Ce este Sindromul Alice in Tara Minunilor si cum ii afecteaza pe copii

/ / Modificat: 2023-08-08
Ce este Sindromul Alice in Tara Minunilor si cum ii afecteaza pe copii

Copiii ne pot uimi adesea cu lucrurile pe care le spun. Uneori se poate intampla insa sa nu fie doar rodul imaginatiei lor, ci sa fie vorba despre o afectiune care influenteaza felul in care percep lucrurile. Este si cazul Sindromului Alice in Tara Minunilor, o afectiune extrem de rara si greu de identificat.

Denumita asa dupa celebra poveste pe care toata lumea o stie, acest sindrom - prescurtat AIWS - este o afectiune neurologica ce perturba capacitatea creierului de a procesa anumite informatii. Perceptia vizuala a copilului care are acest sindrom este alterata, iar simtul realitatii este distorsionat. Vestea buna este ca, de cele mai multe ori, acest sindrom este temporar, fiind asociat cu alte boli sau simptome, precum febra.

AIWS este dificil de diagnosticat

Sindromul Alice in Tara Minunilor poate fi confundat adesea cu tulburarile de vedere sau cu halucinatiile. Din acest motiv, exista putine cercetari cu privire la el. Medicii neurologi care au studiat fenomelul au explicat ca persoanele care au AIWS vad obiectele inconjuratoare mai mici decat sunt, de fapt. De asemenea, unele lucruri pot fi percepute ca fiind 2D, nu 3D. O alta senzatie care apare odata cu acest sindrom este ca peretii nu sunt drepti sau camera este inclinata. Oamenii care au AIWS pot avea o perceptie diferita si asupra timpului, senzatia lor fiind ca acesta trece mai repede sau, dimpotriva, mai incet.

„Poate exista, de asemenea, un sentiment de depersonalizare in timpul unui episod, in care o persoana ar putea simti ca s-ar privi de sus, ca si cum ar fi desprinsa de corpul sau”, a explicat medicul neurolog MaryAnn Mays, de la Clinica Cleveland.

Desi este mai frecvent la copii, specialistii spun ca acest sindrom poate aparea si la adulti. In ceea ce priveste cauzele care duc la aparitia AIWS, specialistii cred ca el este cauzat, cel mai adesea, de:

  • migrene
  • epilepsie
  • infectii virale care pot provoca encefalita
  • medicamente care au efecte secundare

Cum se trateaza AIWS

Acest sindrom nu poate fi tratat in sine, ci se trateaza cauza care duce la aparitia lui. Nu este o afectiune care apare din senin, ci una care insoteste bolile mentionate anterior. Asadar, atunci cand apar simptome specifice AIWS, se urmareste starea de sanatate a copilului si se gaseste mai intai cauza. Daca este vorba despre o infectie virala, precum cea cu virusul gripal, se trateaza si se lasa sa isi urmeze cursul natural. In cele din urma, sindromul va disparea odata cu disparitia cauzei. De asemenea, parintii care vor sa investigheze problema trebuie sa se adreseze unui neurolog, nu unui medic oftalmolog.

FOTO: Freepik

Taguri Copii Afectiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre