Cat de periculos este parul de animale pentru femeile gravide si pentru copii?

/ / Modificat: 2017-11-21
Cat de periculos este parul de animale pentru femeile gravide si pentru copii?

Aveti un caine, iar familia tocmai s-a marit cu un nou membru. Multa lume va va spune ca sunteti nebuni sa-i lasati sa creasca impreuna, din cauza bacteriilor pe care animalele de companie le pot raspandi. Dar bine ca nu aveti o pisica! De ce? Deoarece parul unei pisici poate ajunge in plamani, ficat, creier sau poate ramane blocat in stomac. Chiar asa? Da, am auzit de atatea ori aceste idei, incat am inceput sa le cred. Doar ca lucrurile nu stau chiar asa!

Ce se intampla daca cineva inghite par de animale?

Aceasta este, cred, cea mai mare frica a viitorilor parinti, care detin animale de companie. Daca micutul inghite par de pisica sau de caine? Si cu siguranta o va face, mai ales cand incepe sa mearga de-a busilea prin casa sau in jurul ei. Asadar ce se intampla daca o femeie gravida sau un bebelus inghit par de animale? Raspunsul este: NIMIC.

Parul de animale este aproape identic cu parul uman, avand aceeasi compozitie chimica si facut dintr-o proteina numita keratina. Parul de animale nu poate fi digerat de om, deci, daca este inghitit, va fi eliminat din corp prin intermediul scaunului. Ar fi nevoie de tone de par inghitite pentru a bloca tractul digestiv.

Mitul parului care ajunge in plamani sau ramane prins in ficat

Nu, parul nu poate merge nicaieri decat in stomac. In cultura populara exista numeroase povesti despre oameni care au fost la un pas de moarte din cauza unui fir de par de animal, ajuns in plamani, ficat sau creier.

Exista un sambure de adevar in spatele acestor istorisiri, dar este vorba despre un parazit care traieste in parul animalelor si care, odata ingerat, se indreapta spre aceste organe. Deci nu parul animalelor este cauza.

Boala se numeste chist hidatic si este produsa de larva de Echinococcus granulosus, care poate trai in intestinul unui caine.

Ouale parazite sunt eliminate odata cu fecalele animalelor si contamineaza mediul, asezandu-se pe plante, fructe, legume, blana cainelui sau pe orice alta suprafata. Infectia se poate produce fie direct, prin contactul cu animalul infectat, fie indirect, prin inghitirea oualor de pe fructe sau legume nespalate.

Cu toate acestea, atat timp cat animalul de companie este vaccinat in mod corespunzator, sansele de chist hidatic sunt practic inexistente.

Masuri de prevenire cand ai animale de companie

Daca ai o pisica si ai ramas insarcinata, primul sfat pe care il vei primi de la oamenii din jurul tau va fi sa renunti imediat la animalut, deoarece poate dauna dezvoltarii fatului. Sau ca trebuie sa dai cainele, atunci cand apare un bebelus in familie. Bineinteles ca aceste lucruri nu sunt adevarate, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa respecti cateva reguli de igiena si de ingrijire, atunci cand ai animale in preajma.

Indiferent daca ai contact permanent cu animalele sau doar sporadic, cateva practici de profilaxie in acest domeniu sunt binevenite, mai ales atunci cand astepti un copil.

Evita litiera pisicii - lasa acest "privilegiu" sotului tau sau altui membru al familiei. Daca trebuie sa cureti cutia animalului tau de companie, pune-ti manusi de cauciuc, iar apoi spala-te bine pe maini.

Daca lucrezi in gradina, este indicat sa faci toate lucrarile cu manusi - in iarba pot fi fecalele cainelui tau.

Nu manca legume nespalate. Ele provin din gradina unde stau adesea si animalele de companie - pot fi microorganisme pe ele.

Principala amenintare in cazul femeilor gravide este toxoplasmoza. Nu trebuie sa uitam ca fiecare pisica este un potential purtator al germenilor care provoaca toxoplasmoza. Cele mai multe boli zoonotice nu sunt periculoase pentru un adult. Dar, din pacate, acestea pot pune in pericol sanatatea bebelusului din burtica.

Totusi, spun medicii, daca ai stat in casa cu pisica in ultimii ani, este posibil sa fi dobandit deja imunitate la aceasta boala. Mai riscant este sa-ti iei o pisica chiar inainte de a ramane insarcinata sau in timpul sarcinii. Inainte de a face acest lucru, asigura-te ca esti imuna la toxoplasmoza: niveluri ridicate de anticorpi IgG.

Inainte de nastere, vizitarea unui veterinar alaturi de animalul tau de companie este extrem de importanta, deoarece cainele sau pisica ta iubita pot fi purtatori ai unor boli amenintatoare pentru copil. Veterinarul va evalua starea de sanatate a animalului de companie si va recomanda toate vaccinurile si tratamentele necesare, pe care va trebui sa le faci in mod sistematic pisicii sau cainelui.

Taguri Animale companie copii Toxoplasmoza sarcina Animale sanatate familie

Articole recomandate

Citeste si despre