11 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre ce inseamna sa fii mama casnica

/ / Modificat: 2013-11-21
11 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre ce inseamna sa fii mama casnica

Sa fii mama casnica si sa-ti dedici viata cresterii si ingrijirii copilului este un lucru nobil si demn de admiratie. Insa meseria de "mama casnica" nu se potriveste oricui, mai ales in epoca moderna, in care femeile sunt dornice sa se afirme profesional si sa fie cat mai independente si multifunctionale. Indiferent daca ajungi sa fii accidental mama casnica sau daca este o alegere personala, pune-te la curent cu cateva lucruri care te asteapta in anii in care urmeaza sa-ti dedici aproape tot timpul cresterii copilului tau!  

Este o "munca" mai solicitanta decat pare!

Senzatia ca daca stai acasa cu copilul, nu mai esti atat de obosita ca atunci cand mergi la munca sau cand esti nevoita sa te imparti intre job si familie, este inselatoare. Potrivit mamicilor casnice cu experienta, petrecerea a 90% din timp in compania copilului si grija pentru casa sunt mai extenuante decat par la prima vedere.

Dupa un timp, apare plictiseala!

La inceput, vei fi entuziasmata de timpul petrecut alaturi de copil si de multitudinea de activitati interesante pe care le vei face impreuna cu el. Dupa un timp insa, rutina copilului va deveni destul de plictisitoare pentru tine.

Este recomandat sa-ti "condimentezi" din cand in cand timpul petrecut acasa cu activitati relaxante si distractive. Indiferent ca dai o fuga pana la masaj si lasi copilul cu bunica sau ca mergi sa-ti cumperi o bluza ori sa faci sport, este recomandat sa-ti variezi activitatile si sa iesi din monotonia care te paste atunci cand esti mama casnica.  

Ai tendinta sa te plafonezi, daca nu iei masuri!

Plictiseala nu este singurul "dusman" al starii tale de spirit. Si plafonarea te pandeste adesea atunci cand petreci aproape tot timpul acasa, in compania copilului. Cu cat stai mai mult timp acasa, cu atat vei fi mai putin dornica sa revii la serviciu ori sa initiezi proiecte noi, de pe urma carora sa-ti relansezi cariera.

Este important sa-ti pastrezi spiritul intreprinzator viu si sa profiti de timpul liber pe care ti-l ofera statutul de mama casnica pentru a-l face cat mai productiv. Lanseaza-te in afaceri online, homemade sau lucreaza de acasa. Satisfactiile vor fi atat pe plan financiar, cat si personal.  

Vei trai satisfactii de nepretuit!

Frustrarile, singuratatea ori sentimentele de vinovatie de care te vei lovi ca mama casnica nu vor reusi sa eclipseze satisfactiile si bucuriile unice pe care le vei trai in compania copilului tau.

Nu uita ca vei fi martora la cele mai importante experiente ale copilariei lui - primii pasi, primele cuvinte etc. si ca vei asista la momente de afectiune care te vor maguli si vor sterge rapid cu buretele toate inconvenientele de care te lovesti cand stai acasa.  

Te vei simti destul de singura!

Cu toate ca iti petreci aproape tot timpul in compania copilului si ca te intalnesti cu o multime de oameni in parcuri, la clinica sau la diverse evenimente la care il duci pe cel mic, in esenta, te vei simti destul de singura.

Din pacate, toti apropiatii tai, inclusiv membrii familiei, muncesc si sunt indisponibili pentru a-ti alunga senzatia de singuratate care te cuprinde in timpul zilei. Ramai conectata la evenimentele din familia ta prin intermediul telefoanelor, internetului sau prin vizite frecvente. Pastreaza-ti activa viata sociala, in masura in care timpul iti permite.  

Vei cunoaste mereu oameni noi!

Chiar daca vei avea momente in care te vei simti singura, nu vei duce lipsa de interactiuni sociale si iti vei largi adesea orizontul de prieteni si cunostinte. Atunci cand esti parinte, devii un magnet pentru persoanele din jur, indiferent ca acestia sunt parinti sau nu. Locurile de joaca, parcurile, cabinetele medicale sau gradinita sunt locuri potrivite pentru a lega prietenii noi.  

Vei cheltui mai putini bani!

Chiar daca te vei simti vinovata de faptul ca nu contribui la bugetul familiei tale, o mare parte dintre cheltuielile de dinainte de a deveni parinte sunt amortizate. Nu vei mai cheltui la fel de mult ca atunci cand te duceai la munca, intrucat nu vei mai fi nevoita sa iti faci abonamente pentru mijloace de transport sau sa bagi benzina, sa iti cumperi mereu haine noi si nu vei mai fi tentata sa iei masa in oras, asa cum faceai odata.  

Iti vei neglija frumusetea!

Neglijarea aspectului fizic este una dintre greselile pe care le fac foarte multe mamici casnice. Au senzatia ca daca stau acasa, nu mai trebuie sa se machieze ori sa tina pasul cu tendintele modei.

Chiar daca nu mai iei contact cu oamenii de la serviciu si nu mai iesi atat de des in oras, este recomandat sa te aranjezi la fel de mult pe cat o faceai inainte. In primul rand o faci pentru tine si stima ta de sine, apoi pentru partenerul tau de viata, caruia ar trebui sa-i starnesti mereu pasiunea si sa-l faci sa se reindragosteasca de tine in fiecare zi.  

Vei manifesta sentimente de vinovatie!

Ai putea crede ca sentimentele de vinovatie sunt rezervate doar mamicilor care muncesc si nu petrec suficient timp cu copilul. Din pacate, astfel de emotii "viziteaza" si mamicile casnice, insa au o cu totul alta cauza. Te vei simti vinovata in principal din cauza faptului ca nu contribui financiar la bugetul familiei.  

Te vei lupta cu sentimente de frustrare!

Dupa ceva timp petrecut acasa, cu copilul, mintea ta incepe sa fie coplesita si de alt tip de emotii, in afara celor de vinovatie - de frustrare. Atunci cand vezi ca toate prietenele din jurul tau muncesc si isi cladesc cariere de succes, vei trai remuscari si regrete cu privire la decizia ta de a ramane acasa, cu copilul, mai ales daca jobul tau permitea avansari profesionale importante.  

Te vei lupta cu prejudecatile oamenilor!

Mamicile casnice sunt stigmatizate de multe persoane, care au impresia ca sunt fie lenese, fie inconstiente pentru faptul ca stau acasa cu copilul si nu muncesc. Multi au impresia ca mamicile stau toata ziua degeaba si ca sunt foarte relaxate si comode.

Dimpotriva insa, mamele care stau acasa cu copiii au tendinta de a fi mai obosite si stresate decat cele care muncesc. Doar cine a crescut un copil stie ca este nevoie de multa implicare, timp si efort pentru ingrijirea, disciplinarea si educatia lui corespunzatoare!  

Tu esti mamica casnica? Ce alte lucruri crezi ca ar mai trebui sa stie viitoarele mamici care hotarasc sa renunte la serviciu pentru a sta acasa, cu copilul?

Taguri Mamici casnice Dezavantaje mamici casnice Mamici care lucreaza Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre