Dieta Hallelujah
Dieta Hallelujah este un program vegetarian, cu continut caloric scazut, care are la baza in masura de 85% alimente organice crude si 15% alimente gatite. Cei care au inventat dieta sunt reverendul George Malkmus si sotia sa Rhonda, la ferma lor denumita "Hallelujah" pentru a-i educa pe cei care doresc sa invete modul "divin" prin care pot fi sanatosi.
"Corpurile noastre au fost create de Dumnezeu pentru a primi alimente crude sau "in viata" pentru a ne hrani organismul si pentru a preveni bolile", spune Malkmus care se bazeaza pe propriile experiente. "Dieta Hallelujah este felul nostru in care putem sa ii facem pe oameni sa tina cea mai buna dieta de pe planeta".
Cei care tin dieta vor inregistra cu siguranta scaderi in greutate deoarece alimentele permise sunt in general putine si cu continut caloric scazut.
Ideea de baza a acestei diete este sa ai un aport caloric normal si sa iti satisfaci senzatia de foame.
Pasarea legumelor este foarte importanta in aceasta dieta. "Sistemul tau digestiv nu extrage decat 35% din nutrienti din alimente, dar atunci cand mananci legumele pasate, este ca si cum primesti o injectie de nutrienti iar corpul tau va absorbi aproximativ 92% din nutrientii necesari", potrivit lui Malkmus.
Dieta necesita si o mare varietate de suplimente alimentare (ca B12, uleiuri, enzime digestive etc) care pot fi cumparate prin website-ul lui Malkmus.
Malkmus recomanda si 30 de minute de exercitii fizice zilnice si "bai de soare".
Ce poti sa mananci
Meniul dietei consta in fructe (cam 15% din totalul meselor pe zi) si legume organice crude, administrarea de 3 ori pe zi a suplimentelor alimentare si o masa seara cu mancare gatita (cereale, legume si un pic de ulei); gustarile constau tot in legume crude.
Sample de plan alimentar pentru o zi:
• Mic dejun: o portie de supliment de orz
• Gustare: o cana de legume pasate sau un fruct sau un supliment vegetal
• Pranz: o portie de supliment de orz, o salata de legume crude sau fructe crude
• Gustare: o cana de legume pasate, morcov sau telina sau un supliment vegetal
• Cina: o portie de supliment de orz, o salata verde mare cu legume, si un fel de mancare gatit din cereale integrale sau legume (cartof copt, orez brun, legume facute la abur, paste din cereale integrale, sandvis cu legume cu paine cu fibre)
• Gustare: fructe proaspete sau un pahar de suc de mere sau pere
Alimente interzise
Produse animale, lactate, zahar alb sau brun sau siropuri de zahar, faina rafinata, condimente inclusiv sare si piper, alcool, cafeina, ceai, cacao, bauturi racoritoare, sucuri artificiale de fructe sau sucuri cu conservanti, fructe in conserva sau indulcite, fructe neorganice uscate, cereale simple, orez alb, seminte, nuci, alune, margarina, orice contine uleiuri hidrogenate, supe la plic, guma de mestecat, legume la conserva si legume prajite in ulei.
Cum functioneaza
O sa slabesti cu aceasta dieta deoarece este foarte saraca in calorii - atat de saraca incat s-ar putea sa asimilazi prea putini nutrienti.
Malkmus spune ca daca vei manca numai alimente "in viata" si vei elimina celelalte alimente daunatoare, in special zaharul, care "neutralizeaza organismul", corpul tau va elimina singur 90% dintre problemele de sanatate.
Conform site-ului, deoarece mananci alimente crude, nu vei mai simti senzatia de foame si poftele or sa dispara. Ei considera carnea animalelor doar o sursa "de mana a doua" de alimentatie deoarece este produsul legumelor pe care animalul le-a mancat.
Specialistii spun, insa ca sunt multe alte alimente cu proprietati nutritionale de exceptie, in afara de suplimentul de orz, si ca o dieta cu alimente variate iti va asigura necesarul de vitamine si fibre pentru a te mentine sanatos, fara suplimente.
Ce spun expertii
Expertii nutritionisti recomanda dietele bogate in fructe, legume si cereale integrale. Insa, dieta Hallelujah nu are un background stiintific care sa sustina ideile principale.
Specialistii atrag atentia ca tinerea acestei diete pe termen lung ar putea reprezenta un pericol pentru sanatate. Desi Asociatia Americana a Dieticienilor este de acord cu dietele vegetariene bine planificate, ei atrag atentia ca regimurile acestea pot prezenta carente in proteine, fier, zinc, calciu, vitamina D, vitamina B12 si omega 3 (gasit in carnea de peste, care este recomandata de nutritionisti a fi consumata de doua ori pe saptamana).
Alti specialisti nu sunt de acord cu faptul ca alimentele crude sunt mai sanatoase decat cele gatite. Ei spun ca depinde de leguma, de exemplu, gatirea unei rosii va rezulta in potentarea unui antioxidant important pentru organism.
De asemenea, acestia sunt de parere ca pasarea legumelor nu le va face sa fie absorbite mai usor in organism, ba mai mult, fibrele vor fi reduse.
Planul alimentar Hallelujah este cel mai periculos pentru cei care sunt supraponderali si sufera de diabet, pre-diabet si sindromul metabolic sau pentru copii, femeile insarcinate sau care alapteaza.
Deoarece mesele au foarte putine proteine, acest lucru ar putea afecta masa musculara pe termen lung.
Un alt semnal de alarma sunt suplimentele alimentare menite sa "detoxifice" corpul si care sunt si destul de scumpe. Nutritionistii spun ca organismul nostru este astfel proiectat incat sa se detoxifice singur.
Daca vrei totusi sa urmezi o dieta vegetariana cel mai bine ar fi sa alegi una cu o baza stiintifica si sa te consulti mai intai cu un nutritionist.