Dieta Montignac este creata de celebrul nutritionist Michel Montignac si se bazeaza pe combinarea adecvata a alimentelor si pe indicele glicemic al acestora, in vederea scaderii in greutate, dar si imbunatatirii starii de sanatate. Consumand alimentele combinate intr-un anumit fel, se grabeste sau accelereaza digestia si se evita fluctuatiile glicemiei in sange, care contribuie la cresterea in greutate.
Fazele dietei Montignac
Planul de slabit creat de Montignac este echilibrat din punct de vedere nutritional, de aceea, poate fi adoptat pe termen lung, chiar toata viata. Este construit din doua faze sau etape:
- prima faza: a slabirii propriu-zise, pana la obiectivul propus;
- a doua faza: mentinerea noii greutati obtinute si transformarea dietei intr-un stil de viata sanatos.
Faza I a dietei Montignac
Prima etapa a dietei se bazeaza pe detoxificarea pancreasului, ceea ce conduce la diminuarea excesului de insulina si la cresterea tolerantei la glucoza, care contribuie la scaderea in greutate.
Este indicat sa o tii cel putin 2 luni, putand-o prelungi oricat, in functie de cat doresti sa slabesti. Este important sa iti stabilesti obiective realiste in ceea ce priveste numarul de kilograme pe care intentionezi sa il dai jos.
Tine cont si de faptul ca nu se poate slabi mai mult de 1-2 kg pe saptamana. Cu cat vrei sa slabesti mai mult, cu atat trebuie sa tii mult timp prima faza a dietei.
O regula importanta in aceasta faza este sa nu amesteci niciodata proteinele cu glucidele si lipidele cu zaharurile in mesele pe care le iei zilnic. In plus, este recomandat sa elimini carbohidratii cu indice glicemic (IG) peste 35. In aceasta categorie intra produsele de panificatie (cu faina alba), patiserie, cartofii, prajelile etc.
Faza a II-a a dietei Montignac
Faza a II-a a programului nutritional Montignac se bazeaza pe mentinerea greutatii obtinute dupa prima etapa a dietei si pe prevenirea efectului yo-yo (revenirii kilogramelor pierdute in greutate). Se mai numeste si "faza de stabilizare".
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa ramai cumpatata in alegerile nutritionale pe care le faci zilnic si sa nu revii la vechiul stil alimentar. O regula alimentara importanta in aceasta etapa este cresterea consumului de carbohidrati cu IG pana in 50.
Partea a doua a dietei permite o paleta mai larga de produse alimentare, printre care si fainoasele preparate cu cereale integrale si alte alimente care pana acum erau interzise. Chiar daca dieta propriu-zisa s-a terminat, pastreaza unele reguli in formarea meniului si a obiceiurilor alimentare:
- nu amesteca glucidele cu lipidele;
- nu consuma bauturi racoritoare din comert, sucuri de fructe si alte bauturi hipercalorice;
- evita consumul de produse fainoase (cu faina alba);
- evita painea la mesele de pranz si cina;
- evita, pe cat posibil, produsele care contin zahar; inlocuieste zaharul cu indulcitori artificiali;
- mananca un desert, din cand in cand, dar cu moderatie; de preferat sa se evite dulciurile si prajiturile hipercalorice si nesanatoase.
Tu ai tinut vreodata dieta Montignac? La ce rezultate ai ajuns? Daca nu, te tenteaza? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!