Dieta Paleo este considerata una dintre cele mai eficiente si sanatoase cure de slabire, datorita faptului ca se bazeaza pe recomandari in acord cu predispozitia noastra genetica. Cu alte cuvinte, mostenirea genetica este cea care "dicteaza" nevoile nutritionale adecvate, pentru o silueta si sanatate de invidiat!
Dieta Paleo, in ce consta si ce beneficii are?
Dieta Paleo sau paleolitica ne indeamna sa ne intoarcem la origini, mai exact la alimentatia pe care stramosii nostri o adoptau si care ii ajuta sa traiasca mai mult. Este, printre altele, si un regim alimentar care sporeste longevitatea.
Consumul alimentelor in stare cat mai naturala sau gatite cat mai simplu cu putinta, asa cum le mancau predecesorii nostri, este cel care sta la baza unei siluete zvelte si a unei sanatati de fier. Regimul este bogat in proteine si fibre si promite eliminarea excesului ponderal fara frustrari si restrictii severe.
Dincolo de reducerea in greutate, acest regim are si alte beneficii pentru sanatate. Potrivit specialistilor, adoptarea pe termen lung a acestei diete contribuie la combaterea unor afectiuni importante, precum:
- osteoporoza;
- diabet zaharat;
- boli digestive, gastro-intestinale - gastrita, ulcer, sindrom de colon iritabil;
- hipertensiune arteriala.
Ce alimente sunt permise in dieta Paleo?
In mare, dieta Paleo se bazeaza pe un regim bogat in alimente proaspete, in stare naturala, in care se pune accentul pe fructe, legume, peste si produse bogate in:
- grasimi sanatoase (oleaginoase, fructe de mare, peste, uleiuri vegetale etc.);
- proteine (carnuri slabe, legume, fructe, oua);
- fibre (fructe, legume);
- calciu (doar iaurturi cu continut redus de grasimi);
- vitamine, minerale si antioxidanti.
Apa este bautura de baza in dieta paleolitica, insa poate fi suplinita si cu ceai sau suc natural de fructe, in cantitati moderate.
Ce alimente sunt interzise in dieta Paleo?
Alimentele intens procesate industrial sau termic trebuie evitate in timpul acestei diete. Lista cu alimente interzise cuprinde:
- leguminoase precum cartofi, amzare, fasole verde;
- produse cu zahar rafinat;
- alimente sarate excesiv;
- lactate;
- cereale;
- produse de panificatie;
- bauturi alcoolice etc.
Reguli si caracteristici specifice dietei
In principal, este indicat sa tii cont de restrictiile alimentare impuse de regim. Dieta paleolitica ramane insa destul de lejera, intrucat permite mese bogate, rasfaturi ocazionale si un nivel mediu de activitate fizica:
- asigura-te ca vegetalele ocupa trei sferturi din farfurie, la fiecare masa;
- consuma alimentele in stare cat mai naturala; daca vrei sa le prepari termic, opteaza pentru copt, gratar sau gatit la aburi;
- consuma cate alimente permise vrei pe zi - nu exista restrictii de calorii;
- transforma cina in mic dejun - avand in vedere restrictiile de lactate si cereale, este recomandata inversarea celor doua mese, pentru a furniza organismului un aport caloric si energetic suficient;
- te poti rasfata cu preparatele sau produsele preferate, care nu intra in categoria alimentelor permise, o data pe saptamana, si in cantitati moderate.
Tu ai incercat sa tii vreodata dieta Paleo? Daca da, cum ti s-a parut, iar daca nu, ce alte diete de slabit crezi ca sunt mai eficiente pentru remodelarea corporala si imbunatatirea sanatatii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!