Copilul este mai atasat de bunici decat de parinti? Care sunt motivele si ce este de facut

/ / Modificat: 2022-10-28
Copilul este mai atasat de bunici decat de parinti? Care sunt motivele si ce este de facut

Copiii au o relatie speciala cu bunicii lor, pe care o construiesc de cand sunt foarte mici. Cu cat petrec mai mult timp in compania bunicilor, cu atat micutii ii iubesc mai mult. Legatura afectiva este puternica si in sens invers si se spune ca, de multe ori, bunicii isi iubesc mai mult nepotii decat pe propriii copii. Ce ne facem insa atunci cand copiii nostri ajung sa fie mai atasati de bunici decat de parinti?

Atunci cand bunicii sunt prezenti mult timp in viata nepotilor si se implica in cresterea lor, cei mici se ataseaza de ei din ce in ce mai mult. Dragostea pentru parinti a copiilor este nativa si instinctuala, insa de multe ori se poate intampla ca micutii sa ii prefere pe bunici, in loc de parinti. In acele momente, mama si tatal pot simti ca le fuge pamantul de sub picioare. Ce este de facut si cum gestionezi situatia, fara sa strici relatia dintre copii si bunici?

In primul rand, copiii sunt atasati de persoanele cu care petrec mai mult timp. Un copil care se afla in grija bunicilor, care petrece multe ori dintr-o zi sau chiar zile intregi in compania bunicilor si isi vede parintii foarte putin, va incepe sa se ataseze mai mult de bunici. Disponibilitatea, dragostea, rasfatul pe care le manifesta acestia din urma ii fac pe copii sa le prefere compania.

In aceasta situatie, parintii pot simti gelozie si vor incerca instinctiv sa le recastige bunavointa copiilor, de cele mai multe ori prin cadouri, mituindu-i. Chiar daca primul impuls este sa il indepartezi pe copil de bunici si sa ii recastigi atasamentul, trebuie mai intai sa tii cont de cateva aspecte.

Relatia cu bunicii este diferita de cea cu parintii

Bunicii inseamna iubire si rasfat, in timp ce parintii sunt responsabili pentru educatie si reguli. Copilul intelege atat rolul unora, cat si al altora si ii iubeste pe fiecare in parte in felul sau.

Daca este mai atasat de bunici nu inseamna ca isi iubeste parintii mai putin, ci ii iubeste altfel.

Cum contribuie bunicii la aceasta relatie

Este important sa observi felul in care se raporteaza bunicii la aceasta relatie cu copiii. Daca bunicii incearca sa ii indeparteze pe cei mici de parinti sau au o atitudine toxica, este momentul sa puneti piciorul in prag. Discutati cu bunicii si stabiliti niste limite, daca este cazul.

Limitati timpul pe care il petrec cu nepotii si interactiunea lor, daca este posibil. Explicati-le ca nu trebuie si nu pot sa va ia locul in viata copiilor si, daca nu inteleg, singura solutie este sa ii tineti la distanta.

FOTO: Freepik

Taguri Bunici copii Iubire copii

Articole recomandate

Citeste si despre