Cand ai nevoie de un sfat, intrebi medicul. Fa la fel si pentru animalutul tau.

/ / Modificat: 2015-10-29
Cand ai nevoie de un sfat, intrebi medicul. Fa la fel si pentru animalutul tau.

Doctor Andrei Timen, Presedintele Asociatiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie iti recomanda sa-ti tratezi animalutul cu grija! Tu cand ai o problema, ceri sfatul medicului. Fa acelasi lucru si pentru el si mergi la veterinar pentru medicamente, consultatie sau doar un simplu control.

Veteco

Care este rolul Asociatiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie si cati membri are?

Rolul AMVAC este de a oferi membrilor sai programe de pregatire continua pentru a creste calitatea actului medical veterinar pentru animale de companie. AMVAC organizeaza anual workshopuri, seminarii, simpozioane si un congres unde sunt invitati lectori de renume din tara si strainatate pentru instruire teoretica si practica a membrilor sai. Incercam sa oferim colegilor nostri informatie medical veterinara de ultima ora pentru a fi competitivi pe plan european.

Numarul membrilor este peste 700, dar la congresul anual participa in jur de 900 medici veterinari fiind cea mai mare manifestare in domeniul medical veterinar din Romania si Europa de Est.

De ce e bine sa tinem legatura cu medicul veterinar, la cabinet sau telefonic?

Stransa colaborare intre medicul veterinar curant si proprietarul animalului de companie este esentiala in asigurarea sanatatii pacientilor nostri. Sfaturile medicului veterinar contribuie decisiv in asigurarea programului de profilaxie, a unei nutritii sanatoase si adecvate fiecarui pacient.

De ce e important sa mergem la veterinar pentru controale periodice, de 3, 4 ori pe an, si nu doar atunci cand apar probleme?

Controalele periodice asigura respectarea programului de preventie a bolilor infectioase si a parazitozelor frecvent intalnite la animale de companie.

In cadrul vizitelor periodice la medicul veterinar pot fi depistate multiple afectiuni in stare incipienta oferind astfel posibilitatea instituirii unei terapii precoce scurtand  astfel perioada de vindecare sau convalescenta.

Care sunt cele mai intalnite probleme de sanatate la caini si pisici?

Principalele afectiuni la tineret sunt inca bolile infectioase la pacientii nevaccinati. Parazitozele interne si externe reprezinta deasemenea un procent important al cazuisticii cabinetelor. In ultimii ani, bolile transmise de vectori (purici, tantari, capuse) sunt tot mai des diagnosticate de catre colegii nostri.

Pacientii geriatrici prezinta multiple disfunctii metabolice, ale sistemului osteo-articular sau alte afectiuni sistemice care necesita supraveghere si o terapie complexa.  

Ce trebuie sa facem pentru mentinerea sanatatii animalutului nostru (hrana, vaccinare, deparazitare)?

Pentru a asigura sanatatea animalului nostru de companie trebuie respectat strict programul de profilaxie. Acesta include vaccinarile periodice, deparazitarile interne si externe, examenul biochimic al sangelui, hemoleucograma, etc  pentru a avea o imagine de ansamblu corecta asupra starii de sanatate. Nutritia corecta si adaptata varstei, rasei si activitatii animalului constituie de asemenea un factor esential in mentinerea sanatatii.

Care este gradul de medicalizare al animalelor de companie din Romania? Cum stam in comparatie cu tarile din UE si cu cele din vecinatatea noastra?

In ultimii ani detinatorii animalelor de companie au inteles tot mai mult rolul preventiei anumitor boli infectioase si parazitare. Totusi, nu intotdeauna sunt respectate strict programele de profilaxie si in general cele referitoare la deparazitari.

De la an la an cainii si pisicile sunt supuse unor presiuni parazitare tot mai mari. Efectuarea corecta a programelor de deparazitare reduce foarte mult riscurile pentru animalele de companie.

Comparativ cu tarile vecine putem afirma ca suntem pe un trend ascendent in efectuarea programelor de profilaxie dar pana sa putem afirma ca toti pacientii sunt tratati corect si la timp mai este multa munca de depus.

De ce noua legislatie din Romania impune vanzarea medicamentelor veterinare doar prin canale medicale? Si de ce e bine sa le cumparam doar din farmacii si cabinete veterinare?

Controlul strict al circulatiei produselor de uz veterinar este un aspect deosebit de important in asigurarea unui act medical de calitate. Automedicatia sau tratamentele incorect efectuate pot cauza probleme multiple cainilor si pisicilor.

Evaluand starea generala a pacientului, medicul veterinar, conform legislatiei, este singurul in masura sa decida medicatia, doza si perioada de prescriptie pentru fiecare caz in parte. Astfel se vor reduce costurile pentru diverse tratamente iar eficacitatea terapiei va creste.

Cat de mult conteaza pretul produselor si serviciilor veterinare in recomandarea medicului? Dar pentru proprietarii de animale?

Actul medical veterinar de calitate nu este ieftin. Posibilitatile de investigatie in medicina veterinara au crescut foarte mult in ultimii 10 ani. De asemenea, avem posibilitatea folosirii in Romania a acelorasi produse veterinare ca si in UE sau SUA.  

Majoritatea detinatorilor de animale de companie au inteles ca oferind produse de calitate asiguram sanatatea pacientilor nostri.

In plus, respectand programele de preventie costurile se reduc mult in comparatie cu cele ale unor terapii de lunga durata. Pretul creste mult cand pacientul nu are un diagnostic precis, medicatia este aleasa la intamplare si ajunge in final  la medicul veterinar,  in general cu agravarea bolii initiale sau diverse reactii adverse. 

Este mai usor pentru noi ca medici dar si pentru proprietarii de animale de companie sa prevenim decat sa tratam diferite afectiuni.

Taguri Sanatate animale de companie

Articole recomandate

Citeste si despre