Desenatul este o activitate placuta pentru orice copil. In plus, are nenumarate beneficii pentru copii, indiferent ca vorbim despre desene facute pe hartie, pe o tablita sau pe asfalt, cu creta colorata.
Desenul dezvolta creativitatea si imaginatia
Desenele, mai ales cele cu creta colorata, sunt pasiunea oricarui copil. Creta colorata se gaseste peste tot, la orice librarie, insa activitatea pe care v-o propunem astazi este una distractiva si ideala pentru a petrece timp de calitate cu copilul.
Puteti face de la zero, acasa, creta colorata. Cel mic va fi incantat sa participe la procesul creativ si va folosi cu drag creta pe care a facut-o chiar el. In plus, puteti apela la aceasta activitate intr-o dupa-amiaza in care vremea nu permite joaca in parc: veti face creta colorata pe care sa o folositi cu drag apoi, cand va veti putea juca in aer liber.
De ce sa faceti acasa creta colorata
Copiilor le place sa faca un lucru de la zero, cu manutele lor, si sa contribuie la tot procesul creativ. In plus, aceasta activitate are numeroase beneficii pentru cei mici, contribuind la dezvoltarea lor psiho-motorie:
Stimuleaza creativitatea. Copiii isi pot alege ce forme si ce culori de creta vor sa faca.
Dezvolta motricitatea fina. Amestecarea, framantarea, umplerea formelor, taierea etc sunt activitati care ii ajuta pe copii sa se coordoneze mai bine si sa capete indemanare.
Invata in joaca. A face creta presupune chimie si matematica, pentru ca veti masura cantitati si copiii vor vedea cum se comporta ingredientele atunci cand sunt amestecate.
In plus, aceasta activitate le antreneaza memoria si imaginatia, ii ajuta sa se relaxeze, sa isi exprime sentimentele si emotiile, ii invata sa duca la bun sfarsit o activitate si le dezvolta stima de sine si increderea in fortele proprii.
Cum confectionezi creta colorata impreuna cu copilul
In primul rand, acest tip de activitate este potrivita atat pentru copiii mari, cat si pentru cei mici si va fi distractiv sa participe indiferent de varsta.
Aveti nevoie de:
- tencuiala fina sau ipsos
- apa
- colorant alimentar sau acuarele
- matrite (pot fi din silicon sau din carton, de unica folosinta)
- vase unde sa le amestecati
- o lingurita
- o spatula pentru nivelat
Cititi instructiunile de pe ambalajul ipsosului si pregatiti cantitatile de material uscat si de apa recomandate de producator. Inainte de a trece la treaba, hotarati cate culori veti face. In functie de cate nuante de colorant alimentar aveti puteti decide. Nu uitati ca puteti combina culorile primare pentru a obtine culori complementare. Daca aveti doar rosu, albastru si galben, sa spunem, mai puteti obtine verde (amestecand albastru cu galben), portocaliu (galben + rosu), mov (albastru + rosu) și maro (amestecandu-le pe toate cele trei).
Impartiti cantitatea de ipsos in mai multe vase, in functie de cate culori veti face. Puneti cateva picaturi de colorant alimentar in apa si incepeti sa turnati apa peste ipsos si sa omogenizati. Continuati pana cand obtineti o pasta de consistenta inghetatei si procedati similar cu toate culorile.
Puneti pasta in formele alese si nivelati cu o spatula. Lasati sa se intareasca pentru cel putin 24 de ore, dupa care scoateti cu grija creta din forme. Acum este numai buna de folosit cand veti merge afara!
FOTO: Freepik