3 lucruri pe care sa nu i le permiti niciodata medicului pediatru

/ / Modificat: 2021-12-04
3 lucruri pe care sa nu i le permiti niciodata medicului pediatru

Cand copiii sunt bolnavi parintii fug rapid cu acestia la medicul pediatru in care au incredere oarba. Si este si normal sa se intample asa, deoarece sunt oameni pregatiti care isi exercita profesia din vocatie si din dragoste pentru sanatate si copii.

Dar, ca in toate profesiile, este posibil sa intalnesti oameni care nu sunt in totalitate placuti sau nu stiu sa se poarte cu copilul, iar atunci trebuie sa stabilesti limite sanatoase. Daca pediatrul copilului este unul dintre acei oameni care nu stiu sa pastreze distanta sau care nu pot gasi granita dintre profesionalism si neprofesionalism, atunci trebuie sa stii ca exista lucruri pe care nu ar trebui sa I le permiti niciodata. Iata care sunt acestea. 

1. Nu-l lasa sa faca judecati pripite

Faptul ca micutul in varsta de trei ani are un acces de furie pentru ca medicul ii atinge urechea pentru a explora otita de care acesta sufera, nu este un motiv pentru ca medicul sa puna un diagnostic de tulburare de opozitie. In acest caz, cand copilul sufera din cazua durerii si din acest motiv nu vrea sa fie atins, nu trebuie sa ii permiti medicului pediatru sa emita judecati de valoare nefondate, mai ales atunci cand acesta nu a stat cu copilul mai mult de 5 minute. 

Tulburarea de opozitie nu este un diagnostic care se pune cu usurinta, cu atat mai mult daca este vorba de o vizita de 5-10 minute la cabinet. Daca copilul plange, este pentru ca are dureri si ar trebui privit cu mai multa afectiune sau rabdare.

2. Nu lasa medicul sa te sperie cu statistici

Pediatrul nu trebuie sa se foloseasca de statistici pentru a te speria. Este normal sa vorbeasca desprea acestea, insa trebuie sa ti le spuna in mod informativ si sa-ti raspunda cu calm si rabdare la toate intrebarile pe care le ai. De asemenea, ca parinte este important sa stii ca micutii se dezvolta in propriul lor ritm. Prin urmare, daca micutul nu vorbeste sau nu merge pana la varsta de un an, nu inseamna automat ca are o problema de dezvoltare. Aceste diagnostice se pun dupa investigatii amanuntite. In plus, exista multi copii care spune primele cuvinte sau invata sa mearga abia dupa varste de un an sau chiar un an si jumatate.

3. Iti cere lucruri care nu va face sa va simtiti bine

Intuitia de mama ar trebui sa fie intotdeauna in centrul atentiei, in orice imprejurare, chiar si atunci cand vine vorba despre vizita la medicul pediatru si sfaturile oferite de acesta. Daca, de exemplu, copilul tau este usor racit si urmeaza sa vina ziua lui de nastere, care este vara, medicul iti poate spune ca e mai bine sa nu i-o serbezi la pisicina ca sa nu I se agraveze simptomele. In acest caz este important sa asculti atat sfatul medicului cat si instinctul tau. Daca vezi ca micutul nu se simte bine, cu siguranta nu este momentul sa petreceti la piscina si poti amana evenimentul cu o saptamana, insa in cazul unei raceli foarte usoare, cand copilul se simte bine si are energie, poti merge fara probleme, atata timp cat iei cateva masuri de protectie. De exemplu, copilul trebuie sa fie bine hidratat, sa nu stea la soare si sa nu intre in apa daca aceasta este rece, etc. 

Foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre