7 motive pentru care schimbarea orei este un cosmar pentru parinti

/ / Modificat: 2017-03-28
7 motive pentru care schimbarea orei este un cosmar pentru parinti

Trecerea la ora de vara este, teoretic, un motiv de bucurie. Atunci cand ceasul se da inainte cu o ora, copiii sa se pot distra afara, la joaca, pana dupa ora 7 seara. Pentru parinti insa, lucrurile stau pe dos.

Desi iti dai seama ca schimbarea de fus orar este menita sa ne binecuvanteze cu zile in care soarele apune mai tarziu, in realitate, iti da peste cap tot programul de somn pe care te-ai chinuit luni bune sa il implementenzi si sa iti determini copiii sa il respecte. Daca te temi de schimbarile pe care le aduce trecerea la ora de vara, afla ca nu esti singurul parinte care se simte nelinistit.

Iata care sunt principalele 7 motive care ii fac pe adulti sa traiasca un adevarat cosmar, atunci cand vine vorba de a da ceasurile cu o ora inainte.

Adaptarea la ora de vara iti da batai de cap

Nu e nicio surpriza pentru nimeni. Ceasurile se dau cu o ora inainte in fiecare an, in ultimul weekend din luna martie. Prin urmare, ora 18:00 devine ora 19:00, iar ora 19:00 devine ora 20:00. Ca parinte, te gandesti ca este de datoria ta sa iti ajuti copilul sa se adapteze la noul fus orar si il rogi sa se bage in pat cu 10 minute mai devreme, in fiecare zi. Vrei, desigur, sa revina la vechea ora de somn, insa misiunea asta nu este deloc una usoara. Unii parinti incearca sa ajusteze programul de somn al copiilor cu o saptamana inainte de trecerea la ora de vara, insa putini reusesc sa-i convinga pe cei mici sa adoarma mai devreme.

Altii sunt atat de prinsi cu munca si responsabilitatile casnice incat uita complet de schimbarea orei si se trezesc la realitate cand e deja prea tarziu. Ceasul s-a dat inainte si copiii sunt tot in picioare la 10 seara. Mai mult, nici nu dau semne ca ar fi obositi si refuza vehement sa mearga la culcare.

Uiti mereu sa mergi la culcare mai devreme

Sa-ti cresti copiii sarind peste orele de somn este ca si cum ai incerca sa escaladezi versantul de nord al de Everestului in picioarele goale. Prin urmare, iti promiti in fiecare zi ca te vei pune mai devreme in pat, in ideea de a reveni la vechea ora de culcare. Problema cu trecerea la ora de vara este ca ceasul arata ora 10 noaptea, insa pentru corpul tau este tot ora 9 seara.

Fara doar si poate, te vei lua cu diverse treburi si vei pierde notiunea timpului. Si uite asa ajungi sa iti incalci promisiunea pe care ti-ai facut-o tie insasi.

Copiii nu vor sa se bage in pat

Odata cu incalzirea vremii si marirea zilei, serile devin lungi si vesele, iar cheful de somn dispare. Iarna, totul este atat de simplu. Primavara si mai ales, vara, lucrurile stau fix pe dos. Soarele apune din ce in ce mai tarziu, iar atunci apare vesnica intrebare "Cum sa-ti convingi copiii sa mearga la somn, cand afara abia s-a intunecat si unii dintre prietenii lor sunt inca la joaca?". 

Cei mici se trezesc tot devreme

Teoretic, daca cei mici se culca cu o ora mai tarziu, inseamna ca vor dormi cu o ora in plus a doua zi dimineata? Ei bine, nu. Odata ce soarele e sus pe cer, vor veni sa iti ceara sa le faci micul dejun sau sa te joci cu ei, mai ales daca este week-end si nu merg la scoala. Si uite asa, visul tau de a dormi mai mult in ziua ta libera se risipeste ca un fum.

Orele de masa nu mai sunt respectate

Si cum totul se intampla cu o ora mai tarziu, intregul orar al familiei este dat peste cap. Pranzul in familie este si el decalat cu o ora mai tarziu, ceea ce inseamna ca nu va dori nimeni sa serveasca cina la 6. Si uite asa o sa te trezesti seara tarziu cu ei in bucatarie, cerandu-ti de mancare, in timp ce adulmeca cutia cu biscuiti.

Copiii fac nazuri

Atunci cand copilul doarme cu o ora mai putin decat de obicei, cineva va trebui sa plateasca. Si ghici cine o va face? Tu. Spre dupa-amiaza, incep deja sa se vada consecintele acelei ore ratata de somn. Copiii devin irascibili, fac nazuri si risti sa nu te mai intelegi cu ei. Dar oare vor dori sa adoarma mai devreme, odata ajunsi acasa? Slabe sanse!

Ziua se mareste, noaptea scade

Odata cu apropierea solstitiului de vara, soarele rasare din ce in ce mai devreme si apune din ce in ce mai tarziu. Nu-i de mirare ca cei mici ar sta cat mai mult afara la joaca, pe principiul "daca soarele e treaz, si eu sunt treaz". Din fericire, timpul trece, o sa vina iar toamna, ceasurile se vor da inapoi cu o ora si totul va reveni la normal.

Taguri Ora de vara Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre