va concentra doar pe legume si alimente proteice, organismul ar putea fi privat de anumiti nutrienti.
Pentru a evita acest efect secundar, ea propune ca, la doua dintre gustarile zilnice, sa se serveasca 500 ml lapte, respectiv 3 felii de fructe. In rest, mesele principale ale zilei ar trebui sa arate cam asa:
Variante pentru micul dejun
- 2 felii de paine din cereale integrale cu gem de casa;
- 1 ou prajit pe o felie de paine;
- un iaurt cu o banana;
- lapte cu musli.
Variante pentru pranz
- o conserva de sardine pe 2 felii de paine din cereale integrale;
- un cartof mare, copt, cu branza branza si salata verde;
- o portie de broccoli gatit la aburi cu o bucata de piept de pui la gratar.
Variante pentru cina
- o portie de somon preparat la cuptor cu legume verzi, gatite la abur;
- pui la gratar cu salata.
Ai tinut vreodata dieta 13 minute? Daca da, ce rezultate ai obtinut, iar daca nu, te tenteaza? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!