Cum ajuti un copil care se ineaca? Manevrele care fac diferenta si ce sa eviti

/ / Modificat: 2023-02-15
Cum ajuti un copil care se ineaca? Manevrele care fac diferenta si ce sa eviti

Manevrele de prim-ajutor sunt esentiale atunci cand ai copii si nu numai atunci. In situatii de urgenta, parintii sau persoanele care au in grija copii mici nu trebuie sa se piarda cu firea si trebuie sa actioneze rapid. In unele situatii, felul in care actionam poate face diferenta si poate salva viata copilului, tocmai de aceea este esential sa stapanim cat mai bine manevrele si sa le aplicam corect.

Una dintre cele mai frecvente situatii in care este nevoie de interventia prompta a parintelui este cea in care copilul se ineaca. Bucatile, chiar si mici, de mancare care raman blocate in trahee impiedica respiratia. Caile respiratorii trebuie sa fie cat mai rapid eliberate, iar multi parinti nu stiu sa aplice corect manevrele pentru ca bucata de mancare blocata sa fie indepartata.

Ce sa faci atunci cand bebelusul se ineaca, potrivit specialistilor

Pe pagina de Facebook Academia de Prim Ajutor exista o serie de sfaturi din partea unor medici de la SMURD, specializati in acordarea primului ajutor. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa determini daca obstructia cailor respiratorii este severa sau nu. Iata ce sa urmaresti:

  • nu poate tusi - cel mai distinctiv semn;
  • nu poate respira - inspirul produce infundarea spatiilor intercostale, la nivelul gatului etc;
  • se albastreste la fata (se cianozeaza, in termeni medicali), desi un semn tardiv.

Cum acorzi primul ajutor?

Primul pas este sa aplici lovituri interscapulare (intre omoplati). Bebelusul trebuie asezat pe brat, cu fata in jos si cu capul mai jos decat nivelul corpului. Aplica 5 lovituri ferme intre omoplati, cu podul palmei. Forta loviturilor va fi adapta la varsta si greutatea copilului.

Daca situatia nu se remediaza, urmeaza compresiunile toracice (daca copilul are sub 1 an) sau manevra Heimlich (daca este mai mare de 1 an). Pentru a efectua aceasta manevra, pui pumnul in abdomenul copilului si, stand in spatele lui, tragi cu cealalta mana spre tine, tot de 5 ori.

Loviturile aplicate intre omoplati si manevra Heimlich se aplica alternativ, pana cand obiectul care blocheaza caile respiratorii este eliminat.

In cazul in care copilul este inconstient si nu mai respira, suna imediat la 112 si aplica manevrele de resuscitare, pana la sosirea echipajului medical. Personalul de la dispecerat te va indruma pentru a efectua respiratie gura la gura.

De ce nu este bine sa scuturam copilul cu capul in jos

Un mit care circula in randul parintilor este ca atunci cand bebelusul se ineaca cu mancare sau cu un obiect mic, cea mai rapida cale de a-l ajuta este sa il tii de picioare si sa il scuturi, pentru ca obiectul care ii obstructioneaza caile respiratorii sa cada.

Medicul Paul Oarga, doctor la SMURD si la ATI, explica intr-un filmulet postat de Academia de Prim ajutor ca acest gest poate fi foarte periculos pentru copii. Poate provoca sindromul bebelusului scuturat: „creierul joaca in cutia craniana ca o minge de tenis intr-un borcan pe care il agiti”, explica specialistul, cee ace poate provoca leziuni cerebrale.

FOTO: Facebook / Academia de Prim ajutor

Taguri Inecare alimente copii Inecare copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre