Dieta fara gluten

/ / Modificat: 2013-09-24
Dieta fara gluten

Dieta fara gluten este un regim alimentar recomandat persoanelor care sufera de boala celiaca sau care prezinta alergii la gluten. O astfel de dieta implica evitarea consumului de grau, orz, secara si triticale si al produselor derivate, ca urmare a faptului ca aceste cereale contin gluten.

Ce este boala celiaca?

In majoritatea cazurilor, adoptarea unei diete fara gluten are drept motiv boala celiaca, cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica, o afectiune autoimuna caracterizata prin intoleranta la gluten.

Boala celiaca determina aparitia unor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului, care apoi impiedica absorbita nutrientilor, cu precadere a fierului, calciului, folatilor si grasimilor. Dieta fara gluten este considerata singurul tratament eficient in cazul bolii celiace si implica evitarea tuturor produselor si preparatelor culinare care ar putea contine chiar si o cantitate redusa de gluten.  

Alimente permise in dieta fara gluten

Alimentele permise in dieta fara gluten sunt cele obtinute din cereale care nu contin acest compus proteic, precum mei, orez, porumb, quinoa si hrisca. De asemenea, adeptii acestui tip de dieta pot consuma carne si oua fara restrictii, intrucat niciunul dintre aceste produse nu contine gluten.

Alte alimente permise in dieta fara gluten sunt:

  • fructele oleaginoase neprelucrate: nuci, alune, migdale etc.;
  • leguminoasele, precum fasolea;
  • semintele, precum cele de floarea soarelului;
  • carnea de peste;
  • fructele;
  • legumele;
  • majoritatea produselor lactate.

Produsele din comert trebuie studiate cu atentie pentru a determina daca acestea contin sau nu gluten, cu atat mai mult cu cat chiar si o cantitate mica din aceasta proteina poate fi problematica in cazul celor care sufera de boala celiaca sau alergii la gluten. Produsele considerate sigure - care nu determina reactii adverse - sunt cele cu un continut de gluten mai redus de 20 parti per milion (20ppm).  

Alimente interzise in dieta fara gluten

  Alimentele interzise in dieta fara gluten sunt cele obtinute din faina de grau, secara, orz, triticale. Painea, pastele si produsele de patiserie, obtinute de regula din faina de grau, trebuie evitate in totalitate. Problematice sunt insa si alte produse din comert care, daca nu au trecut in mod explicit pe eticheta "fara gluten", ar trebui la randul lor evitate:

  • berea;
  • bomboanele;
  • prajiturile;
  • mezelurile;
  • laptele de soia;
  • laptele de orez;
  • dressingurile pentru salata;
  • sosurile, inclusiv sosul de soia;
  • gemurile si dulceturile;
  • supele la plic;
  • legumele in sos;
  • conservele;
  • suplimentele alimentare si vitaminele;
  • snacksurile, precum chipsurile tortilla.

Riscurile pentru sanatate ale dietei fara gluten

Principalul risc al unei diete fara gluten se refera la aportul insuficient de nutrienti precum acidul folic, fierul, calciul, niacina, tiamina si riboflavina. In acest sens, este foarte important ca adeptii unei diete fara gluten sa furnizeze organismului mineralele si vitaminele necesare din suplimente recomandate de medic.

Esti adeptul dietei fara gluten? Ce mancaruri iti place sa gatesti? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre