Știm cu toții că o alimentaţie echilibrată este sursa dezvoltării unor dinţi puternici, frumoși și rezistenţi la carii. Pe teren, însă, lucrurile nu stau întotdeauna ca în cărți. Răsfățul cu caramele, ursuleți gumați, jeleuri sau sucuri acidulate are consecințe și sunt sigur că te-ai întrebat de multe ori dacă n-ar fi timpul să-i cumperi copilului tău un set performant pentru igiena orală, de la ață dentară, la periuțe electrice speciale sau un irigator pentru dușuri bucale.
Dantura copilului, să recunoaștem, este o temă care ne preocupă ani buni, prilejuind discuții, frământări, vizite la medic sau conversații interminabile pe chat-urile și forumurile specializate. Nici bine nu se încheie perioada erupției dentare, că ne confruntăm deja cu problemele dinților de lapte, pentru a trece rapid, în cele din urmă, la îngrijorările cu privire la culoarea, poziția sau ritmul de apariție a dinților definitivi. Există și o constantă în toată această aventură, igiena, care ar trebui să fie o preocupare prioritară și permanentă încă de la primul dințișor. Și asta nu doar pentru că dinții unui copil sunt mai sensibili și mai expuși decât ai noștri, dar și pentru că bunele obiceiuri se învață, cel mai adesea, la vârste fragede.
Se spune că primii ani de viață sunt o oglindă în care putem vedea care vor fi deprinderile viitorului adult. Vestea bună este că putem influența acest proces, sădind încă de la vârstele mici disciplina și acele bune obiceiuri care se vor dovedi foarte importante de-a lungul vieții. Copiii trebuie învățați cum să se spele pe dinți, de câte ori pe zi și, de asemenea, trebuie să li se explice importanța periajului dentar. Nu în ultimul rând, trebuie să fie încurajați să aleagă întotdeauna cele mai performante dispozitive și produse de igienă, fiind vorba de una dintre cele mai importante investiții pe care le vor face vreodată, respectiv cea în sănătate.
De la caramele, la tehnologii sonice de curățare
Chiar dacă încercăm să-i descurajăm, copiii rămân fascinați de produse dulci, cel mai adesea lipicioase, gumate sau cu alte texturi speciale, care se blochează adesea între dinți sau aderă de gingii, oferind un teren bun de reproducere bacteriilor, care cresc și prosperă, sfârșind prin a produce carii sau afecțiuni gingivale. Cea mai eficientă armă împotriva acestui inamic este igiena. Pentru copiii cu vârste foarte mici, părinții ar trebui să fie cei care execută periajul dentar, pentru a se asigura că mișcările sunt aplicate corect. Pe măsură ce copilul capătă dexteritate și cunoștințe, vom trece, treptat, la periajul supravegheat, până în ziua în care copilul devine complet independent din acest punct de vedere. Dacă nu ați făcut-o de la început, acum ar fi cel mai potrivit moment să le cumpărați micuților o periuță electrică. În primul rând pentru că este mult mai amuzantă pentru ei în comparație cu periuța clasică și, în plus, fiind setate să funcționeze un timp definit, ești mai sigur că spală mai bine. De asemenea, acest tip de periuță asigură o mai mică abraziune gingivală, protejând mai bine un mediu încă sensibil și delicat. Nu în ultimul rând, având un număr impresionant de mișcări de periere pe minut, acest tip de dispozitiv nu lasă loc de vreo posibilă comparaţie cu o periuţă de dinţi manuală. Curățarea interdentară și subgingivală sunt mai eficiente datorită unor tehnologii inovatoare integrate, care optimizează totul, de la capul de perie rotativ, la modul de folosire sau frecvența vibrațiilor.
Din fericire, piața oferă diverse opțiuni funcționale, începând cu cea mai performantă dintre ele, linia Panasonic pe care noi o folosim de câțiva ani cu multă încredere, pentru întreaga familie. Dacă sunteți ca mine, un argument important pentru alegerea acestei mărci ar putea fi faptul că aceste periuțe elimină de zece ori mai multă placă bacteriană, un inamic de temut al danturii începând de la vârste fragede. Flora orală conține miliarde de microorganisme, iar placa este factorul etiologic primar în gingivită și bolile parodontale. Îndepărtarea eficientă a plăcii este, deci, o măsură simplă și eficientă de prevenire a tuturor acestor afecțiuni. Știm, însă, cu ce reacții pot fi întâmpinate, uneori, chiar și cele mai valoroase sfaturi. Este adesea destul de greu să-i explici unui copil că mișcările periuței ar trebui să se concentreze pe suprafața gingivală, unde placa este cea mai dăunătoare, așa că cel mai important argument pentru noi în alegerea periuței a fost faptul că linia Panasonic se bazează pe o tehnologie sonică pentru igienizare, ceea ce asigură o curăţare în profunzime. Vibrațiile sonice duble, alături de bătăile ușoare, gândite într-o abordare 3D, asigură o curățare profundă chiar și în cazul celor mai neexperimentați dintre utilizatori.
