Joia Mare. Traditii si obiceiuri: ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

/ / Modificat: 2019-04-25
Joia Mare. Traditii si obiceiuri: ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

Joia Mare din Saptamana Patimilor este cunoscuta in popor drept Joia Neagra sau Ziua Deniei Mari, cand are loc slujba numita Denia celor 12 Evanghelii.

Aceasta slujba aminteste de evenimente importante din ultimele clipe ale lui Iisus pe pamant, precum: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitor, Cina cea de Taina, rugaciunea Sa din Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

Este o zi plina de semnificatii si simboluri si este bine ca in aceasta zi sa tii cont de anumite traditii si obiceiuri.

Se spune ca in Joia Mare nu se mananca otet si nici untdelemn pentru ca lui Iisus I s-a dat otet in timpul patimilor. Iar cu untdelemn a fost uns la coborarea de pe cruce in mormant.

Nici urzici nu se pun la foc in aceste zile, caci cu urzici si spini a fost lovit Iisus. In Joia Mare se vopsesc ouale in rosu. Tot Joi nu e bine sa dormi, caci vei fi lenes tot anul. In Vrancea, se crede ca vin mortii in aceasta zi sa se incalzeasca, in timp ce in Mehedinti se face un foc din lemn de alun, peste care se pune tamaie pentru afumat. In Gorj, se face foc din boji, pentru ca sa se incalzeasca picioarele mortilor.

In Moldova, in dimineata din Joia Mare, inainte de a canta cocosii a treia oara, oamenii fac foc in curti.

Toate slujbele, pomenirile si parastasele incepute in prima sambata a Postului Mare, dureaza numai pana in aceasta zi. In unele zone ale tarii se obisnuieste sa se duca la biserica bautura si mancare, care se sfintesc si se dau de pomana, de sufletul mortilor.

In alte regiuni, se impart coliva si colaci. Conform traditiei, inrosirea oualor se face neaparat in Joia Mare, pentru ca se spune ca ouale fierte si vopsite acum se pot pastra pe tot parcursul anului, fara sa se strice.

Taguri Paste

Articole recomandate

Citeste si despre