Xenoestrogenii sunt substante care, odata ajunse in corp, pot imita efectul estrogenului - hormon responsabil in principal cu dezvoltarea caracteristicilor feminine la fete (si baietii au acest hormon, dar in cantitati mult mai mici).
Exista atat xenoestrogeni naturali cat si xenoestrogeni sintetici, insa, in timp ce fata de cei naturali nu exista ingrijorari, despre cei artificiali au aparut deja numeroase studii care indica faptul ca pot avea efecte negative asupra copiilor si oamenilor in general.
Xenoestrogenii sintetici fac parte dintr-o categorie de substante care afecteaza sistemul endocrin ("endocrine disruptors"). Prin expunerea copiilor la niveluri ridicate de xenoestrogeni sintetici, sistemul lor endocrin poate fi tulburat, ceea ce poate duce la instalarea precoce a pubertatii la fete, si la aparitia unor caracteristici feminine la baieti.
De asemenea, la adulti acestia s-ar face vinovati de cresterea cazurilor de infertilitate, de obezitate si chiar de cresterea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.
Pana acum cativa ani nu se stia mare lucru despre aceste substante si nici in prezent nu exista foarte multe studii despre efectele pe care le pot avea xenoestrogenii in dezvoltarea unui copil, pe termen lung. Cercetarile care s-au facut insa arata in mare parte ca influentele asupra copiilor sunt negative, si ca pot incepe inca din stadiul intrauterin.
In ce se gasesc xenoestrogenii
Xenoestrogenii sintetici se gasesc in foarte multe produse si lucruri care ne inconjoara, principala problema legata de ei fiind tocmai inmultirea surselor in care sunt inclusi.
Xenoestrogenii se gasesc in materiale plastice (bisfenol A, ftalati), pesticide, fungicide, anumiti aditivi alimentari (coloranti, conservanti, etc), anumite substante folosite in produse cosmetice (parabenii).
Bisfenolul A spre exemplu este un xenoestrogen care se regaseste in foarte multe materiale plastice. Cele care nu contin bisfenol A sunt putine, fiind vorba indeosebi de cele pentru bebelusi. Pe masele plastice care nu au aceasta substanta scrie "BPA free" sau "Fara bisfenol A".
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) recomanda parintilor sa limiteze expunerea copiilor la BPA. De asemenea, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca la copii sa fie folosite doar produse din plastic pe care este mentionat ca nu contin bisfenol A.
Ce poti face pentru a reduce expunerea la xenoestrogeni sintetici
Dupa cum este usor de dedus din informatiile de mai sus, xenoestrogenii sunt greu de evitat, tocmai pentru ca se gasesc in atat de multe produse moderne din jurul nostru. Pentru a limita, insa, nivelul de xenoestrogeni la care sunt expusi copiii nostri poti tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Foloseste cat mai rar recipiente din plastic (daca nu sunt din cele fara bisfenol A); apeleaza cat mai des la recipiente din ceramica, sticla, inox (inclusiv pentru apa de baut); nu pune alimente la microunde in materiale plastice (incalzirea determina substantele nocive din acestea sa patrunda in mancare), si nu tine recipientele din plastic la temperaturi foarte ridicate (in soare) sau foarte scazute (in congelator).
- Inclusiv hartia de impachetat mezeluri, branza, cascaval (captusita cu un strat impermeabil) poate contine xenoestrogeni; daca nu o poti evita, cand ajungi acasa arunca partea care a venit in contact cu stratul impermeabil de pe hartie, si pastreaza bucata ramasa intr-un recipient din ceramica sau inox.
- Cumpara/utilizeaza cat mai des produse alimentare organice (sau de a caror provenienta esti sigur); celelalte pot contine niveluri ridicate de pesticide, sau pot proveni de la animale fortate in crestere sau care consuma hrana cu pesticide.
- Alege cosmetice pe care scrie "fara parabeni", "fara ftalati". Lotiuni solare, creme, deodorante, sapunuri, si alte produse de ingrijire personala pot contine xenoestrogeni astfel ca e indicat sa citesti foarte bine etichetele, mai ales cand e vorba de copii.
- Ai grija si la jucarii! Multe jucarii din plastic pot contine aceste substante nocive astfel ca, daca nu poti verifica componenta acestora, macar fereste-l de cele dubioase in perioada in care duce totul la gurita. Ia in considerare achizitionarea de jucarii din lemn, materiale textile.
- Foloseste pesticide naturale daca ai propria gradina (internetul ofera o multime de solutii) si chiar produse de curatat naturale.
- Anumite alimente ajuta organismul sa lupte impotriva efectelor nocive ale xenoestrogenilor, printre acestea numarandu-se: lintea, rodiile, legumele din familia crucifere (varza, broccoli, conopida).