Dieta macrobiotica nu este doar un regim alimentar, este un mod de viata. Daca esti atras de ideea de a manca natural, organic, in principu plante (si un pic de peste) si de a adopta o spiritualitate Zen in viata si alegerile alimentare, atunci dieta macrobiotica poate fi cea potrivita pentru tine.
Originara din Japonia, principiul din spatele dietei macrobiotice combina precepte ale budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Este mai mult decat o lista de alimente recomandate, este o chestiune de spiritualitate care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietare. Cuvantul "macrobiotic" vine din limba greaca si inseamna "viata lunga" sau "viata grozava".
Regimul dietei macrobiotice consta din filozofia orientala de a echilibra mancarurile pentru a ajunge la echilibrul intre yin si yang. Pentru a ajunge la acest echilibru, mancarurile sunt preparate pe baza caracteristicilor lor: sarat, dur, acru, dulce sau amar.
Mancarurile yin sunt reci, dulci si pasive, in vreme ce cele yang sunt fierbinti, sarate si agresive. Unele mancaruri sunt interzise deoarece contin toxine sau nu respecta echilibrul Zen.
Versiunile de inceput ale dietei macrobiotice includ cateva etape care au devenit, in timp, mai restrictive, si s-au incheiat cu o dieta constand in orez brun si apa - echilibrul suprem intre yin si yang. Astazi, versiunea americana este mai degraba un plan dietar vegetarian modificat.
Desi, nu este dovedit stiintific, o dieta macrobiotica cu mancaruri sanatoase, nutritive, poate proteja impotriva cancerului si altor boli cronice.
Ce poti manca
Cei care opteaza pentru dieta macrobiotica prefera alimente crescute local, naturale, gatite traditional – fierte, coapte sau la aburi. Multe legume, fasole si mazare, soia fermentata si supe- suplimentate cu cantitati mici de peste, nuci, seminte si fructe - acestea formeaza baza meniului macrobiotic.
Este o dieta vegetariana "flexibila"- iti permite ocazional sa mananci peste si carne. Sunt propovaduite mestecatul incet si savurarea mancarilor.
Mancarurile trebuie consumate in starea lor cea mai naturala, iar mancarurile procesate nu sunt recomandate. Sunt complet excluse carnurile grase, majoritatea lactatelor, zaharurile, cafeaua, ceaiul cu cafeina, bauturile stimulante, alcoolul, ciocolata, faina rafinata, condimentele foarte iuti, chimicalele si conservantii, pasarile, cartofii si dovleceii.
Anumite alimente trebuie consumate in cantitati limitate: rosiile, vinetele si ardeii grasi.
Nu prea sunt permise suplimentele de vitamine, insa echilibrul nutritional este aproape imposibil fara acestea, sustine Dawn Jackson Blatner, purtatoare de cuvant a American Dietetic Association.
Cum arata o dieta macrobiotica tipica:
• Cereale integrale, in special orez brun: 50%-60%
• Legume (si alge): 25%-30%
• Fasole: 5%-10%
• Peste, nuci, seminte, fructe, supa miso: 5%-20%
• Supa (facuta din ingredientele de mai sus): 1-2 cani/zi
Cum functioneaza
Cei care urmeaza aceasta dieta cred ca mancarea si calitatea alimentelor pot influenta sanatatea, fericirea si bunastarea. Consumarea mancarurilor naturale putin procesate este mai sanatoasa pentru trup si suflet. Unul dintre obiective este sa devii mai sensibil la mancarea pe care o consumi si la felul in care iti afecteaza viata.
Ce poti manca poate fi ajustat in asa fel incat sa fie in acord cu urmatoarele:
Ce spun expertii
O dieta macrobiotica bine gestionata poate fi sanatoasa din punct de vedere nutritional.
Este saraca in grasimi si bogata in fibre. Din cauza cantitatii mari de produse din soia, este bogata si in phytoestrogeni, care ar putea reduce riscul bolilor care au legatura cu estrogenul- cum ar fi cancerul de san. Nu sunt insa dovezi stiintifice in acest sens.
Blatner a remarcat insa si deficiente: "nutrientii care ma ingrijoreaza sunt vitaminele D si B12, fierul, proteinele si calciul, care pot sa lipseasca daca nu esti atent la alimentatie".