Dieta doctorului Andrew Weil nu promite minuni. Filosofia sa poate fi rezumata la "mananca mai putin, fa mai multe exercitii". In cadrul site-ului sau, doctorul Andrew Weil, ii invata pe oameni sa manance sanatos si sa isi schimbe modul de viata.
Schimbarea modului de viata incorporeaza foarte multe elemente, nu numai dieta alimentara, spune doctorul.
Weil spune ca o dieta sanatoasa poate influenta in bine afectiuni ca: alergiile, infectii ale urechii, artrita sau sinuzita si multe altele. El ii sfatuieste pe oameni sa nu aleaga diete care promit o scadere brusca in greutate, deoarece pot produce efectul de yo-yo, in schimb sa aleaga diete care sa le asigure atingerea unor tinte realiste, de exemplu o pierdere de 1-2 kilograme pe saptamana.
Ce poti sa mananci
Abordarea doctorului Weil este similara cu dieta mediteraneana, incorporand bucataria spaniola, franceza, italiana si greceasca. Dieta include si carne rosie, desi Weil nu este un fan al acesteia.
Weil imparte grupele alimentare in felul urmator:
• Carbohidrati. Acestia ar trebui sa constituie aproximativ 50-60% din aportul caloric si trebuie luati cat mai mult din cereale nerafinate si legume. Acestia sunt carbohidratii "buni" si poti fi gasiti in mere, fasole, grau, paine din cererale integrale, printre aletele. Orezul brun si basmati este acceptat.
• Grasimi. Pana la 30% din calorii pot proveni din grasimi cat timp ele provin din uleiuri monostaurate ca uleiul de masline si alimente cu continut matre de acizi grasi omega 3, ca: pestii uleiosi (somon, sardine, macrou), seminte de in sau nuci de padure.
• Proteina. Trebuie sa fie limitata la 10-20% din aportul caloric si proteinele vegetale (din fasole si seminte de soia, de exemplu) trebuie sa fie inlocuite cu proteine animale de cate ori este posibil.
Weil mai recomanda sa mananci 40 de grame de fibre pe zi, ceea ce nu este greu de realizat daca mananci fructe (mai ales mure), legume (mai ales fasole) si cereale integrale in cantitatile mai sus mentionate. Doctorul recomanda evitarea laptelui si consumarea lactatelor in cantitati limitate, deoarece pentru unii sunt mai greu de digerat.
Calciul se va lua din sardine, legume verzi cu frunze, broccoli, tofu, lapte de soia etc.
Cum functioneaza
Carbohidratii in exces, spune Weil, provoaca cresterea in greutate. Deprivarea de carbohidrati aduce corpul in starea de ketosis, unde corpul isi ia energia din rezervele de grasime. Weil spune insa ca aceasta stare poate provoca probleme de sanatate pe termen lung. Cei mai buni carbohidrati sunt cei luati din cereale nerafinate si legume, pentru ca au un index glicemic scazut.
Grasimile si uleiurile sunt surse de energie mai concentrate decat carbohidratii. Unele grasimi, contrar credintelor populare, sunt bune, dar consumul lor trebuie limitat.
Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea, mentinerea si repararea organismului, dar consumul lor trebuie echilibrat si cu celelalte surse de energie.
Exercitiul fizic este de asemenea foarte important, potrivit lui Weil, dar acest subiect nu este tratat in profunzime.
Ce spun expertii
Expertii in nutritie cat si Asociatia Americana a dieticienilor sunt de parere ca dieta este una sanatoasa, mai ales pentru ca nu contine foarte multe produse animale.
Dieta este laudata de specialisti si pentru ca pune accentul pe faptul ca oamenii trebuie sa fie responsabili de propria sanatate.
Dieta nu este recomandata celor care cauta o lista foarte strica de ce sa manance si ce sa nu manance cat si celor care nu pot renunta usor la consumul de carne rosie si de lactate.
Poti sa incerci si tu dieta cumparand una dintre cartile care au devenit bestseller-uri ale doctorului Andrew Weil.