In primii ani de viata, la copii poate aparea ceea ce se numeste greva alimentara. Mancarurile care pana de curand le placeau brusc nu mai sunt pe placul lor, micutii refuza sa se atinga de mancare, iar parintii nu inteleg acest comportament si nu stiu cum sa gestioneze situatia. Greva alimentara este ceva destul de comun la varste mici, iar vestea buna pentru parinti este ca trece destul de repede.
Jill Castle, dietetician pediatru si fondator al The Nourished Child, a explicat, intr-un articol de specialitate, ce este greva alimentara:
“Este destul de normal ca un copil mic sa refuze alimentele care ii placeau candva sau sa ramana blocat si sa-si doreasca aceleasi alimente mereu. Acest lucru are de-a face cu stadiul lui de dezvoltare. Copiii mici doresc sa se separe de ingrijitorii lor si sa fie mai independenti, dar nu sunt tocmai pregatiti sa o faca singuri. Prin urmare, apare natura push-pull a copilariei si dorinta de a fi responsabili de corpurile lor.
Copiii mici invata si despre lumea din jurul lor, despre ceea ce este interesant si cum sa distraga atentia. Parintii ar putea crede ca au facut ceva gresit de s-a ajuns la greva alimentara si pretentii la mancare, dar este destul de comun pentru grupa de varsta de 2 pana la 6 ani”.
Iata ce poti face daca ai un copil care traverseaza o astfel de perioada:
1. Ai rabdare
Desi poate fi o provocare sa iti pastrezi calmul cand copilul refuza mancarea, incearca sa nu te enervezi. Daca nu vrea sa manance, ia farfuria din fata lui si pune-o undeva unde sa nu o mai vada. In acest fel va intelege ca daca nu mananca atunci, mancarea nu mai este la dispozitia lui in orice moment.
2. Nu il forta sa manance
Atunci cand treci peste refuzul copilului tau si insisti, il mituiesti, il conditionezi sau chiar il obligi sa manance, nu faci decat sa inrautatesti lucrurile si sa ii stirbesti autonomia.
3. Fa un program de masa compus din 3 mese si 2-3 gustari
In acest fel, daca copilul refuza o masa, nu va trece mult timp pana cand va avea din nou ocazia sa manance. Noi decidem cand, ce si unde mananca, copilul decide daca si cat mananca.
4. Nu face mare caz din refuzul copilului
Incearca sa nu te concentrezi prea mult asupra refuzului copilului de a manca. Ia-l ca atare si asteapta urmatoarea masa pentru a-i oferi din nou mancare.
5. Apeleaza la un specialist
Daca greva alimentara este insotita de pierdere in greutate, slabiciune, paloare si lipsa de energie, poate fi vorba despre o problema mai serioasa si este cazul sa apelezi la un medic specialist.
FOTO: Freepik