Plan de slabire pentru parinti ocupati

/ / Modificat: 2017-09-22
Plan de slabire pentru parinti ocupati

In fiecare zi, alarma suna la 6 dimineata. Te trezesti relativ greu si te apuci sa pregatesti micul dejun, pentru intreaga familie. Apoi te asiguri ca toata lumea e imbracata si gata sa iasa pe usa. Cei mici se duc la scoala, iar tu si partenerul tau, la serviciu. Petreci 9 ore la birou, dintre care o ora este rezervata pauzei de masa. Reintoarsa acasa, te apuci de cina, apoi iti verifici copiii la teme si ii ajuti sa se pregateasca pentru culcare. Te grabesti la dus si, dupa ce te urci pe cantarul din baie, iti dai seama ca acul arata cu cateva kilograme mai mult, in conditiile in care nivelul tau de energie coboara din ce in ce mai jos. Si te curpinde deprimarea.

Lucrurile nu trebuie sa stea asa. Poti sa faci anumite schimbari care sa te ajute sa-ti mentii o greutate normala, fara sa-ti dea intregul program zilnic peste cap. Mai mult, le poti arata copiilor ca exista mereu alternative sanatoase la indemana.

Micul dejun te ajuta sa ataci grasimile in exces

Oamenii de stiinta au reusit sa dovedeasca, dupa indelungi cercetari, ca exista o legatura intre ceea ce mananci la micul dejun si eliminarea kilogramelor in plus. Unele studii sustin faptul ca persoanele care nu sar niciodata peste micul dejun reusesc sa slabeasca, in timp ce alte cercetari au aratat ca nu ar exista nicio diferenta.

Exista insa un motiv intemeiat pentru care micul dejun si-a castigat titlul de "cea mai importanta masa a zilei". Te poate ajuta sa faci alegeri alimentare mai sanatose, pe parcursul zilei. Cum? Logica este simpla: daca nu mananci nimic dimineata, nu vei putea sa te saturi cu o simpla salata la masa de pranz si vei fi tentata sa te indopi cu cheeseburgeri sau alte alimente pline de grasimi. Un alt lucru pe care trebuie sa il retii este ca toate caloriile asimilate la micul dejun se ard pe parcursul zilei, spre deosebire de cele ingerate la pranz si cina.

Nutritionistii spun ca micul dejun ar trebui sa fie masa cea mai consistenta in calorii, pentru a te bucura de energie pe tot parcursul zilei. Pranzul si mai ales cina trebuie sa contina cat mai putine zaharuri si glucide. Daca mananci paste carbonara la cina, cu siguranta nu vei avea timp sa arzi cele aproximativ 560 de calorii pe care le contine o portie, inainte de culcare. Mai mult, daca servesti cina tarziu si te culci cu stomacul plin, toate caloriile absorbite la masa de seara se vor depune sub forma de grasimi. Vei dormi prost si vei da digestia peste cap.

Ce sa mananci la micul dejun?

Desigur, un mic dejun compus din croissante cu ciocolata sau gogosi pudrate cu zahar nu te va ajuta sa slabesti. Trebuie sa mananci ce trebuie. Poti sa te bucuri de un mic dejun sanatos, indiferent de cat de mult timp ai la dispozitie.

Daca ai suficient timp: fa-ti o omleta si serveste-o cu sunca de curcan, paine prajita, fructe si cereale integrale.

Daca te grabesti: Fa-ti un sandvis dintr-o chifla, putina sunca si branza degresata si pune-o la toaster. Sau serveste niste tacos cu tortilla din porumb. O alternativa de mic dejun rapid este un bol cu cereale integrale fara zahar si fructe.

Daca nu stii cum sa iesi mai repede pe usa: mananca o banana sau pune la toaster niste vafe congelate din cereale integrale. Poti fierbe cateva oua seara, pe care sa le consumi a doua zi, dimineata, la micul dejun.

Provoaca-ti familia sa faca miscare

Doar pentru simplu fapt ca iti petreci zilele lucratoare departe de membrii familiei nu inseamna ca nu puteti fi activi impreuna. Specialistii in nutritie iti recomanda sa investesti in pedometre. Seara, poti compara propriile rezultate cu cele ale copiilor si ale partenerului tau de viata. Ai facut 10.000 de pasi. Transforma acesti pasi in minute si asigura-te ca ti-ai atins scopul: cel putin o jumatate de ora de miscare pe zi. Iata cateva sugestii pentru a face cati mai multi pasi zilnic:

Parcheaza cat mai departe de intrarea in cladirea in care lucrezi sau mergi cu metroul;
Urca pe scari, in loc sa folosesti liftul sau scara rulanta;
Adu-ti pranzul la pachet, de acasa. Vei evita statul la coada, la cantina si vei controla mult mai bine ce mananci. Dupa pranz, fa o mica plimbare.

Sari peste antrenamentele la fotbal

Sporturile de echipa sunt bune pentru copii, insa ele pot genera uneori presiune in grup si tensiune in relatia parinte-copil. Unii parinti au tendinta sa exagereze, supra-structurand lucrurile. Specialistii sunt de parere ca cei mici au nevoie de un timp pentru joaca nestructurat. In plus, in timp ce copilul tau alearga dupa mingea de fotbal, tu nu faci altceva decat sa stai si sa-l privesti.

In loc sa incarci programul intregii familii cu astfel de antrenamente, alege sa va petreceti serile si weekend-urile facand plimbari in parc, drumetii in familie sau iesiri cu bicicleta. Si daca unul dintre copii practica totusi un sport de echipa, profita de orele in care are antrenamente si fa jogging in jurul terenul de sport sau iesi la plimbare.

Cina: a doua masa importanta a zilei

Ceea ce mananci la cina este important, fara indoiala, insa la fel de important este si cum mananci. Specialistii subliniaza importanta cinei in familie, cand toata lumea este adunata la aceeasi masa. Aceasta traditie veche pare ca s-a pierdut in multe familii, din cauza programului foarte incarcat al parintilor.

Cina gatita in casa si luata in familie iti asigura nu doar o nutritie mai buna, ci si sansa de a suda legaturile familiale. Atunci cand pui furculita in farfurie pentru a discuta cu copiii si partenerul de viata, mananci mai incet si te saturi mai repede. In concluzie, mananci mai putin si mai bine. Totodata, ai ocazia sa te pui la curent cu ce s-a intamplat la scoala si cum si-au petrecut ziua toti membrii familiei, daca s-au simtit bine sau daca au avut parte de necazuri.

Dormi suficient!

La fel ca si copiii tai, ai nevoie sa te odihnesti, ca sa-ti reincarci bateriile pentru a doua zi. Asta inseamna sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte. Cand te odihnesti suficient, corpul tau functioneaza mai bine, iar nivelul de stres este mai mic. In plus, ai mai multe sanse sa te simti plin de energie a doua zi. Te vei trezi mai repede cand suna alarma si vei avea mai mult timp sa iei un mic dejun sanatos sau sa mergi alert pe banda 15 minute, inainte de a iesi pe usa.

Micile schimbari in stilul tau de viata vor avea un impact pozitiv major asupra familiei tale!

Taguri Alimentatie sanatoasa Alimente slabit Silueta mamici

Articole recomandate

Citeste si despre