Cum ne putem proteja de haitele de caini fara stapan

/ / Modificat: 2023-02-01
Cum ne putem proteja de haitele de caini fara stapan

Cazul femeii sfasiate de o haita de caini in sectorul 6 din Bucuresti a socat toata tara. S-a intamplat la aproape 10 ani de la tragedia similara in care si-a pierdut viata un copil de cativa anisori, Ionut Anghel, scapat din ochi de bunica in timp ce se aflau in parc. Toata lumea cauta vinovati, toata lumea asteapta indignata solutii si sanctiuni adevarate. In tot acest timp, cei care se ocupa cu prinderea cainilor fara stapan si ducerea lor in adaposturi nu pot face fata ritmului in care animalele sunt abandonate. Ce ramane de facut? In primul rand fiecare ar trebui sa stie cum sa se apere de haitele de caini fara stapan, iar ca parinte trebuie sa iti inveti copilul cum sa reactioneze.

Cum te protejezi de cainii agresivi

Oricui i se poate intampla sa se trezeasca fata in fata cu un caine agresiv sau cu o haita de maidanezi. Ce avem de facut intr-o asemenea situatie?

Pregatirea incepe de acasa. Daca stii ca treci printr-o zona in care se afla animale fara stapan ce ar putea fi periculoase, este bine sa ai la tine o sticla cu apa, cu care sa-i stropesti la nevoie. Cainii ar trebui sa bata in retragere, chiar daca tu nu le faci, practic, niciun rau.

Striga la ei pe un ton ferm, incercand sa nu ii lasi sa simta din vocea ta ca te-ai speriat. Daca incepi sa tipi speriat, li se activeaza instinctul de a domina „prada” si este mai probabil sa te incolteasca si sa te atace.

Poate fi util sa ai la indeman un bat sau un baston. Desi se spune ca nu este indicat sa ataci un caine cu un bat, cand te plimbi prin zona in care ai putea fi atacat nu strica sa ai ceva protectie. Daca observi, insa, ca bastonul pare sa provoace mai degraba animalul, renunta rapid la el.

Este bine sa ai la tine un fluier in care sa sufli la nevoie, pentru a speria cainii sau pentru a atrage atentia altor persoane din zona.

Daca ai la tine ceva de mancare, arunca-le cat mai departe pentru a le distrage atentia. Se vor concentra pe prada si nu te vor mai baga in seama.

Niciodata animalele fara stapan nu trebuie luate pe incredere

Chiar daca pare bland si inofensiv, nu stii niciodata cum reactioneaza un animal daca se sperie sau se simt amenintat. Este mai bine sa nu-ti asumi niciun risc, asa ca nu incerca niciodata sa mangai un animal pe care nu-l cunosti. Nu-l privi in ochi si nu-i vorbi, decat daca incerci sa-i dai comenzi ferme, ca sa te lase in pace.

Cainii au ca stramosi lupii, asa ca au instinct de pradatori. Ei ataca pana cand prada inceteaza sa mai miste. Astfel, uneori poate fi cea mai buna solutie sa ramai calm si sa incerci sa nu mai faci nicio miscare. Daca te ataca, te poti ghemui cu genunchii la piept si cu bratele incrucisate la nivelul fetei; in aceasta situatie, ar fi bine sa ai la tine acel fluier pentru a suna alarma.

Cand suntem speriati, primul instinct este sa o luam la fuga. In cazul in care te intalnesti cu o haita de caini sau chiar si cu un singur caine agresiv, poate fi, insa, cea mai proasta idee. Cainele alearga mai repede decat omul, iar faptul ca tu alergi il va determina sa te urmareasca si, foarte probabil, sa incerce sa te muste.

Cea mai buna aparare este preventia

Evitati si invatati copiii sa evite zonele in care se stie ca exista caini ce ar putea deveni periculosi. Sunt animale foarte teritoriale si daca isi simt amenintata suprematia intr-o anumita zona ar putea deveni foarte agresivi. De asemenea, o catea cu pui poate ataca un om pe care il considera un pericol, la fel si un mascul care incearca sa isi „proclame” suprematia in fata unei haite.

Citeste si alte articole despre protejare:

Cum sa ne protejam copiii de agresorii sexuali si la ce semne trebuie sa fim atenti
Cum ne protejam copiii impotriva infectiei cu SARS CoV-2, odata cu redeschiderea scolilor
Cum ne protejam copiii de tuse in sezonul rece?
Pericolele la care sunt expusi copiii de sarbatori si cum sa ii protejam

Taguri Muscatura caine copii

Articole recomandate

Citeste si despre