Dieta pe baza de orez este un regim foarte rigid pentru a vindeca bolile si pentru a facilita scaderea in greutate. Cei care tin dieta au promisiunea ca vor da kilogramele jos foarte rapid (intre 7-9 kilograme in prima saptamana), mai ales daca fac si exercitiile fizice.
Dieta pe baza de orez se bazeaza pe programul din 1939 cu aceeasi denumire, in cadrul caruia cei care tineau dieta erau inscrisi intr-o facilitate din orasul Durham, pentru doua saptamani de exercitii si regim alimentar ce promitea sa trateze obezitatea, diabetul, problemele cardiace, hipertensiunea si problemele cu rinichii.
Pentru ca programul a fost de mare success, co-autorii Kitty Rosati, medic si dietician, si sotul ei cardiolog, Robert Rosati, au scris ghidul "Dieta pe baza de orez" pentru a-i indruma pe cei care vor sa tina dieta acasa.
Planul consta intr-o dieta saraca in calorii, carbohidrati, sodiu, grasimi, zahar si proteine menita sa detoxifice organismul si sa previna sau sa trateze bolile cronice.
Planul incorporeaza reducerea stresului prin yoga si meditatie. Cartea include sute de retete, meniuri saptamanale si sfaturi.
NOTA: Dieta nu este recomandata celor care au avut probleme cu colonul sau cu rinichii.
Ce poti sa mananci
Orezul este alimentul de baza in aceasta dieta, dar nu este singurul, fiind disponibile aproape alte 30 de alimente.
Planul permite consumarea carbohidratilor, boabelor cu continut scazut de sodiu, fructelor, legumelor, lactatelor slabe si proteinelor slabe, care te vor ajuta sa nu simiti senzatia de foame.
Fazele planului
Prima faza - o saptamana
Prima zi: Dieta de baza cu orez (800 de calorii si 50 mg de sodiu)
2 alimente pe baza de carbohidrati si 2 fructe la micul dejun, pranz si cina.
6 zile: Dieta Lacto-Vegetariana pe baza de orez (800 de calorii si 50 mg de sodiu)
Mic dejun: un aliment pe baza de carbohidrati, un fruct, un produs pe baza de lapte fara grasimi.
Pranzul si cina: 3 alimente pe baza de carbohidrati, 3 legume si un fruct.
Faza a 2-a - o saptamana
Prima zi: Dieta de baza cu orez (800 de calorii si 50 mg de sodiu)
5 zile: Dieta Lacto-Vegetariana pe baza de orez (800 de calorii si 50 mg de sodiu)
Prima zi: Dieta Vegetariana Plus pe baza de orez (1,200 de calorii pe zi si 500 mg de sodiu)
Mic-dejun: 2 alimente pe baza de carbohidrati si 2 fructe
Pranzul: 3 alimente pe baza de carbohidrati, 3 legume si un fruct.
Cina: 3 alimente pe baza de carbohidrati, 3 alimente pe baza de proteine (sau lactate), 3 legume si un fruct.
Faza a 3-a: La fel ca faza 2, plus 200 de calorii in plus pe saptamana pana nu mai slabesti
Prima zi: Dieta de baza cu orez
4 zile: Dieta Lacto-Vegetariana pe baza de orez
2 zile: Dieta Vegetariana Plus pe baza de orez
Autorii Dietei pe baza de orez avertizeaza ca dieta este saraca in calciu si vitamina D si sugereaza multivitamine zilnice pentru a compensa carentele. Ultima faza, de 1,200 de calorii pe zi, ar trebui tinuta pentru tot restul vietii, pentru mentinere (expertii avertizeaza ca dietele care recomanda mai putin de 800 de calorii pe zi trebuie tinute sub supraveghere medicala).
Cum functioneaza
Dieta a fost conceputa initial pentru pacientii cu probleme ale rinichilor pentru a ajuta scaderea presiunii arteriale. Astazi, nivelul foarte scazut de sodiu permis in dieta favorizeaza pierderea greutatii prin lichide si scaderea apetitului.
Expertii spun insa ca nu numai sarea este responsabila pentru apetit, ci si factorii psihologici care nu trebuie ignorati.
Dieta pe baza de orez iti permite un aport de 16-20 de grame de proteine pe zi, cu mult sub ratia recomandata de specialisti, 46-56 de grame pe zi.
Ce spun expertii
Expertii sunt de parere ca dieta aceasta functioneaza cel mai bine intr-un mediu controlat, ca in varianta originala. Este destul de dificil de tinut acasa, mai ales cand trebuie sa mananci in oras, si din cauza aceasta poate duce la abandonarea dietei si instaurarea efectului de yo-yo.
Dieta are cateva puncte pozitive: exercitiul fizic, reducerea stresului si schimbarea modului de viata, dar, in prima faza recomanda mai putin de 1,200 de calorii pe zi, fapt ce ar putea sa creeze probleme de sanatate.
Un alt factor ingrijorator il reprezinta aportul scazut de proteine ce poate duce la scaderea masei musculare. Mai multe studii trebuie facute pentru a observa efectele pe termen lung ale dietei. Inainte de a o tine este bine sa te consulti cu un medic.