Dieta Living Low-Carb

/ / Modificat: 2013-07-08
Dieta Living Low-Carb

De cand dietele bazate pe continutul scazut de carbohidrati au facut mii de adepti in SUA, era normal sa apar si numeroase carti de retete bazate pe aceasta dieta, inclusiv dieta Living Low-Carb. Mai intai a fost The Low-Carb Cookbook, urmata de Living Low-Carb, The Low-Carb Cookbook (cu peste 250 de retete ) si, in 2000, de Living Low-Carb. Aceasta din urma contine mai multe explicatii si 175 de retete.


Ultimele trei sunt scrise de Fran McCullough, care a castigat mai multe premii pentru cartile sale de retete. Luptandu-se sa slabeasca, McCullough a descoperit dieta saraca in carbohidrati, care i s-a potrivit ca o manusa si a determinat-o sa scrie mai multe lucrari pe aceasta tema.

 Ultima lucrare a lui McCullough, Living Low-Carb, explica diferenta dintre cele mai severe diete sarace in carbohidrati si cele mai relaxate, preferate de ea. Autoarea explica cum sa aplici aceste diete in cazul unui iubitor de mancare. In loc sa fie o "dieta", Living Low-Carb este mai degraba o lucrare despre lifestyle si un ghid de autoajutorare, cu retete foarte variate, de la pui marocan la Prajitura Intensa de Ciocolata.


McCullough respinge obiectiile ridicate de multi nutritionisti impotriva dietelor sarace in carbohidrati, insa remarca faptul ca aceasta nu functioneaza pentru toata lumea. Ea discuta nevoile speciale ale diabeticilor, celor cu tiroida lenesa sau femeilor insarcinate si care alapteaza. Living Low-Carb este plina de sugestii motivationale si practice.

Autoarea incurajeaza exercitiile fizice, nu pentru ca ajuta la pieredrea kilogramelor in plus, ci pentru ca fac bine.

Cum functioneaza

McCullough ofera o multime de optiuni, deoarece nici Living Low-Carb nici The Low-Carb Cookbook nu sunt carti de diete in sine. Retetele sunt pentru orice fel de mancare, de la antreuri la desert. Autoarea prezinta si un plan de baza pentru dieta "low-carb":

• Mananca proteine la fiecare masa - cam jumatate de gram de proteina pentru fiecare doua kilograme din greutatea ta, in medie intre 60 si 85 de grame.

• Pentru a scadea in greutate, carbohidratii trebuie redusi. Se vor manca maxim 30 de grame zilnic.

• Alege alimente integrale, organice daca e posibil, si crude acolo unde se poate. Cu cat mai multe fibre, cu atat mai bine.

• Evita cam tot ce este alb – cartofi, orez, faina, zahar, floricele de porumb. Nu e cazul totusi sa eviti conopida, napii si ridichile albe.

• Mananca fructe la micul-dejun, in special fructe sarace in carbohidrati, precum fructele de padure, pepene, piersici, kiwi. Nu se poate consuma mai mult de o jumatate de banana.

• Smantana si untul sunt permise, insa doar atunci cand vrei sa te "premiezi", altfel nu slabesti. Se va alege ulei presat la rece de masline, grasimi partial hidrogenate si margarina.

• Cina trebuie sa fie mica si mancata devreme.

Ce spun expertii

Mai multe studii arata ca o dieta saraca in carbohidrati poate produce o mai mare pierdere initiala a kilogramelor in plus, comparativ cu dietele conventionale, sarace in grasimi; cu toate acestea, in decursul unui an, numarul kilogramelor pierdute prin ambele metode este identic. Scaderea in greutate este rezultatul scaderii caloriilor mancate. Pierderea cu succes in greutate depinde de scaderea numarului de calorii, marirea activitatii fizice si consumarea nutrientilor esentiali.

Potrivit lui James Hill, director al Center for Human Nutrition la University of Colorado Health Sciences Center din Denver, "problema pe care o am cu toate dietele nu este ca oamenii nu pierd in greutate – ba pierd, si pentru unii este cea mai mare realizare. Ingrijorarea mea este ca nu avem studii care demonstreaza ca aceste diete functioneaza pe termen lung. Acest tip de cercetare lipseste".

"Toate aceste proteine iti forteaza rinichii sa lucreze din greu. Unii sustin ca continutul ridicat de proteine din aceste diete face rau rinichilor" spune el, adaugand ca, probabil, pe termen scurt, aceste diete nu sunt foarte daunatoare.

O alta intrebare este daca nu cumva continutul ridicat de grasime din aceasta dieta nu este daunator sanatatii, marind riscul de boli de inima si unele tipuri de cancer.

Taguri Diete de slabit Dieta

Articole recomandate

Citeste si despre