Bunicii reprezinta figurile cele mai importante din viata oricarui copil, dupa parinti. Pentru a te asigura ca nepotii tai sunt fericiti intr-un mediu familial confortabil si cald, va fi necesar sa urmezi niste pasi in calitate de bunic sau bunica.
Exista unele lucruri pe care bunicii nu ar trebui sa le faca niciodata pentru a nu depasi limita autoritatii stabilita de parinti. Altfel, ar putea genera probleme serioase in relatia cu copiii lor, este de parere psihologul Maria Jose Roldan.
1. Bunicii nu trebuie sa sugereze nume pentru copil
Alegerea numelui pentru copil este o experienta foarte personala a parintilor si ascultarea opiniilor nejustificate ale altora nu este ceva placut. Unii parinti nu accepta traditia familiei de a da acelasi nume copilului si nu trebuie sa puna numele unui membru decedat din familie, daca nu vrea.
2. Nu trebuie sa-si exprime dezaprobarea in fata nepotilor
Nu este bine ca bunicii sa-si exprime dezacordul fata de parinti in fata nepotilor. Parintii ar trebui sa aiba intotdeauna ultimul cuvant, indiferent de ce relatie exista intre bunic si nepoti. Copiii nu trebuie sa vada un razboi pentru suprematie. Daca vrei sa spui ceva copiilor tai despre micutii sai, este mai bine sa o faci in privat, cand acestia nu sunt prezenti.
3. Incalcarea regulilor in secret
Chiar daca doresti sa o faci, nu ar trebui sa incalci niciodata regulile stabilite de parinti. Daca ora de culcare este la ora 9 seara, atunci o vei respecta. Daca un tata sau o mama spun ca cel mic nu poate sa manance un anumit aliment, nu trebuie sa-i dai. Mai ales, pe ascuns. Daca vrei poti incerca sa convingi parintele sa fie mai flexibil, iar daca accepta sa schimbe o regula ii transmite el celui mic. Si asa nu vor fi incalcate normele.
4. Nu forta nepotii sa aiba aceleasi credinte
Obligarea nepotilor sa aiba aceleasi credinte, deoarece consideri ca asa "vor urma calea cea buna" este o greseala grava. Parintii si bunicii ii pot ghida pe copii, dar ar trebui sa li sa permita, pe masura ce cresc, sa-si dezvolte propriile convingeri politice si spirituale. Este necesar sa-i ajuti sa-si imbunatateasca gandirea critica si sa-i lasi sa decida singuri.
5. Nu vorbesti urat despre ceilalti bunici
Indiferent ce relatie ai cu cuscrii si chiar daca nu sunt niste bunici buni, nepotul tau ii va iubi in egala masura. Dar nu trebuie sa fii o persoana geloasa. Din contra, trebuie sa ai numai cuvinte bune la adresa lor.
6. Nu vorbi urat despre parinti
Niciodata, niciodata sa nu vorbesti rau despre parintii nepotilor tai! Nici despre copilul tau, nici despre partener / partenera. Ei sunt parintii si tocmai pentru asta ar trebui sa le respecti deciziile, chiar daca nu sunt intotdeauna cele corecte. Daca ai o problema cu ei, este important sa vorbiti despre asta ca niste adulti si sa nu folosesti nepotii pentru a-ti exprima frustrarile emotionale.
7. Nu uita ca esti si tata / mama
Nu numai ca esti bunic sau bunica, dar esti si tata sau mama si este foarte important pentru nepoti sa ai grija de relatia si legatura emotionala cu copiii adulti. De asemenea, trebuie sa aiba o relatie buna de comunicare si afectivitate cu copiii tai, pentru ca si nepotii sa invete prin puterea exemplului.