Igiena orală începe de la primul dințișor
Mulți se întreabă care ar fi vârsta cea mai potrivită la care un copil ar putea avea prima periuță electrică. Știm cu toții că periajul începe o dată cu primul dințișor, în primul rând pentru a asigura curățenia orală, dar și pentru a obișnui micuțul cu o rutină pe care va trebui să o păstreze apoi toată viața.
În cazul dentiției de lapte, smalțul mai subțire este mai vulnerabil și favorizează apariția mai rapidă a cariilor, iar periajul corect și periodic ar putea fi principalul mod de diminuare acest risc. Aș spune că vârsta de trei ani este foarte potrivită pentru prima periuța de dinți electrică. Copilul nu va fi de la început chiar inspirat și abil să o folosească, însă și în acest domeniu, ca în toate celelalte, important este primul pas.
Cei de la Panasonic își asumă toate celelalte griji, cu o atenție sporită la detalii, oferind capete de periuţă perfect adaptate vârstelor foarte fragede, cu peri moi și delicați și cu diverse accesorii pentru o curăţare mai sigură și mai plăcută.
Cum poți ține un copil fascinat vreme de două minute
Spălatul dinților cu periuța electrică durează cam două minute și știm că două minute pot să pară o eternitate pentru oricine este ceva mai interesat de ursulețul de pluș sau de play station. Deci vom avea nevoie de o poveste suficient de bună, potrivită unui copil din ziua de azi. Periuțele de dinți Panasonic sunt colorate și prietenoase, au suporturi pe care un copil le poate folosi cu ușurință și baterii rezistente, astfel încât să vă scape de grija reîncărcării.
De asemenea, aplicațiile tematice disponibile pe telefonul mobil sunt, de regulă, foarte simpatice și foarte eficiente, motivând copiii să se străduiască și să respecte cât mai bine instrucțiunile de periaj, în timp ce se amuză și câștigă recompense distractive la fiecare reușită.
Dincolo de tehnicile si accesoriile care v-ar putea incanta copilul, astfel incat sa transforme igiena orala intr-o distractie, cea mai eficienta metoda de a-l convinge ramane, totusi, puterea exemplului personal. Daca va periati dintii dimineata si seara, avand grija la gingii sau la spatiile interdentare, atunci si copilul va dori sa va imite in cele din urma, si astfel isi va crea un obicei sanatos pentru propria dantura. Prin urmare, cel mai sigur drum catre sanatatea copilului ramane sanatatea orala a intregii familii.
Pentru adultii dispusi sa ia lucrurile in serios, recomand variantele de top, ultra-tehnologizate, de la Panasonic, care vin si cu senzori sau aplicatii integrate pentru prevenirea greselilor frecvente din timpul procesului de igienizare.
O astfel de periuta electrica ofera cinci moduri diferite de periere, de la actiuni puternice, gandite sa elimine o buna parte din placa acumulata in spatiile interdentare, la unele blande, pentru incepatori, sau moduri speciale pentru eliminarea petelor si pentru albirea dintilor. Modelele de acest tip sunt ceva mai scumpe, insa sunt foarte rezistente si fiabile, iar investitia initiala va va aduce ulterior o multime de beneficii. Veti sti intotdeauna daca presiunea asupra dintilor este potrivita sau prea mare sau daca ati omis zone esentiale in periajul dentar.
Igiena asigura sanatatea orala, indepartand riscurile de carii dentare, sangerari gingivale sau, in cazuri foarte grave, de afectiuni ireversibile, cum ar fi parodontita. Dincolo de aceste pericole, exista o serie intreaga de beneficii de ordin psihologic cu privire la care specialistii atrag necontenit atentia. Dintii sanatosi ai celui mic il ajuta sa aiba o dictie mai buna, iar o vorbire clara si fluenta are efecte directe asupra abilitatilor de relationare in grupul de prieteni.
Prin urmare, obisnuirea copilului cu o igiena orala corecta de la cea mai frageda varsta ii va influenta sanatatea, starea de bine si, uneori, chiar succesul, pe tot parcursul vietii.