Alegerea animalului de companie pentru copil nu trebuie sa se faca pe baza preferintelor tale sau ale micutului, ci trebuie sa tina cont de mai multe particularitati din dezvoltarea celui mic.
Este o decizie complexa si este important sa iei in considerare personalitatea copilului, varsta lui, dar si gradul de responsabilitate al acestuia atunci cand incerci sa ii alegi un animalut pe care sa-l iubeasca si ingrijeasca pe termen lung.
Pisica
Pisica este una dintre cele mai populare animalute de companie, insa oricat de mult si-ar dori prichindelul tau una, asigura-te inainte ca este tovarasul patruped potrivit pentru el. Pisicutele nu au nevoie de foarte multe ingrijiri, nu trebuie scoase afara si isi fac nevoile tot timpul in acelasi loc.
Nu fac multa dezordine, nu rod lucrurile de prin casa precum cateii si sunt ceva mai lenese decat acestia. Insa, micutele blanoase nu sunt atat de afectuoase cu oamenii cum sunt cateii.
De aceea, specialistii considera ca acestea sunt potrivite pentru copilasii mai retrasi sau izolati din fire, pentru a nu se simti lezati in momentul in care pisicutele lenese si, de multe ori, "increzute", nu au chef si dispozitie sa se joace cu ei.
Catel
Cand vine vorba de adoptarea unui animalut de companie in sanul familiei, cainele este prima varianta la care se gandeste prichindelul tau. Chiar daca este unul dintre cele mai iubite animale de companie, catelul nu este o alegere potrivita pentru orice copil.
Potrivit specialistilor, cainele necesita mult mai multe ingrijiri decat alte animale de companie, deci un nivel crescut de responsabilitate a copilului. Cainii sunt ideali pentru copiii mai maricei, care sunt apti sa il hraneasca, perieze si sa il scoata afara ori de cate ori are nevoie.
Un cutu simpatic si jucaus este intotdeauna o alegere buna pentru un copil prietenos din fire, intrucat este foarte afectuos cu oamenii si se ataseaza foarte usor de ei. Are nevoie tot timpul de atentie si joaca, asemenea unui bebelus, iar copilul trebuie sa fie dispus sa ii devina "cel mai bun prieten", altfel va deveni foarte gelos.
Papagal
Papagalii vesel colorati si croncanitori sunt preferati adesea de prichindei, intrucat sunt simpatici si foarte sociabili. Cei mici se distreaza copios incercand sa "ii dreseze", pentru a-i convinge sa le manance din palma, sa vina pe umarul lor etc.
Aceste pasari dragalase sunt potrivite pentru un copil rabdator si ambitios din fire. Sunt destul de greu de dresat, iar daca micutul nu are rabdare, s-ar putea sa ajunga sa ignore papagalii si sa doreasca foarte rapid alt animalut.
In plus, trebuie sa fie pregatit pentru un angajament pe termen lung, intrucat, spre deasebire de alte animalute, papagalii traiesc foarte mult.
Pesti
Pestisorii par animalutele de companie cel mai usor de ingrijit, nu-i asa? Stau intr-un acvariu si nu fac foarte multa mizerie in jur. Specialistii sunt de parere ca acvariul cu pesti este potrivit pentru copilasii care sunt novici in ingrijirea animalelor de companie.
Pestisorii sunt perfecti pentru a deveni primele animalute ale copilului. Ingrijirea lor nu foarte complicata ar putea deveni un antrenament util pentru un viitor animalut, ceva mai complex din punct de vedere al ingrijirii.
Hamster
Hamsterul, acest rozator pufos si dragalas de care se indragostesc pe loc prichindeii, este un animalut potrivit pentru copiii care nu sunt suficient de responsabili pentru a avea grija de un catel, dar au mai multa dragoste si afectiune de oferit decat ar putea primi o pisicuta.
Hamsterii sunt destul de usor de ingrijit si nu fac foarte multa mizerie. Copiii se pot juca in voie cu ei, fara teama de a fi ignorati sau muscati, asemenea pisicii sau cainelui, si au ocazia de a se pregati pentru ingrijirea unui animal cu nevoi mai complexe.
Copilul tau are vreun animal de companie? Pe ce criterii l-ai ales atunci cand l-ati adoptat in sanul familiei voastre? Spune-ne cum a devenit animalul de companie cel mai bun prieten al copilului, in sectiunea de comentarii de mai jos!