Exista o vorba care spune ca bunicii isi iubesc nepotii mai mult decat pe propriii copii. Si daca ne gandim la exemplele din jurul nostru sau chiar din propria familie, ne dam seama ca nu este deloc o exagerare. Bunicii sunt sursa neconditionata de dragoste si de blandete si ar trebui sa faca parte din viata nepotilor cat de mult se poate.
Multi seniori sunt altfel in calitate de bunici fata de cum au fost in calitate de parinti. Dispare componenta severitatii care poate a fost prezenta atunci cand si-au educat copiii si au de oferit doar dragoste si rasfat pentru nepotii lor. Mai ales in aceste vremuri tulburi, in care scolile si gradinitele isi desfasoara activitatea didactica mai mult online, bunicii sunt o binecuvantare atat pentru nepoti, cat si pentru copiii lor, care le cer ajutorul pentru a sta cu cei mici.
Rolul bunicilor in viata nepotilor
Bunicii trebuie sa faca parte din viata nepotilor, dar fara sa isi asume rolul de parinti. Atunci cand parintii nu au deloc timp sa stea cu copiii lor sau cand pleaca din tara si ii lasa in grija bunicilor, acestia din urma trebuie sa isi asume un rol care, de multe ori, este peste puterile lor. In primul rand, varsta nu ii mai ajuta sa aiba grija de copii asa cum o faceau in tinerete. Bunicii au nevoie de odihna, iar ritmul si energia unor copii mici pot fi prea solicitante pentru ei.
Implicarea zilnica, pe termen lung, in cresterea nepotilor le poate degrada seniorilor starea de sanatate, si asa subreda uneori, si ii poate incarca prea mult cu responsabilitati. Mai mult decat atat, este vorba si despre responsabilitatea pe care o au in cresterea copiilor si nu ii pot neglija pe cei mici pentru a pune pe primul plan propriile nevoi, cum ar fi mersul la medic sau odihna.
Pot bunicii sa tina pasul cu ritmul actual?
Vremurile se schimba constant, iar cei care sunt acum parinti au de infruntat provocari la care parintii lor nici nu s-ar fi gandit, la vremea lor. Faptul ca acum copiii au acces nelimitat la tehnologie este o realitate de care bunicii s-ar putea sa fie depasiti si pe care sa nu stie cum sa o gestioneze.
De asemenea, acum se vorbeste mai mult despre problemele emotionale ale copiilor, despre bullying, subiecte care ii pot depasi pe seniori si cu care ei nu s-au confruntat, pe vremea cand au fost parinti.
Imposibilitatea bunicilor de a se plia pe actualitate poate avea consecinte asupra copiilor.
Chiar daca cei mici isi iubesc bunicii si le place sa stea in compania lor, atunci cand sunt lasati doar cu ei pentru prea mult timp cei mici se pot simti neglijati si chiar abandonati de parinti. Copiii au nevoie de un factor de autoritate, iar bunicii, oricat de mult i-ar iubi si oricat de bine i-ar educa, nu pot si nu trebuie sa ia locul parintilor.
Parintii educa, bunicii rasfata si este normal sa fie asa
Asadar, lasati bunicii sa faca parte din viata nepotilor si sa se implice in cresterea lor, dar nu le atribuiti un rol mai solicitant decat pot ei sa duca. Bunicii trebuie sa fie acele persoane la care apelam atunci cand avem nevoie pentru a avea grija de nepoti, nu cei care trebuie sa isi asume rolul de parinti.
FOTO: Unsplash.com