Multi parinti sunt nevoiti sa apeleze la ajutor in procesul de crestere a copiilor. Atunci cand bunicii nu sunt prin preajma sau nu sunt dispusi sa ajute si nu exista nici alte persoane de incredere in grija carora sa lasam copiii, singura solutie ramane o bona. Parintii care au angajat o bona pentru copilul lor stiu cat de dificil este procesul de selectie. Fie ca apelezi la o firma specializata de bone sau ceri recomandari de la prieteni si cunostinte, totul se reduce la interactiunea dintre bona si copil, respectiv dintre bona si parinte.
Cum sa iti dai seama daca bona pe care vrei sa o alegi e potrivita pentru copil
Se poate intampla adesea ca o bona sa aiba recomandari foarte bune, insa sa nu fie potrivita pentru copilul tau si cel mic sa nu aiba chimie cu ea. Sau, dimpotriva, parintii sa aiba o anumita reticenta in ceea ce o priveste, iar copilul sa o placa. Aceste lucruri sunt absolut firesti, iar alegerea unei bone potrivite este una profund subiectiva si personala.
Dincolo de lucrurile concrete care se discuta in procesul de selectie si negociere, precum salariu, program si atributii care intra in fisa postului bonei respective, sunt cateva lucruri specifice care trebuie discutate din start. In primul rand, ca parinte, trebuie sa iti gandesti prioritatile: ce asteptari ai de la bona? Sa ia copiii de la scoala, sa faca temele cu ei, sa ii scoata la plimbare, sa te ajute si la treburile casnice? Este posibil ca bona sa nu fie dispusa sa le faca pe toate, iar in acest caz veti negocia, in functie de prioritati.
8 intrebari pe care sa i le pui bonei inainte de a incepe colaborarea
La intalnirea cu bona, incercati sa aflati cat mai multe lucruri despre ea. Iata o lista cu intrebari pe care le puteti pune, pentru a afla daca este potrivita pentru nevoile familiei voastre:
- Ce te-a facut sa alegi aceasta meserie?
- Ai calificari sau cursuri de specialitate?
- Ce experienta ai ca bona?
- De ce s-a incheiat colaborarea la fostul loc de munca? (in cazul in care a lucrat tot ca bona anterior)
- La ce varsta ai inceput sa lucrezi ca bona?
- Ce fel de activitati ai facut cu copiii de care ai avut grija inainte?
- Ai cunostinte de prim-ajutor in cazul in care intervine o situatie care sa necesite acest lucru?
- As putea discuta cu familiile la care ai lucrat inainte?
Dupa ce va faceti o idee pe baza discutiei cu bona, urmatorul pas, la fel de important, este sa o prezentati copiilor. Indiferent ca v-a lasat o impresie pozitiva, este important sa aiba chimie si cu copilul/ copiii. Pana la urma, ei sunt cei care vor petrece cel mai mult timp in compania ei, iar copiii au un al saselea simt extraordinar in ceea ce-i priveste pe oamenii cu care intra in contact, care nu ar trebui ignorat.
- Sursa: youaremom.com
- Foto: Freepik