Regimul Zermati merge pe principiul cunoasterii nevoilor nutritionale si psihologice ale corpului si este un plan alimentar mai degraba pentru mentinere in forma, decat pentru slabit propriu-zis. Regimul se vrea a fi cat mai permisiv si bazat pe hranirea intuitiva. Regimul Zermati aduce o noua perspectiva in domeniul dietelor alimentare, bazandu-se in primul rand pe dimensiunea psihologica a unei alimentatii echilibrate si sanatoase.
Regimul Zermati, pe ce se bazeaza?
Regimul Zermati poarta numele unui doctor nutritionist, Jean Philippe Zermati, si a fost creat in colaborare cu un psihiatru.
Pe langa planul alimentar specific unei diete alimentare, nutritionistul a luat in calcul si latura psihologica implicata de un asemenea demers. A constatat in timp ca persoanele care tin diverse diete de slabire sunt mai stresate, obosite si frustrate pe parcursul lor si sunt predispuse la comportamente de risc sau afectiuni precum bulimia sau anorexia, doua dintre cele mai periculoase tulbrari alimentare.
Constatand aceste consecinte ale dietelor, nutritionistul a apelat la un psihiatru, Gerard Apfelbaum, si i-a cerut ajutorul pentru a crea un regim si o metoda eficienta de a ajuta persoanele sa se mentina in forma. Psihiatrul este cunoscut ca un combatant al dietelor restrictive care priveaza organismul de tot felul de nutrienti, esentiali pentru organism.
Regimul Zermati se bazeaza foarte mult pe cunoasterea propriului corp si a nevoilor acestuia. Potrivit nutritionistului, fiecare persoana are o greutate morfologica inca de la nastere, care, odata ce ajunge la un anumit prag, stagneaza si, orice ai face, nu mai reusesti sa slabesti.
Aici intervine o greseala pe care o fac multe persoane care tin dieta - reusesc sa slabeasca pana la o anumita greutate si apoi nu mai pot da jos nici macar 100 de grame. Prin urmare, isi supun organismul la diete restrictive si periculoase, cu intentia de a mai slabi, fara a intelege ca aceea este greutatea lor morfologica si ca, orice ar face, nu vor reusi sa mai slabeasca.
Potrivit specialistilor, atunci cand vrei sa slabesti, trebuie sa tintesti greutatea ta ideala, nu cea pe care ti-ai dori-o.
Cum te mentine in forma regimul Zermati?
Regimul nu este format dintr-un plan alimentar strict, programat pe zile si cantitati de alimente. Specialistii care au creat-o sustin ca o cunoastere atenta a nevoilor nutritionale, dar si psihologice, ale corpului te vor ajuta sa furnizezi organismului ce are nevoie si sa eviti tentatiile care ingrasa.
Fiecare organism are nevoie de un anumit numar de calorii zilnic pe care si-l va procura prin mai putine alimente, dar mai calorice, sau mai multe, dar mai echilibrate nutritional din acest punct de vedere. Asadar, pana la urma, corpul tot isi va atinge pragul de calorii cu care este obisnuit.
Cel mai important este sa inveti sa faci diferenta intre "mi-e foame" si "mi-e pofta". Prima are legatura cu nevoile tale fiziologice si trebuie sa ii dai curs, pe cand a doua este o pacaleala. Este o senzatie falsa de foame, care apare pe fond nervos sau de oboseala. Este important sa inveti sa eviti aceasta capcana, daca vrei sa nu te ingrasi.
Ai auzit pana acum de regimul Zermati? L-ai testat sau cunosti pe cineva care a facut-o? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!