Timpul petrecut cu copiii: cantitate sau calitate?

/ / Modificat: 2013-07-11
Timpul petrecut cu copiii: cantitate sau calitate?

Timpul petrecut alaturi de copil reprezinta cel mai simplu mod prin care consolidezi relatia cu el si ii asiguri un mediu armonios si linistit in care sa creasca. Nu poti si nu este indicat sa substitui timpul petrecut cu el cu daruri sau jucarii, pentru a compensa absenta ta din viata lui. Parintii trebuie sa intelegea ca nu cantitatea timpului pe care o petrec cu el este importanta, ci calitatea lui, modul in care il fructifica si il valorifica in interactiunile dintre ei.

Intr-o epoca in care timpul este mai pretios ca oricand, iata cateva solutii prin care sa petreci timp de calitate alaturi de cel mic.

Metode prin care petreci timp de calitate alaturi de copil!

Numarul de ore pe care-l petreci in compania copilului este mai putin relevant. Calitatea timpului petrecut cu el este mai importanta decat cantitatea. Doua ore in care te joci si comunici cu el sunt mai valoroase decat o zi in care doar ii asiguri strictul necesar si ai grija sa fie mereu in siguranta.

Comunica cu el tot timpul!

Fii cat mai prezenta in viata copilului tau. Discuta cu el cat poti de mult, pe teme cat mai diverse. Depaseste granitele subiectelor de tipul "ti-e foame?", "ce vrei sa mananci?", "vrei apa?", care sunt banale si lipsite de continut. Intreaba-l ce se joaca, ce l-a impresionat din cartea pe care a citit-o, ce a facut la gradinita, ce prieteni noi are etc.

Evita intrebarile inchise si subiectele care pot fi inchise imediat, prin raspunsuri cu "da" sau "nu". Pune-i intrebari deschise, prin care sa il stimulezi sa creeze raspunsuri complexe si arata-i ca esti interesata de ceea ce se intampla cu el, ce pasiuni are, cu ce probleme se confrunta. Numai asa, copilul va simti ca are un sprijin, ca este iubit, apreciat si va deveni persoana responsabila si puternica pe care vrei sa o cresti.

Joaca-te cu el!

Pentru copilul mic, joaca este una dintre activitatile lui preferate, prin care nu doar ca se relaxeaza si se simte bine, dar invata o multime de lucruri noi si utile pentru el.

In micul lui univers de joaca, copilul este stapan pe situatie si se simte foarte confortabil. Daca participi si tu in mica lui lume, nu faci decat sa te apropii mai mult de el, sa ii "vorbesti" prin intermediul jocurilor, adica in limbajul pe care-l intelege cel mai bine.

Implica-l in activitati legate de casa!

In momentul in care implici copilul in curatenia casei, in gatit si il lasi sa participe sau sa ia decizii cu privire la modul de organizare al casei, copilul se simte iubit, apreciat si util. Se simte confortabil si reusesti sa te apropii mai mult de el.

Vorbiti intre patru ochi!

Planifica-ti timpul astfel incat sa strecori in agenda ta si un moment in care sa porti o discutie mica, de numai un sfert de ora, cu copilul tau.

Va fi momentul vostru intim, in care va spuneti pasuri si secrete intre patru ochi. Copilul va fi mai dornic sa se deschida in fata ta si sa fie sincer cu privire la temerile si problemele cu care se confrunta daca nu exista si alti martori care sa asiste la discutii. Castiga-i increderea, asigura-l ca esti intotdeauna alaturi de el si ca il poti ajuta cand are probleme, pentru a-l convinge sa te caute cand are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca.

Discutiile intre patru ochi cu copilul reprezinta un timp scurt, dar foarte valoros, pe care il petreci cu el.

Luati mesele impreuna!

Servirea meselor in familie este unul dintre momentele care favorizeaza cel mai mult intarirea legaturilor dintre copii si parinti.

Este momentul in care toata lumea se aduna laolalta si petrece cateva momente relaxante in sanul familiei. In cele mai multe cazuri, reprezinta si o ocazie buna de a mai discuta despre unele lucruri, de a spune pasuri si de a rezolva probleme.

Fiecare parinte, oricat de ocupat ar fi, trebuie sa-si imparta timpul in mod responsabil si sa acorde suficienta atentie copilului mic, care are nevoie din plin de ea. Fii constienta de faptul ca un copil mic nu stie si nu intelege ca tu nu ai timp suficient pentru el, ca muncesti si ca ai diverse probleme. El stie doar ca are nevoie sa ii fii alaturi in momentele in care se simte nesigur, cand testeaza experiente noi si cand creste. Are nevoie de parinti sa il educe si sa il ghideze responsabil in drumul pe care si-l alege in viata.

Tu cum reusesti sa petreci mai mult timp impreuna cu copilul tau? Crezi ca este importanta calitatea sau cantitatea? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Timp petrecut cu copii Timp calitate copii Ingrijire copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre