Dieta Shangri-La

/ / Modificat: 2013-07-08
Dieta Shangri-La

Dieta Shagri-La

Dieta Shagri-La este promovata ca "o dieta in care mananci ce vrei, fara senzatia de foame". Dieta promite sa iti scada apetitul si sa iti micsoreze "punctul limita" al corpului (adica greutatea la care corpul tau vrea in mod natural sa ramana) prin intermediul bauturilor de apa cu zahar sau ulei de masline extra-light consumat intre mese.

Dieta a fost conceputa deoarece pentru multi oameni este dificil sa slabeasca prin formula tipica de mancat mai putin si facut mai multe exercitii fizice. Oricine a tinut o dieta stie ca daca te simti infometat toata ziua vei abandona probabil rapid programul.


Autorul dietei Shangri-La, Seth Roberts, medic si profesor de psihilogie, sustine ca poti sa te inveti singur sa vrei mai putina manacare prin reglarea "punctului limita".

Dieta se bazeaza pe asocierile in functie de gust. Teoria lui Roberts spune ca daca mananci o varietate de alimente familiare cu gust bogat, creierul va stimula senzatia de foame, crescand punctul limita si cauzand cresterea in greutate. Dar, daca consumi mancaruri cu gust food sau nefamiliar, creierul va crede ca organismului ii este foarte foame si va scadea punctul limita cauzand scaderea in greutate.

Concluzia este ca, cu cat mancarea are gust mai bun, cu atat ingrasa mai mult.

Ce poti sa mananci

Cei care tin dieta pot sa manance ce vor ei, dar sunt sfatuiti sa evite mancarurile procesate, grauntele rafinate si alimentele ce contin ulei de porumb cu sirop cu continut mare de fructoza, si sa aleaga alimente de genul fructelor, legumelor si mancaruri cu multe fibre.

Cheia dietei, potrivit lui Roberts, este sa mananci 1-3 linguri de apa cu fructoza si/sau 1-2 linguri de ulei de masline  extra-light de doua ori pe zi intre mese. Roberts spune ca aceste doua alimente au calorii, dar foarte putin gust si prin intermediul lor iti vei invata corpul sa nu mai asocieze gustul cu caloriile. Asa ca vei manaca mai putin din orice ti-ai pregatit pentru masa.

"Majoritatea oamenilor care tin aceasta dieta mananca doua mese mici pe zi si intre 2-4 linguri de lichid, in functie de greutatea lor si efectul asupra apetitului", potrivit lui  Roberts.

Pentru un efect si mai accentuat, poti sa mananci numai mancaruri cu gust nefamiliar.

Poti schimba gustul unui aliment prin condimentare sau poti sa faci mici modificari astfel incat sa exista o asociatie nefamiliara cu mancarea si care va scadea punctul limita, potrivit lui Roberts.

Cum functioneaza

In mod traditional, punctul limita a fost considerat un numar fix, foarte greu de schimbat. Roberts, insa, este de alta parere.

El spune ca feedbackul creierului la alimentele pe care le mananci este capabil sa schimbe punctul limita.

Roberts a testat cu succes aceasta dieta pe el insusi si a reusit sa slabeasca intre 17-19 kilograme in 3 luni si a reusit sa se mentina la aceeasi greutate timp de 5 ani.

Acesta este de parere ca oamenii care tin dieta se vor simti mai putin infometati, vor avea mai putine pofte si isi vor schimba gusturile preferand in timp alimentele sanatoase.

Ce spun expertii

Asociatia Americana a dieticienilor este sceptica cu privire la aceasta dieta. Desi, contine parti pozitive, cum ar fi sa mananci ce vrei tu, este impractica deoarece nu multi oameni vor vrea sa manance mancaruri nefamiliare si sa bea ulei de masline sau apa cu zahar intre mese, iar cei care se aventureaza totusi nu vor putea sa o tina pentru prea mult timp.

De asemenea, nu exista dovezi stiintifice cum ca metoda lui Roberts de a manipula foamea si de a scadea punctul limita prin alimente fara gust este corecta.

Unii sunt de parere ca o afirmatie de genul "cu cat mancarea are gust mai bun, cu atat ingrasa mai mult" este total eronata deoarece exista multe mancaruri delicioase si cu putine calorii.

Unele dintre sfaturile lui Roberts sunt chiar considerate a fi nefolositoare, ca de exemplu, sa adaugi scortisoara pe pizza.

Expertii spun ca este o dieta destul de greu de tinut pentru ca nu inveti sa te bucuri cu adevarat de mancare, plus ca exercitiul fizic este total absent.

Premisa dietei se bazeaza pe cateva studii facute pe sobolani, anecdote ale celor care au tinut dieta cu succes, si experienta personala a autorului si nu pe studii clinice necesare pentru orice dieta care se respecta.

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre