Ritmul cotidian ne face, uneori, sa pierdem din vedere anumite lucruri sau sa ni se para banale. Un exemplu excelent in acest sens il reprezinta mesele luate in familie. Indiferent ca ne intalnim cu totii acasa la micul dejun sau la cina, este important ca, macar o data pe zi, sa stea toata familia la masa. Acest ritual este un prilej excelent de conectare si comunicare si poate fi o lectie importanta pentru copii, chiar daca nu ne dam seama.
Psihologii recomanda ca, indiferent cat de ocupati am fi, sa ne facem timp sa luam cina de cateva ori pe saptamana in familie. Exista si studii in acest sens, efectuate in ultimele doua decenii, care arata de ce este important sa mancam alaturi de toata familia. In cadrul acestor studii, s-au observat cateva lucruri la familiile care se aduna adesea in jurul mesei. Iata cateva dintre cele mai importante!
Mancatul impreuna dezvolta vocabularul copiilor
O cina in familie este prilej de discutii, dialog si povesti.
S-a dovedit ca mesele in familie ajuta la dezvoltarea vocabularului copiilor, la imbunatatirea capacitatii acestora de a asculta si de a intelege, dar si dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu altii.
Mesele in familie cresc performanta scolara a copiilor
Centrul National pentru Dependenta si Abuz de Substante de la Universitatea Columbia a studiat comportamentul copiilor si adolescentilor care luau masa in familie de mai mult de 3 ori pe saptamana. Copiii care mancau regulat cu familia aveau rezultate mai bune la scoala decat cei care nu faceau acest lucru frecvent.
Aceasta consecinta este explicata prin faptul ca masa in familie este o componenta culturala sanatoasa, de care copiii au nevoie pentru a se simti in siguranta.
Creeaza obiceiuri alimentare sanatoase
Daca parintii gatesc frecvent in casa si mananca impreuna, sunt sanse mai mari sa le transmita si copiilor obiceiuri alimentare sanatoase.
Studiile au aratat ca acei copii care iau masa cu familia de cateva ori pe saptamana mananca mai multe fructe si legume, mai putine alimente procesate si au un risc mai mic de obezitate.
Scad sansele sa devina dependenti de substante
Psihologii care au efectuat cercetari spun ca acei adolescenti care mananca alaturi de familiile lor se conecteaza mai bine cu acestea si nu cauta refugiu in substante interzise.
In cadrul mesei, copiii vorbesc cu parintii lor mai mult, se cunosc si se inteleg, iar astfel se creeaza o relatie de incredere.
FOTO: Freepik