Animalele de companie contribuie la sanatatea familiei

/ / Modificat: 2016-07-11
Animalele de companie contribuie la sanatatea familiei

Animalele de companie sunt membri dragi ai unei familii. Cand apare un bebelus in sanul sanul acesteia, parintii incep sa devina grijulii asupra efectelor pe care dragalasul catel sau pufoasa pisica le-ar putea avea asupra dezvoltarii sanatoase a copilului.

Si cand esti gravida ai tot felul de griji cu privire la sarcina atunci cand ai o pisica pe aproape. Noi iti aducem in fata cateva efecte benefice pe care prietenul tau paros din casa le are asupra sanatatii familiei tale.

Animalele de companie au efect relaxant natural asupra familiei!

Atunci cand esti stresata, doar 15-20 de minute alaturi de catelusul tau drag te vor face sa te binedispui instantaneu.

Dar efectul nu este unul pur psihologic, ci vine chiar din cauze fiziologice.

S-a constatat ca atunci cand membrii familiei petrec un anumit timp cu animalele de companie organismul reactioneaza, iar cortizolul - hormonul stresulului, scade radical. De asemenea, creierul produce serotonina, asociata cu buna dispozitie.

Ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale!

Se pare ca animalele de companie au un efect direct asupra tensiunii arteriale a stapanilor lor. La cei care au hipertensiune acestea o scad in mod semnificativ, iar la cei care sufera de hipotensiune, o stabilizeaza. Acest lucru a fost demonstrat in urma unui studiu realizat pe mai multe cupluri casatorite in care s-a demonstrat ca cele care aveau un animalut acasa prezentau o tensiune arteriala mai buna decat celelalte cupluri.

Ajuta la reducerea colesterolului din sange!

Animalutul pe care il ai in casa te ajuta sa eviti pericolele la care sunt supuse persoanele cu un colesterol "rau" ridicat. In urma unor studii realizate pe persoane care aveau astfel de animale, dar si care nu aveau, s-a constatat ca stapanii animalutelor aveau colesterolul si trigliceride mult mai echilibrate decat cei care nu aveau un animal de companie.

Cainii si pisicile protejeaza inima de boli!

Cercetatorii sustin ca printre efectele pe termen lung ale detinerii unui catel sau pisicute se incadreaza si protectia inimii de boli grave. Se pare ca cei care nu detin un astfel de animalut de companie in ograda lor au un risc cu 40% mai mare de a deceda din cauza unei boli cardiovasculare. A fost relevat si faptul ca persoanele care au suferit de un atac de cord s-au recuperat mult mai repede daca au avut un animal in preajma.

Te ajuta sa lupti cu depresia!

Daca ai cazut in patima depresiei, atunci una dintre solutiile antidepresive la care trebuie sa apelezi este un animal de companie. Multi psihoterapeuti recomanda adoptarea unui astfel de animalut ca metoda de recuperare dupa depresie. Pana la urma, acestea sunt singurele care te iubesc intr-adevar neconditionat, sunt un "umar" bun pe care sa plangi sau sa te descarci, dispuse mereu sa te asculte si au un efect calmant.

Catelusii te mentin in forma!

Daca nu esti adepta fitnessului in sala si nici acasa nu te prea tenteaza sa faci miscare, daca vei avea un catelus, vei fi nevoita sa te mentii in forma. Este o metoda buna de a imbina utilul cu placutul. Plimbarile lungi in parculet cu prietenul tau cel mai bun, catelusul, te pot ajuta sa faci miscare fara sa depui niciun efort. Dimpotriva, el isi face nevoile, iar tu faci miscare intr-un mod placut si relaxant.

De asemenea, plimbarea cateilor ajuta si la:

  • ameliorarea simptomelor de artitrita reumatoida;

  • intaresc oasele, combatand osteoporoza;

Cateii te ajuta sa socializezi!

Daca ai un catelus, este imposibil sa te izolezi in propria cochilie. Iesirile in parculet te vor supune inevitabil unor situatii de socializare fie ca vrei, fie ca nu! Multe povesti de dragoste au luat nastere din intalnirile pur intamplatoare dintre stapani la iesirea in parc. Cateii au fost pusi mereu in situatia de "pretexte" pentru intalnirile dintre prieteni sau chiar iubiti.

Animalele fac copiii mai putin predispusi la alergii!

Specialistii sustin ca prichindeii care cresc intr-o casa cu pisica sau catel sunt mai putin predispusi la dezvoltarea alergiilor. Se pare ca animalutele reusesc sa intareasca mai bine imunitatea copiilor, punand in functiune sistemul imunitar si intensificand nivelul unor chimicale din acesta care contribuie la sanatatea si rezistenta copiilor in fata alergiilor. Sigur ca acest efect este valabil in masura in care copiii nu sunt alergici la aceste animale.

Pisicile combat astmul la copii?!

Suna oarecum contraintuitiv, nu-i asa? Pentru ca alergiile la animale sunt unele dintre principalele cauze ale astmului. Astfel ca, cercetatorii au analizat efectele pe care le au pisicile intr-o casa cu bebelusi si riscul de astm pe care-l ridica. Ei au descoperit ca acestea nu influenteaza in niciun fel astmul la micuti in copilarie, cu o singura exceptie. Daca mamele copiilor au alergie la psisici, copiii sunt de 3 ori mai predispusi la a dezvolta astm dupa expunerea timpurie la aceste animale.

Cateii si caii ajuta copii cu autism!

Activitatile si jocurile senzoriale sunt adesea folosite pentru a-i ajuta pe micutii bolnavi de autism sa se adapteze. Se apeleaza si la miros sau la sunete pentru a se observa reactiile lor. Cateii sau calutii sunt animale care pot fi integrate in acest tip de activitati pentru autisti. Copiii gasesc joaca sau lucrul cu animalele ca fiind linistitoare. Iar animalele reusesc sa capteze atentia copiilor bolnavi de autism, cand alte lucruri nu o fac.

Cateii simt cand glicemia diabeticilor scade, atentionandu-i!

O scadere brusca a glicemiei reprezinta un real pericol pentru un bolnav de diabet. Se pare ca unii catei au capacitatea de a-si anunta stapanii cand acest lucru se intampla. Explicatia consta in faptul ca aceste persoane sufera anumite schimbari in organism atunci cand glicemia scade, eliberand un anumit miros. Cateii devin sensibili la acest miros, atentionandu-i ca e timpul sa isi ia gustarea care ii ajuta sa reechilibreze nivelul de glicemie. Se pare ca aceste animale pot fi antrenate in acest sens.

Animalele de companie ajuta copiii cu ADHD!

Copiii care sufera de ADHD au de beneficiat de pe urma jocului cu animale de companie si de timpul petrecut alaturi de ele. Animalutele simt nevoia mereu sa se joace, iar acest lucru ii ajuta pe copiii cu ADHD sa se elibereze de energia in exces, dar si sa fie mai responsabili si rabdatori.

Taguri Animale de companie Animale sanatate familie Catei pisici sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre