Postul nu este numai o chestiune alimentara si transformarea lui in idol sau frustrare nu are de a face cu Hristos.
Parintele Constantin Necula, contributor la republica.ro, a vorbit despre POST si ce inseamna cu adevarat sa postim.
Spiritualitatea legata de alimentatie propune nu doar mancare si postire, ci si un efort personal de lucidizare a vietii, de lamurire a valorilor prin care legi viata ta de viata aproapelui, valorilor prin care iti traiesti viata fara sa afectezi bucuria de viata a aproapelui.
In Romania de altadata, pe care pare ca o invidiem tot mai mult, la vremea aceasta se spalau vasele si tingirile si vesela casei, cata era, punand parca punct unei vremi pentru a trai alta vreme. In temnitele comuniste, prigonitii umiliti prin infometare, rupeau de la gura lor in vremea postului pentru ca stiau ca postul e mai mult decat efort de alimentatie, e mai mult decat moda, e mai mult decat dieta saraciei in care se zbate un om sau o familie.
E intalnirea cu Dumnezeu, El Insusi propunandu-se ca mancare: Trup si Sange. Pentru a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos, crestinul cauta sa-si restaureze intreaga traire. Nu-i usor. Uneori nici nu apuci sa simti ca postesti, pierzi, te pierzi. Iti doresti sa postesti si constati ca nu poti: ritmul muncii, viata cotidiana, relatiile de familie ori prietenia cu altii, colegialitatea.
Toate pot fi motive care sa nu te ajute sa postesti. Galantarele magazinelor, meniurile de la serviciu, graba trecerii prin zi. De aceea, postul nu este numai o chestiune alimentara si transformarea lui in idol sau frustrare nu are de a face cu Hristos.
Citeste continuarea pe Kfetele.ro