In functie de tipul de regim, o dieta cu alimente crude este calea spre o sanatate perfecta sau subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Cei care sunt devotati acestei diete spun ca un regim bazat pe alimente negatite si neprocesate poate sa duca la un corp mai frumos, piele mai curata si mai multa energiei. Ei mai cred si ca reduce riscul imbolnavirilor.
Dar ce este mai exact dieta cu alimente crude? Poate oricine sa tina aceasta dieta?
Principiul de baza al dietei cu alimente crude este ca fructele si legumele crude si neprocesate sunt cele mai benefice pentru corp. Dieta aceasta este mai mult un stil de viata decat un plan de slabit.
Dieta este destul de greu de tinut, iar cei mai multi "adepti" petrec mult timp in bucatarie decojind, tocand si facand mixuri de legume si fructe.
Dieta este compusa in proportie de 75% din fructe si legume. Cateva din alimentele permise in dieta:
• alge;
• varza de bruxelles;
• cereale integrale;
• fasole boabe;
• fructe uscate;
• nuci;
• semnite de varza de bruxelles.
Alcoolul, zaharul rafinat si cafeina nu sunt permise.
Cei mai multi dintre cei care manaca alimente crude sunt vegetarieni, dar mai sunt persoane care mananca oua crude si branza facuta din lapte nepasteurizat si neprocesat.
Cum se prepara mancarurile cu alimente crude?
Cei care mananca alimente crude nu folosesc aragazul sau cuptoarele traditionale pentru a gati. Ei folosesc deshidratoare pentru legume si fructe.
Exista multe websiteuri care contin retete pentru mancaruri cu alimente crude (incercati recipezaar.com, welikeitraw.com, si living-foods.com).
Deshidratoarele folosesc caldura, dar nu atat cat un aragaz obisnuit deoarece se crede ca temperaturile mari distrug enzimele si vitaminele necesare digestiei. Asociatia Americana a Dieticienilor nu este de acord, si spune ca organismul uman produce enzimele necesare digestiei, si ca temperaturile deshidratoarelor sunt prea mici pentru a omora bacteriile daunatoare din mancare.
Crud vs. Gatit
Literatura medicala despre alimentele crude este destul de limitata. Majoritatea studiilor se axeaza pe vegetarianism si beneficiile unei diete bazate pe plante, printre care un colesterol scazut si niveluri mai bune ale glucozei.
Cateva studii demonstreaza ca gatirea alimentelor poate omora nutrienti importanti.
Studiile in acest domeniu au demonstrat, in general, ca desi consumarea alimentelor crude, in special fructe si legume, poate avea rezultate benefice (reduce riscul de cancer de vezica, de faringe, laringe, esofag sau cancerul gastric, scad nivelul colesterolului si trigliceridelor), acest obicei poate duce si la carente a vitaminei B12 (care este prezenta in mod natural doar in produsele animale), a nivelurilor de plasma lycopene (gasit in cantitati mari in rosiile gatite).
Alte studii au aratat ca aceasta dieta ar putea afecta masa osoasa si ciclul menstrual din cauza scaderii rapide in greutate.
Alimentele crude
Dieta cu alimente crude este bogata in nutrienti si fibre si are continut scazut de grasimi si zahar.
Cei care mananca alimente crude, cat si vegetarienii, trebuie sa se asigure ca primesc cantitati suficiente de vitamina B12, calciu, fier, si acizi grasi omega 3, care sunt gasite in mod natural in produse animale.
Asociatia Americana a Dieticienilor le recomanda sa:
• manance de doua ori mai multe produse ce contin fier decat nonvegetarienii ( tofu, migdale si alune)
• manance cel putin opt portii pe zi de mancaruri bogate in calciu ca varza, boabele de soia, varza chinezeasca si rodiile
• manance cereale integrale si sa bea lapte de soia fortifiat pentru aportul de vitamina de B12; pot sa ia in considerare si suplimentele de vitamine
• manance alune de padure si seminte de in, sa foloseasca ulei de rapita, in, alune de padure si seminte de soia pentru ca sunt surse de acizi grasi omega 3; pot sa ia in considerare si suplimentele de acizi grasi omega 3
Cei care mananca alimente crude trebuie sa aiba grija si de vitamina D (care se gaseste in produsele lactate) si sa manance lapte de orez si de soia, cereale integrale si margarina sau sa ia suplimente de vitamina D.
Aportul de proteine al celor care mananca alimente crude este la fel ca al celor care nu sunt vegetarieni, dar proteina din plante este digerata mai greu asa ca este recomandat consumul mare se soia si de legume cu boabe.
Adeptii acestui stil de viata sunt sfatuiti sa-si mareasca aportul de calciu si zinc (zincul este mai bine absorbit daca grauntele, semintele si boabele sunt lasate in apa inainte de a fi consumate).
Ar trebui sa devin si eu adepta acestei diete?
Daca esti un adult sanatos caruia ii place sa gateasca si nu are probleme cu renuntatul la carne sau lactate poti sa incerci.
Inainte de a incepe dieta consulta-te cu un nutritionist si fii pregatita sa iei suplimente de vitamine.
Dieta nu este recomandata copiilor.