David Popovici, pustiul - minune al natatei, un model pentru cei mici. Sapte motive sa iti duci copilul la inot

/ / Modificat: 2022-07-12
David Popovici, pustiul - minune al natatei, un model pentru cei mici. Sapte motive sa iti duci copilul la inot

Performantele lui David Popovici, pe care presa l-a numit fara exagerare pustiul-minune al natatiei din Romania, pot fi sursa se inspiratie pentru multi copii sa mearga la inot. Asa cum medaliile obtinute de gimnaste la Jocurile Olimpice in urma cu mai multi ani le determinau pe fetite sa se indrepte spre sala de gimnastica, la fel si medaliile cucerite recent de David Popovici la Campionatul Mondial si la Campionatele Europene pentru Juniori ii pot motiva pe copii sa inceapa sa practice acest sport.

Iar daca fetitele si baietii sunt prea mici sa ceara ei singuri sa mearga la lectii de inot, poate parintii vor fi inspirati sa isi duca micutii la bazin.

Sapte motive care va vor convinge sa il duceti pe copil la inot

Inotul are beneficii dovedite pentru copii, atat in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, cat si psihica. In plus, niciun copil nu este prea mic pentru a lua lectii de inot. De la bebelusii de cateva luni pana la adolescenti, acest sport este potrivit pentru toti copiii.

1. Il ajuta sa se dezvolte armonios. In timp ce inotam, ne folosim toate grupele de muschi, iar acest lucru inseamna o dezvoltare armonioasa a organismului. Este suficient sa va uitati la inotatori de performanta pentru a va convinge.

2. Il ajuta sa fie in siguranta cand se afla in apa. Vara, mersul la mare sau la piscina poate fi un adevarat stres pentru parinti, care trebuie sa isi supravegheze non-stop copiii atunci cand acestia se afla in apa. A invata sa inoate cu un instructor il ajuta pe copil sa inteleaga la ce pericol se expune cand se aventureaza in apa, dar si sa fie in siguranta atunci cand inoata intr-o piscina adanca sau in mare.

3. Il ajuta sa se concentreze mai bine. Potrivit studiilor, inotul solicita foarte mult coordonarea psihic-fizic, motiv pentru care acest sport nu dezvolta doar muschii, ci si capacitatea intelectuala si emotionala a copiilor.

4. Il ajuta sa socializeze. La bazin va cunoaste alti copii pasionati de acelasi sport, isi va face prieteni noi si va avea subiecte comune de interes cu acestia.

5. Il ajuta sa elibereze stresul. Inotul, la fel ca orice alt sport, duce la eliberarea de endorfine, numite si hormonii fericirii. Astfel copiii vor fi mai echilibrati, mai linistiti si vor elibera stresul acumulat la scoala sau in alt context.

6. Il ajuta sa capete incredere in el. Inotul este un sport la care progresele se vad de la o lectie la alta. Chiar daca nu va participa la competitii, copilul va observa ca este din ce in ce mai bun si va capata incredere in fortele proprii. Daca la inceput nici nu va reusi sa se mentina la suprafata apei, cu timpul va ajunge sa inoate o lungime de bazin fara probleme.

7. Imbunatateste capacitatea pulmonara si pe cea cardiaca. In timpul inotului, creste pulsul, la fel si volumul de aer care intra in plamani. Acest sport il ajuta pe copil sa isi coordoneze respiratiile, sa isi dozeze efortul si este un tip de miscare cardio, care contribuie la sanatatea inimii si a intregului organism.

Daca alegeti sa duceti copilul la inot, trebuie mentionat ca nu este un sport ieftin, mai ales daca micutul vrea sa faca performanta si va trebui sa il sustineti in acest proces. Pe langa partea financiara, mai este vorba si despre a-i dedica timp, a-l insoti la competitii si chiar mai mult de atat. Mama lui David Popovici, spre exemplu, a facut cursurile de ofiter control doping, pentru a fi la curent cu procedurile si cu produsele pe care le poate folosi fiul sau in procesul de pregatire, astfel incat sa nu fie niciun fel de probleme atunci cand participa la competitii.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre