Maternitatea este o etapa care le schimba foarte mult pe femei. Atunci cand se naste un copil, fiecare mama vrea sa fie cea mai buna pentru puiul ei, sa-i ofere tot ce-i mai bun. Cu toate ca intentiile sunt cele mai bune, lucrurile nu merg intotdeauna conform planului si mamele, ca orice oameni, sunt supuse greselii.
Psihologii au identificat mai multe tipologii de mame, in functie de cum se raporteaza la copiii lor si de felul in care actioneaza in anumite situatii. Tu in ce categorie te incadrezi?
Tipuri de mame
Un lucru pe care il au in comun mamele este ca fiecare dintre ele vrea sa fie cea mai buna pentru copilul ei. Cu toate ca intentiile bune sunt tot timpul acolo, nu reusim de fiecare data sa ne pastram calmul si sa avem un comportament exemplar fata de copiii nostri.
Iata cateva tipologii de mame si trasaturile care pot influenta caracterul copilului!
1. Mama autoritara
Potrivit unui studiu publicat in Psychological Reports, mama autoritara este capabila sa stabileasca niste limite clare in educatia copilului. Ea ii educa pe copii cu afectiune si respect si are incredere ca ei vor intelege ca nerespectarea regulilor atrage consecinte.
Mamele autoritare nu se impun prin ordine si dispozitii, desi sunt ferme, ci prin argumente si afectiune. Nu apeleaza la frica si pedepse, ci asculta punctul de vedere al copilului, chiar daca nu sunt de acord cu el. Ele au urmatoarele caracteristici:
- Ii ajuta pe copii sa fie independenti
- Ii invata sa se descurce singuri
- Ii fac sa reflecte asupra consecintelor actiunilor lor
- Le explica celor mici, pe intelesul lor, ce asteptari au de la ei
2. Mama felina
Aceasta este o mama foarte exigenta si autoritara. Se concentreaza pe atingerea perfectiunii, iar copiii trebuie sa se ridice la standardele ei. Este convinsa ca disciplina de fier este cheia succesului in viata.
Din cauza acestui tip de comportament, copiii nu au timp uneori sa se joace sau sa faca lucruri specifice varstei lor. Mama felina se asteapta ca rezultatele copilului ei sa fie tot timpul la cele mai inalte standarde. Chiar daca cei mici pot obtine performante intr-un anumit domeniu, la presiunile mamei, trebuie sa ne intrebam daca ei sunt cu adevarat fericiti.
3. Mama permisiva
Aceasta este preocupata sa fie prietena cu copiii ei si uita, uneori, sa-si exercite rolul de mama. Nu stabileste reguli si limite de teama sa nu le creeze frustrari celor mici.
Este posibil ca aceste mame sa fi fost copii supusi atunci cand erau mici, sa fi crescut pline de teama si nesiguranta. Ele au tentinda sa cedeze atunci cand copilul le cere ceva, chiar daca nu sunt de acord.
Copiii acestor mame pot ajunge sa nu cunoasca limite. Nu au respect pentru nevoile celorlalti, sunt egoisti, pentru ca au primit totul pe tava de la mama lor, fara sa depuna mari eforturi.
4. Mama absenta
Sunt unele mame care, din diverse motive, nu pot petrece prea mult timp alaturi de copiii lor si lasa educatia celor mici in sarcina altor persoane, cum ar fi bonele sau bunicii. Chiar daca incearca sa compenseze golul emotional cu lucruri materiale, copiii vor creste simtind lipsa implicarii mamei si pot dezvolta probleme de empatie si compasiune.
In concluzie, mama perfecta nu exista. Fiecare mama ar trebui sa se straduiasca sa fie cea mai buna pentru copilul ei, nu sa atinga anumite standarde. Nu toate mamele se incadreaza intr-o singura categorie, ci au o combinatie de trasaturi din mai multe categorii.
FOTO: Pixabay.com