Cum sa alegi cea mai potrivita perna

/ / Modificat: 2013-08-21
Cum sa alegi cea mai potrivita perna

Alegerea pernei potrivite nu tine cont de culoare, tendinte sau de notorietatea brandului, ci de modelul ei, nevoile medicale pe care le ai, calitatea umpluturii, dar si de pozitia preferata de somn. In conditiile in care perna pe care dormi poate face diferenta intre un somn odihnitor si o noapte plina de zvorcoleli de pe o parte pe alta, cumpararea unei perne de calitate perfect adaptata nevoilor tale este esentiala pentru odihna nocturna!

Impactul pernei de dormit asupra sanatatii

Perna pe care dormi are o influenta puternica asupra organismului si, pe termen lung, asupra sanatatii. In cazul in care dormi pe o perna nepotrivita sau neadaptata nevoilor organismului tau, risti sa suferi de insomnii, sa-ti strici postura corpului si sa ai dureri de cap, de gat sau chiar de spate.

Somnul neodihnitor contribuie la accentuarea starii de oboseala si stres din organism si la aparitia diverselor probleme de sanatate.

Alegerea pernei de dormit. Criterii de selectie

Exista suficienti factori de risc pentru insomnii si cauze medicale sau emotionale care nu te lasa sa dormi bine noaptea. Nu lasa perna sa devina una dintre ele si sa iti perturbe odihna! Invata sa alegi o perna perfect adaptata nevoilor organismului tau!  

Stilul de dormit

Inainte de a decide ce fel de perna sa cumperi, este important sa stabilesti care este stilul tau de dormit. Este un criteriu dupa care vei selecta cea mai buna perna pentru tine.

Rolul pernei este acela de a mentine capul intr-o pozitie neutra, adica aliniat cu coloana vertebrala, astfel inca sa nu existe niciun fel de presiune sau tensiune care sa cauzeze durere.

Potrivit specialistilor, exista cate o perna potrivita pentru fiecare pozitie de dormit:

  • dormitul pe spate - necesita o perna subtire, astfel incat sa pastreze o aliniere neutra a capului cu restul corpului; alege un model cu o ridicatura in partea inferioara, astfel incat sa sustii corect gatul;
  • dormitul pe o parte - necesita o perna mai ferma, cu o ridicatura in partea inferioara, astfel incat sa umple golul lasat intre ureche si umar, atunci cand stai in aceasta pozitie; in acest fel, eliberezi tensiunile si previi aparitia durerilor de gat, cap sau spate;
  • dormitul pe burta - necesita o perna foarte subtire, de o grosime aproape insesisabila, astfel incat capul sa nu stea mai sus decat restul corpului si sa puna presiune pe coloana.

Umplutura pernei

Atunci cand cumperi perna, tine cont si de umplutura ei, intrucat aceasta este cea care iti sporeste sau scade confortul in timpul somnului.

Iata principalele tipuri de umpluturi care se gasesc pe piata si la ce sunt bune:

  • puf si/sau pene - sunt cele mai populare si ofera sprijinul necesar capului si gatului; nu sunt nici ferme, nici foarte moi, ceea ce ofera un confort crescut;
  • lana si/sau bumbac - sunt considerate hipoalergenice, intrucat nu atrag praful si mucegaiul; pernele cu aceasta umplutura sunt ferme;
  • spuma - nu este nici moale, nici tare, dar ofera un sprijin bun al capului si gatului in timpul somnului.

Designul pernei. Modele in functie de nevoi


Producatorii au lansat, de-a lungul timpului, o multime de modele de perne adaptate nevoilor si problemelor de sanatate cu care se confrunta majoritatea persoanelor. Astfel, afectiunile sau nevoile medicale pe care le ai sunt un criteriu important de luat in seama atunci cand iti achizitionezi o perna:

  • perne pentru sustinerea coloanei vertebrale - pentru persoanele care au probleme cu spatele si coloana;
  • perne reci - pentru persoanele care sufera de hiperhidroza si transpira abundent pe timpul noptii;
  • perne antisforait - care sustin capul intr-o anumita postura, astfel incat sa diminueze sau sa combata sforaitul;
  • perne pentru oxigenare - confectia lor include o tehnologie speciala, care asigura o crestere a nivelului de oxigen din vasele de sange cu aproape 30% etc.

    Testarea pernei

    Ultimul criteriu, inainte de a plati perna, este testarea. Chiar daca ai bifat toate criteriile importante de selectie, este bine sa vezi daca modelul pe care l-ai ales este suficient de confortabil pentru tine. Daca magazinul iti ofera posibilitatea, testeaz-o un pic, pentru a vedea daca este sau nu potrivita.  

    Tu cum iti alegi perna pe care dormi? In functie de ce criterii? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Articole recomandate

    Citeste si despre