Ce este stresul parental si cum il poate afecta pe cel mic

/ / Modificat: 2018-01-08
Ce este stresul parental si cum il poate afecta pe cel mic

Exista un fenomen tot mai raspandit in familiile din Romania, si nu numai - stresul parental. Daca te gandesti putin la cat de mult s-a schimbat viata ta de cand a venit pe lume puiul tau de om, la cata responsabilitate implica cresterea unui copil, si adaugi si stresul cotidian, ai reteta perfecta pentru a resimti si tu din plin stresul parental.

Cum apare stresul parental

Statutul de parinte implica responsabilitate si aduce cu sine schimbari in viata oricarui adult care a hotarat sa isi intemeieze o familie, si sa aduca pe lume un copil. In ciuda tuturor schimbarilor pozitive, nu te poti destabiliza sub greutatea responsabilitatii ce vine odata cu un copil, reorganizarea intregii tale existente, pentru a putea raspunde prompt la nevoile si dorintele celui mic. Nici nu e de mirare ca la un moment dat poti ajunge chiar sa apelezi la sprijin psihologic, pentru a putea combate efectele resimtite in urma declansarii stresului parental.

Viata pare sa aiba un ritm mai alert cand te imparti intre serviciu si familie, intre nevoile personale si cele ale copilului tau, incerci sa faci fata tuturor provocarilor de zi cu zi, insa la sfarsitul zilei te gasesti sleita de puteri, obosita si frustrata, caci viata ta este compusa din situatii de tipul: prepararea mancarurilor sanatoase pentru cel mic, gasirea gradinitei perfecte unde cel mic sa se simta ca acasa si unde sa se dezvolte armonios, sa faci fata schimbarilor hormonale ale adolescentului tau poate, sau incercarea de a te impaca cu faptul ca puiul tau paraseste cuiubul, si este un adult in devenire.

Toate atarna greu, oricat de usoara poate parea o decizie, stii ca se intoarce impotriva ta la un moment dat, si atunci te straduiesti sa faci cat de bine poti tu, sa iei decizia in functie de cat de mult stiai la momentul acela despre o situatie similara.

Cum se manifesta stresul parental

Simti ca viata ta s-a schimbat, si ca desi erai constienta de schimbarile ce vin la pachet cu un copil, tot esti luata prin surprindere si pare ceva mai greu decat te asteptai? Nu te speria, sunt doar cateva din semnele aparitiei stresului parental, si cel mai probabil afecteaza mai multi parinti decat iti poti imagina. Te simti depasita de situatie uneori, ai planuri marete pentru cel mic si vrei sa nu se simta privat de nimic, astfel incat resursele financiare par a nu fi niciodata suficiente.

Nu mai gasesti un strop de timp si pentru tine, doar pentru tine, si adesea un gand iti da tarcoale: sa evadez pret de cateva zile, sa imi trag sufletul si sa ma simt libera din nou. Daca iti suna familiar toate cele de mai sus, este din ce in ce mai clar ca nu ai fost ocolita de fenomenul numit "stres parental".

Exista, insa, si o categorie de parinti care prezinta predispozitie spre a resimti mai acut acest fenomen atat de dezbatut: parintii care au asteptari foarte mari de la copiii lor, care seteaza limite in afara accesibilitatii copilului, si care se dovedesc destul de rigizi in adaptarea la "noua viata", cea in care primordial este copilul. Suportul partenerului de viata conteaza enorm, iar parintii care nu dispun de el tind sa simta mai acut efectele stresului parental.

stresul-parental

Ce poti face pentru a combate efectele stresului parental?

Bineinteles ca nu exista o formula magica, insa s-a constatat ca cel mai important factor in combaterea sau in diminuarea efectelor stresului parental, il reprezinta suportul. Relatia buna in cuplu si armonia in familie, prezenta in viata parintilor si a copilului a familiei extinse, adica bunicii, sunt considerati factori protectivi care te ajuta in procesul de adaptare la situatii noi.

Specialistii au chiar si cateva recomandari in ceea ce priveste atitudinea fata de copil:

- Ofera-i libertate de miscare si incurajeaza-l sa ia decizii proprii;

- Accepta faptul ca uneori copilul nu este dependent de tine si se poate descurca in mod independent;

- Fii flexibila si deschisa la schimbari sau la diferite moduri de abordari ale situatiilor ivite zi de zi;

- Incearca sa te adaptezi din mers "la nou" si sa privesti partea plina a paharului, nu orice schimbare atrage dupa sine haos;

- Cauta sa fii mereu la curent cu noile tendinte in materie de parenting, incearca sa mentii un echilibru intre dezvoltarea personala si cea parentala;

- Da-i mana libera celui mic sa isi rezolve micile situatii conflictuale, lasa-l sa reactioneze pe cont propriu in fata unei provocari;

- Nu te plasa pe ultimul loc, ai la fel de mare nevoie de atentie pentru tine insati cat are nevoie si copilul din partea ta;

- Nu uita sa te mai si relaxezi, in acest sens orice activitate pe placul tau este binevenita.

Cum se rasfrange stresul parental asupra dezvoltarii copilului tau?

Desi stresul parental afecteaza parintii, se rasfrange si asupra copilului. Psihologul Lenke Iuhos iti explica care sunt semnele distinctive ale unui copil aflat in sanul unei familii care se lupta cu stresul parental:

- Copilul este agitat si poate dezvolta comportamente agresive chiar;

- Este tot timpul nemultumit, nimic nu ii este pe plac, pe niciun plan;

- Este iritabil si plange foarte usor, de obicei mai des decat alti copii, de asemenea se si calmeaza mai greu;

- Nu se odihneste bine si nu reuseste sa isi focuseze atentia pentru mult timp;

- Are tendinta de a se inchide in sine, este necomunicativ si nu lasa multi copii sa se apropie de el;

- Ii lipseste pofta de viata, este morocanos;

- Lipsa apetitului poate fi o problema, sau mancatul in exces, avand falsa impresie ca asa se linisteste si isi gaseste refugiul in mancare.

Da, stresul parental resimtit de parinti poate imbolnavi copilul sau ii poate afecta buna dezvoltare. Starea parintelui afecteaza de cele mai multe ori comportamentul, trairile si manifestarile copilului, iar starile de nesiguranta accentuate si continue pot avea urmari severe pentru el, atat in plan fizic cat si emotional.

De cele mai multe ori asociezi ideea de parinte bun cu conceptul de a darui copilului tau tot. Insa nu pierde din vedere ca a fi un parinte bun inseamna si a fi buna cu tine insati. Incearca sa lasi starile negative acumulate din stresul cotidian dincolo de pragul casei, astfel vei reusi sa fii mai relaxata si vei putea face fata cu mai multa usurinta momentelor dificile din mijlocul familiei.

Ai grija de toti ai tai, si nu uita de tine, esti un factor important in ecuatia familiei tale.

Taguri Stres parinti Stres copii Emotii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre