Comunicarea prin mesaje in cuplu poate fi un semnal de alarma

/ / Modificat: 2019-09-24
Comunicarea prin mesaje in cuplu poate fi un semnal de alarma

Un psiholog expert in relatii a ajuns la o concluzie uimitoare: cu cat partenerul tau iti trimite mai multe mesaje, cu atat mai nefericit se simte in relatie si s-ar putea chiar sa se gandeasca sa ii puna capat.

Un studiu arata ca atunci cand perechea ta nu iti trimite prea multe mesaje scrise, se poate spune ca te iubeste cu adevarat. Ai citit bine! Desi ai fi crezut ca e fix invers, un barbat indragostit cu adevarat nu scrie multe mesaje.

A stabilit acest lucru psihologul Theresa E DiDonat, in urma unei cercetari. Unii spun ca satisfactia si stabilitatea in relatie este strans legata de mesajele text. In relatiile heterosexuale, femeile care trimit mai frecvent mesaje text tind sa se simta mai fericite si acest sentiment se repercuteaza si asupra barbatilor.

In mod curios insa, cu cat trimit mai multe mesaje partenerelor, barbatii tind sa fie mai putin fericiti si ajung sa se gandeasca la despartire.

Atunci cand barbatii trimit partenerelor mesaje in care isi exprima afectiunea, acestea se simt mai atasate de ei. In schimb, potrivit studiului publicat de Psychology Today, atat barbatii, cat si femeile folosesc mesajele scrise mai mult pentru a-si rani partenerul (pentru a provoca gelozie, pentru a-si exprima furia etc.), iar atunci atasamentul scade sau ajunge chiar sa dispara.

Tehnologia a devenit, dintr-un aspect complementar in relatii, unul cu un rol tot mai important in evolutia si mentinerea lor. Mesajele text sunt pentru tot mai multi oameni principala modalitate de comunicare in relatie.

cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani tind sa isi exprime interesele romantice prin mesaje mai mult decat indivizii mai in varsta, potrivit unui studiu din 2011. Datele aratau ca peste 90% dintre cei intervievati comunicau cu partenerul prin mesaje text cel putin o data pe zi. Acum lucrurile s-au schimbat.

Adolescentii au o rata surprinzator de mare de mesaje scrise trimise iubitilor sau iubitelor: 20% dintre ei trimit partenerului 30 de mesaje pe ora in timpul scolii si mai mult de atat in afara orelor sau seara. Pentru mileniali mesajele scrise sunt considerate o modalitate acceptata de flirt, comunicare, barfa, de a face planuri sau de a lua legatura cu un actual sau potential partener. Si nu este valabil doar pentru adolescenti. Si adultii aflati in relatii noi, cu o durata mai mica de un an, tind sa comunice mai des cu partenerii prin mesaje scrise decat o fac cei aflati in relatii stabile.

Comunicarea prin mesaje text are avantaje si dezavantaje

La capitolul "plusuri" am putea mentiona ca mesajele scrise elimina anumite bariere care pot aparea in timpul intalnirilor fata in fata sau al convorbirilor telefonice.

1. Mesajele scrise nu impun spontaneitate; cei care scriu au de obicei ceva timp la dispozitie pentru a compune mesaje istete.

2. Comunicarea nu este alterata de limbajul nonverbal, iar expeditorul poate transmite fix mesajul pe care il doreste fara a se preocupa, spre exemplu, de chestiuni precum mainile transpirate sau vocea tremuranda care pot altera un mesaj verbal.

3. Comunicarea prin mesaje este simpla, in timp ce conversatiile pot deveni complexe.

Comunicarea prin mesaje este mai confortabila pentru cei emotivi, pentru cei care nu stau atat de bine la capitolul socializare, pentru cei care prefera sa evite stresul sau pentru cei nesiguri atunci cand flirteaza. Comunicarea este mai usoara in mediul online pentru cei care se tem de respingere.

La capitolul "minusuri" putem mentiona in primul rand un soi de frustrare. Cu cat celalalt iti scrie mai mult, cu atat mai obligat te simti sa scrii inapoi si se creeaza un soi de relatie mentinuta online; acesta nu este un lucru rau atat timp cat reprezinta baza conexiunii si a atasamentului dar daca se transforma in dependenta sau intr-o piedica pentru alte activitati, pot aparea probleme.

1. Mesajele text pot crea confuzie. In lipsa comunicarii nonverbale, mesajele pot fi interpretate gresit, ceea ce conduce la nesiguranta si anxietate.

2. Lipsa comunicarii fata in fata pune distanta intre doi oameni.

3. Mesajele text te "apara" de dialoguri dificile si sunt frecvent o cale de despartire, cu toate ca cei mai multi oameni considera ca o relatie nu ar trebui sa fie rupta printr-un mesaj.

Taguri Cuplu Comunicare cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre