Cum sa creezi o casa pozitiva pentru copiii tai

/ / Modificat: 2017-10-05
Cum sa creezi o casa pozitiva pentru copiii tai

Iubirea este cel mai puternic sentiment din univers. Vindeca rani si inalta spirite. Cand iti iubesti copiii si ii tratezi cu bunatate, blandete si respect, creand in jurul lor un camin cald si confortabil, acestia vor simti dragostea ta ca pe o forta pozitiva care ii ajuta sa devina mai buni, mai puternici si mai fericiti. Ca adulti, vor demonstra incredere in propria persoana, stima de sine, inteligenta emotionala sporita si abilitati de comunicare care le vor asigura succesul in societate.

O casa plina de bunatate

Viata de familie si colectivitatea au un impact major asupra stimei de sine si imaginii pe care copilul si-o face despre propria persoana.

Este adevarat ca nu poti controla mereu ceea ce se intampla la scoala si nici modul in care sunt tratati copiii tai de catre colegii lor. Dar vei avea intotdeauna control asupra mediului de acasa. Tonul pe care il folosesti, in mod intentionat, atunci cand ii vorbesti copilului tau devine vocea pe care el o va purta mereu cu el. De aceea, este foarte important sa folosesti un ton de incurajare, o voce plina de dragoste, rabdare, sprijin si acceptare. Nicio alta persoana nu va avea un impact atat de mare asupra copilului tau, asa cum ai tu, prin vocea ta.

Imaginile si limbajul cu care copiii intra in contact au puterea de a le modela lumea. Mesajele pe care ei le receptioneaza, precum si comportamentele pe care le observa la adulti se pot dovedi daunatoare pentru dezvoltarea lor emotionala. Ca parinte, ai puterea sa intervii pozitiv in modelarea imaginii de sine a copilului tau, prin renuntarea la prejudecati de gandire si stereotipuri de comportament.

Cel mai important factor din aceasta ecuatie este mediul de acasa. El reprezinta constanta din viata copilului, locul in care ar trebui sa se simta cel mai bine si in siguranta. Un mediu familial pozitiv atrage in mod automat dezvoltarea imaginii pozitive de sine, increderii si atitudinii echilibrate.

Iata cum iti poti ajuta copiii sa se simta bine si in siguranta acasa, sa aiba incredere in ei si sa faca alegeri pozitive:

1. Lauda-i si incurajeaza-i

Copiii comunica cu tine atunci cand ii incurajezi prin complimente, laude si feedback constructiv. Daca le critici abilitatile si nu ii feliciti pentru efortul depus atunci cand reusesc sa duca la bun sfarsit o sarcina, cei mici se vor inchide in ei si vor crede ca nu vor fi niciodata suficient de buni pentru a reusi ce-si propun.

Cuvintele pe care i le spui astazi copilului tau, precum si atitudinea pe care o ai fata de ei, vor avea un impact major asupra lor, cand vor deveni adulti!

2. Arata-le dragostea ta

Imbratisarile, saruturile parintesti, tolanitul impreuna pe canapea si cuvintele de dragoste sunt reflexia iubirii pe care o porti copiilor. Afectiunea ta ii ajuta sa se simta confortabil si sa-si exprime sentimentele atunci cand ii doare ceva, sufera emotional sau simt nevoia sa se descarce.

Este foarte important sa-ti arati afectiunea atunci cand se ranesc, fac ceva gresit sau incalca o anumita regula. Este dovada suprema a iubirii neconditionate, confirmarea faptului ca ii iubesti exact asa cum sunt, indiferent de circumstante.

Cand copiii iti ranesc sentimentele, lasa mandria la o parte si arata-le iubire si iertare. Copiii tai stiu cand gresesc, fii convinsa de asta. Ei nu au nevoie sa le explici ce nu au facut bine, ci sa stie ca ii iubesti oricum. Iertarea ta ii va determina sa evite repetarea greselii, mai mult decat o pot face o mie de pedepse.

3. Nu utiliza cuvinte grele

Cuvinte precum "prost", "natang", "gras", "urat" sau "ticalos" nu ar trebui pronuntate niciodata in casa ta. Chiar daca cei mici le aud la scoala sau in alte locuri publice, odata intrati in casa, acele cuvinte raman la usa. Caminul tau trebuie sa fie un refugiu sigur pentru ei. Tine-i departe, mai ales cand sunt mici, de emisiuni TV, desene animate si medii sociale in care se foloseste un limbaj licentios.

4. Ofera-le un exemplu pozitiv

Copiii invata de la parinti cum sa se comporte si sa vorbeasca cu ceilalti, dar si cum sa se perceapa pe ei insisi. Daca te plangi ca arati urat, sa nu te mire daca fiica ta va ajunge intr-o zi sa spuna despre ea insasi ca e urata. Sa te simti bine in pielea ta este la fel de important ca si sa ai incredere in tine. Daca esti buna si iertatoare cu tine insati, vei transmite asta si copiilor tai.

Copiii sunt oglinda parintilor lor. Ei interiorizeaza felul in care tu te porti cu tine insati si cu cei din jur. Fiul ajunge sa se imbrace in stilul tatalui, pe care il admira. Fiica foloseste aceleasi cuvinte ca si mama sa atunci cand ii explica fratelui ei ca nu-i place ce face. Asa a invatat sa vorbeasca acasa, asa se si exprima.

Fii sincera cu tine insati si pune-ti urmatoarea intrebare: exista vreun comportament legat nu numai de modul in care actionezi, ci si de felul in care te raportezi la propria persoana, care are nevoie de imbunatatire? Daca da, atunci e momentul sa-ti schimbi acel comportament, astfel incat copiii tai sa nu-ti urmeze un exemplu negativ.

5. Petrece timp cu copiii

Cel mai simplu mod prin care le poti crea copiilor tai o atmosfera pozitiva acasa este sa-ti petreci timp cu ei. Nu trebuie sa cheltuiesti o avere pe vacante fabuloase, e suficient sa iti faci timp sa luati masa in familie, sa ii scoti la o inghetata sau sa palavragesti cu ei in fata televizorului.

6. Acorda-le timp individual copiilor

Petrece timp cu fiecare copil in parte, fara sa-ti schimbi rutinele. Nu este niciodata prea devreme sa incerci sa vorbesti cu fiecare despre ceea ce simte si sa te asiguri ca liniile de comunicare sunt mereu deschise.

Daca unul dintre copii are nevoie sa-ti vorbeasca despre o experienta negativa sau sa-ti impartaseasca faptul ca cineva l-a ranit, el trebuie sa stie ca tu esti refugiul lui si ca poate veni la tine sa discutati deschis despre ceea ce il tulbura. Un mediu familial pozitiv contribuie la dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului si a capacitatii lui de a comunica.

7. Nu exista case perfecte si nici parinti perfecti

A mentine un mediu familial pozitiv este un obiectiv permanent. Desigur ca vor exista certuri, izbucniri emotionale si crize de furie. Oamenii nu sunt perfecti, iar evenimentele intense au puterea de a destabiliza pe oricine.

Da, este foarte greu sa fii parinte, dar afectiunea ta pentru copii este naturala, nu trebuie sa depui niciun efort ca sa ii iubesti. Arata-le dragostea ta chiar si atunci cand nu-ti place comportamentul lor si foloseste cuvintele alese si amabile indiferent cine te asculta: copiii, alti adulti sau tu insati.

Taguri Sentiment iubire copii Dezvoltare emotionala copii Dezvoltare morala copii

Articole recomandate

Citeste si despre