Cum sa indepartati petele persistente. Cinci trucuri care pot salva hainele preferate ale copiilor

/ / Modificat: 2021-12-28
Cum sa indepartati petele persistente. Cinci trucuri care pot salva hainele preferate ale copiilor

Petele de pe hainele copiilor le dau batai de cap parintilor, atunci cand trebuie sa le indeparteze. O haina noua poate fi compromisa de la prima purtare, mai ales ca cei mici sunt curiosi, jucausi, experimenteaza constant si ultima lor grija este sa nu se murdareasca. Si este firesc sa fie asa, insa atunci cand vin acasa cu tot felul de pete pe haine, de la noroi pana la carioci si acuarele, devine o adevarata provocare sa faceti hainele sa arate iar ca noi si sa poata fi purtate din nou si din nou.

Un dezavantaj important in lupta cu murdaria de pe hainele copiilor este ca, de multe ori, nu putem interveni asupra petelor cand sunt proaspete, asa incat sa crestem sansele de a le indeparta. Noroiul ajunge sa se usuce pe haine, acuarelele sa se impregneze in tesatura si sa fie cu atat mai greu de indepartat. Din fericire, exista cateva trucuri pe care orice mama ar trebui sa le stie si sa apeleze la ele, pentru ca ii pot creste exponential sansele de reusita in lupta cu hainele murdare ale copiilor.

Inainte de a incerca sa curatati petele cu orice pret, tineti cont ca inalbitorii si substantele chimice pot afecta pielea sensibila a copiilor. Chiar daca hainele sunt clatite, tot pot ramane urme de detergent in tesatura, ceea ce poate fi periculos, mai ales in cazul copiilor cu atopii sau piele sensibila, acestea pot fi periculoase.

Metode alternative de a indeparta petele de hainele copilor

In afara de detergent si inalbitor, aveti la indemana solutii “casnice” pentru cateva dintre cele mai comune pete de pe hainele micutilor vostri!

Cum cureti petele de noroi

Lasati noroiul sa se usuce, dupa care indepartati cat de mult puteti frecand cu degetele sau cu o perie moale. Puneti haina intr-un vas cu apa calduta si cu detergent si frecati pana cand face spuma. Clatiti si aplicati o solutie formata din otet si apa, in cantitati egale. Aceasta ar trebui sa divolve murdaria din tesatura. Spalati apoi la ciclul obisnuit de spalare. Daca petele sunt persistente, adaugati inalbitor pe baza de oxigen activ in loc de otet si clatiti de doua ori.

Cum cureti petele de suc de fructe

Sucul si ceaiul ajung frecvent pe hainele copiilor si le pateaza. Pentru a scoate aceste pete, inmuiati hainele in apa rece si aplicati o cantitate mica de detergent direct pe pata. Frecati pana cand pata incepe sa se estompeze si mai lasati haina la inmuiat inca 10-20 de minute, dupa care puneti-o la masina de spalat, la cea mai inalta temperatura pe care o suporta tesatura respectiva.

Cum cureti petele de carioci/cerneala

Cariocile lavabile sunt adesea folosite in gradinite si scoli, iar vestea buna, in cazul acestora, este ca se spala usor, la programul normal de spalre si folosind un detergent obisnuit, fara sa fie nevoie sa insistati. In cazul petelor de pix, cerneala sau marker permanent, va poate fi de folos alcoolul sau fixativul. Puneti putin pe pata si tamponati cu prosoape de hartie, astfel incat pata sa se dizolve si sa se transfere pe hartie. Apoi spalati hainele la ciclul normal de spalare.

Cum cureti petele de iarba

Folosit o solutie concentrata pentru indepartarea petelor, aplicati-o pe pata si clatiti cu apa calduta. Apoi spalati haina la masina, la programul normal. Daca pata de iarba nu iese dupa spalare, incercati cu otet diluat in apa.

Cum cureti petele de acuarele/vopsea

De obicei, acuarelele folosite de copii la pictura sunt pe baza de apa, ceea ce inseamna ca se spala usor si nu ar trebui sa va dea batai de cap. Rar sunt folosite acuarele pe baza de ulei sau vopseluri chimice care pot ajunge pe hainele copiilor. In acest caz, lasati vopseaua sa se usuce bine si indepartati excesul cu o perie. Apoi inmuiati haina in apa rece in care ati dizolvat detergent de vase si lasati la inmuiat pentru aproximativ o ora. Atentie, este important ca apa sa fie rece pentru ca daca este fierbinte, poate favoriza fixarea vopselei in tesatura. Dupa ce ati lasat la inmuiat, spalati la programul obisnuit.

FOTO: Piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre