5 modalitati prin care sa reduci datoriile familiei

/ / Modificat: 2011-11-28
5 modalitati prin care sa reduci datoriile familiei

Povara unei situatii financiare dificile apasa greu pe umerii familiilor din toata lumea, cu atat mai mult cu cat recesiunea economica se afla departe de solutionare. Acum, mai mult decat oricand, este necesar sa iti gestionezi cat mai atent veniturile. Iata 5 modalitati prin care sa reduci datoriile familiei tale.

Drumul catre o existenta lipsita de datorii incepe cu o evaluare corecta a resurselor de care dispui. Odata ce observi cu adevarat unde te afli, poti lua masurile menite sa iti readuca libertatea financiara la care visezi.

Calculeaza acum!

Cat costa educatia copilului tau?

Lista datoriilor

Primul pas este sa stabilesti exact cuantumul datoriilor tale. Intocmeste o lista cu banii pe care ii datorezi creditorilor, gandeste-te la toate restantele mai vechi catre alte institutii sau persoane fizice (rude, prieteni) si, in final, calculeaza suma totala. Aceasta valoare va deveni "tinta" planului tau de economisire.

Lista venitului familiei

Acum ca ai aflat cat datorezi altora, asterne pe hartie venitul lunar al familiei. Gandeste-te la toate sursele de provenienta a banilor, de la salariul tau si al partenerului tau pana la alte mijloace de sprijin de care beneficiezi.

Urmatorul pas este sa scazi din suma totala cheltuielile esentiale ale familiei (chirie, intretinere, utilitati, alimente). Diferenta ramasa va merge negresit catre acoperirea datoriilor. Nu uita sa te rezumi la strictul necesar si aminteste-ti ca "a vrea" este diferit de "a avea nevoie".

In cazul in care suma ramasa este prea mica pentru a sustine cu adevarat acoperirea datoriei, cauta surse suplimentare de venit: prestari servicii pe cont propriu (consultanta, menaj, contabilitate etc).

Reducerea cheltuielilor

Daca vei reusi sa reduci din cheltuieli, atunci vei castiga mult teren in diminuarea datoriilor. Gateste in casa, economiseste energia electrica, retuseaza singura hainele si vinde lucrurile de care nu mai ai nevoie (carti, piese de vestimentatie, biciclete, computere, obiecte decorative etc). Vei vedea ca orice suma aparent nesemnificativa devine importanta pe termen lung.

Spune NU cardurilor de credit

Cardul de credit nu este decat o ispita care te ajuta sa cumperi lucruri pentru care nu ai inca bani sa le achiti. Renunta la aceasta facilitate si asteapta sa detii o anumita suma pentru investitiile dorite.

Bugetul personal

Monitorizeaza-ti toate cheltuielile, nu mai cumpara lucruri din impuls si prioritizeaza-ti investitiile. Disciplina este cheia solutionarii oricarei situatii financiare dificile.

Si pentru ca tot am vorbit de prioritizarea investitiilor, economiseste pentru viitorul copilului tau. Planul de economisire pentru educatie EduPlan, oferit de BRD Asigurari de Viata, este un plan de economisire pe termen mediu si lung, care va ajuta sa acumulati banii necesari pentru cheltuielile esentiale din perioada studiilor copilului, cand acesta depinde financiar de familie, sa transformati in realitate visele lui si sa ii puteti oferi un viitor sigur din punct de vedere financiar.

Articole recomandate

Citeste si despre